Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton a 100. pole-jára hajt – útját állja-e Verstappen?

Hamilton a 100. pole-jára hajt – útját állja-e Verstappen?

ORF, Motorsport-Total, Motorsport-Magazin
A pénteki két Mercedes-elsőség után visszavágott a valós erejét először (jobban) megmutató Red Bull. Tanácsadójuk nagyon szoros kvalifikációra számít. Meglesz-e a századik Lewis Hamiltonnak?

Max Verstappen elsőségét hozta a Spanyol Nagydíj szombati utolsó szabadedzése. A Red Bull versenyzője egészen sokáig várt a lágy gumis menetével, ám egyetlen próbálkozása elég volt ahhoz, hogy maga mögé tessékelje Lewis Hamiltonékat. 1:17,835 másodperces körén ő volt az első, aki áttörte az 1:18-as határt, és 0,235 másodperccel előzte meg legfőbb bajnoki riválisát.

A pénteket még a Mercedesek uralták, ám Verstappen délután elszúrta az egyetlen lágy gumis körét, ezért a közepes keveréken elért ideje lett a legjobbja – ami csak a 9. helyre volt jó. Ezek után elmondható, a Red Bull-os most mutatta meg igazán először, mennyi rejlik az RB16B-ben. Biztató lehet számukra, hogy autója már a közepes gumin is jól teljesített a szombati tréningen.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

A végeredményhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy Hamilton nem a leggyorsabb körében jegyezte mindhárom legjobb szektoridejét, sőt! A brit az edzés végén teljesített még egy gyorskört a lágy gumin, és az első két szektorban jobb eredményt ért el, mint az első körén. Javítania az elszúrt utolsó szektora miatt nem sikerült: a 10-es kanyart egy kissé elrontotta. Ha a három legjobb részidejéből összerakott ideális eredményét nézzük, a hétszeres világbajnok csak 0,126 másodpercre lenne Verstappentől.

Szektoridők:

Hamilton első lágygumis köre: 22,233, 29,226, 26,658

Hamilton második lágygumis köre: 22,131, 29,172, 26,875

Verstappen lágygumis köre: 21,997, 29,029, 26,809

A Red Bull tanácsadója, Helmut Marko szerint nagyon kiélezett küzdelem várható a pole pozícióért.

„Vagy Max, vagy Lewis fogja megszerezni a pole-t. Azon fog múlni, ki lesz képes optimális kört autózni, hiba nélkül. Úgy, hogy több mint száz százalékon autóznak, ez nagyon nehéz feladat lesz”

– jósolta az ORF csatornának.

Kiemelte, a pénteki „kis problémáikat” nagyjából sikerült orvosolniuk szombatra, ugyanakkor a fenti szektoridőkre utalva megjegyezte: „Még nem vagyunk teljesen elégedettek, és azt sem tudjuk pontosan, hogy a Mercedes milyen motorbeállítással ment. Úgy számolunk, hogy még van bennük tartalék. Az első szektorban és a harmadik szektorban Hamilton nagyon erős volt, csak nem a leggyorsabb körén. De a szektoridői nagyon erősek. Ez az a két szektor, amin mi még dolgozunk. Látjuk az adatokból, hogy ott veszítünk. És Max visszajelzései is ezt mutatják.”

Marko úgy véli, kétesélyes küzdelemre van kilátás. „Újra nagyon szoros lesz Hamiltonnal, és úgy fest, Bottas és Pérez nem igazán fog tudni beleszólni” – vélekedett.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az osztrák tévé szakértője, Alexander Wurz azért megjegyezte, ő még a múltheti pole-szerzőt, Valtteri Bottast sem írná le azok után, hogy most nem tudott jó kört összerakni. „Úgy vélem, a Mercedes kicsi előnyben van. Véleményem szerint egy-másfél tized lehet az előnyük” – vélekedett a Verstappen-elsőség ellenére.

Újra izgalmasnak ígérkezik tehát a Mercedes és a Red Bull összecsapása. Vajon Verstappen el tudja-e odázni még egy versennyel, hogy Hamilton megszerezze pályafutása 100. pole pozícióját? Vagy meglepetést okoz a sokak által már leírt Bottas?

A Spanyol Nagydíj időmérő edzésén minden kérdésre választ kapunk. Műsorkezdés 14:45-kor az M4 Sporton és az M4 Sport.hu-n!

Az M4 Sport élő adása elérhető a www.m4sport.hu/elo oldalunkon.
Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Boxutca)

További tartalmak