Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton és a történelmi 100. pole: Erre örökké emlékezni fogok!

Hamilton és a történelmi 100. pole: Erre örökké emlékezni fogok!

F1
Nemcsak a mérföldkő, hanem a megszerzésének módja miatt is emlékezetesre sikerült Lewis Hamilton 100. Forma–1-es időmérős sikere.

Nem először tett olyat Lewis Hamilton, amit előtte még soha senki a Forma–1 történetében, a Barcelonában megszerzett 100. pole pozíciója viszont még így is egészen különleges sportági rekord. Az 1950-ben induló bajnokságban ő az első és egyetlen, aki ilyen magasságokba emelkedett, a sikere utáni boldogságán pedig érezni lehetett, ez egy fontos mérföldkő a bajnok számára, aki már a 2007-es bemutatkozása óta igazi időmérős specialista hírében áll.

Hamilton pályafutása első kvalifikációs elsőségét a 2007-es első idényében szerezte, az első győzelme otthonául is szolgáló Kanadában. Ez 5082 napja, vagy ha úgy tetszik, 13 éve 10 hónapja és 29 napja történt. Azóta 26-szor volt szombati első a McLarennel, és 74-szer a Mercedesszel. Ehhez összesen 210 nagydíjhétvégére volt szüksége.

Az első, 2007-ben Kanadában (Fotó: XPB)

Csak hogy rekordja méretét szemléltessük, az örökranglista második helyén Michael Schumacher 68 pole-lal áll (tegyük hozzá, az ő fénykorában más időmérős szisztémák torzítottak a statisztikán), míg a harmadik helyen Ayrton Senna 65-tel.

„El sem hiszem, hogy ez már száz. A gyárban dolgozó férfiaknak és nőknek köszönhetem, akik mindig emelnek a színvonalon, sosem adják fel, és mindig támogattak. Egy álom velük dolgozni, és ez egy elképesztő út. Ki hitte volna, amikor 2012-ben aláírtunk, hogy száz pole-unk lesz? Nagyon hálás vagyok ezért, és eksztatikus állapotba kerültem, mintha csak az első lenne”

– mondta széles mosollyal a Mercedes címvédője közvetlenül azután, hogy kiszállt az autójából.

Az interjút készítő Pedro de la Rosa 2007-es első F1-es évében Hamilton csapattársa volt a McLarennél tesztversenyzőként. A spanyol a mostani 100. sikere kapcsán megjegyezte kollégájának: „Emlékszem az első F1-es tesztedre Silverstone-ban, ahol együtt teszteltünk. Már akkor tudtam, hogy jó leszel, de akkor sem gondoltam volna, hogy száz pole pozíciód lesz” – monda, majd gratulált.

Hamilton viccesen hozzátette: „Én arra emlékszem, hogy meg akartál ölni egyszer…” De la Rosa erre már csak annyit mondott: „Csak egyszer? Sokszor, ember! De még mindig itt vagy, száz pole pozícióval. Nagyon büszke vagyok rád!”

Lewis Hamitlon (Fotó: XPB)

Ez a századik azonban nemcsak a kerek szám miatt lehet emlékezetes Hamilton számára, hanem amiatt is, ahogyan megszerezte. Mindössze 36 ezredmásodperccel előzte meg Max Verstappent, 0,132 másodperccel Valtteri Bottast, úgy, hogy a Q1-ben és a Q2-ben úgy tűnt, hátrányban van mindkettejükkel szemben, az autójával pedig nehézkesen boldogult.

„A harmadik szabadedzésen jónak tűntünk, de egész hétvégén jók voltunk. Aztán változtattam valamit az autón. Van bennem némi félsz a változtatások kapcsán az időmérő előtt. Ez mindig egyfajta kockázatot jelent. És a versenyt is szem előtt kell tartanunk” – mesélte Hamilton arról, hogy (vélhetően a futam miatt) valamin annak ellenére módosítottak, hogy az autója jó volt addig.

„Akárhogy is, változtattunk, és mihelyst pályára hajtottam, azt gondoltam, ez rossz választás volt. Az én döntésem volt, de nehéz volt. Ezért voltam hátrányban egész idő alatt az időmérőn. Aztán finomítottunk apró dolgokon, hogy javítsunk. Az egész edzésen az első Q3-as köröm volt a legjobb. Próbáltam javítani rajta, de már az elején egy tizedre voltam, és nem tudtam tartani.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„A beállítással nagyon alulkormányzott lett az autóm, lustán fordult a kanyarokban, nem úgy, ahogy akartam. Vártunk, vártunk, vártunk. Apró változtatásokat hajtottunk végre, hogy forduljon az autó. Ez sok dolog kombinációja. Ezredmásodperceket kellett összeraknunk. Erre most már örökre emlékezni fogok” – jegyezte meg boldogan az idén másodszor, Barcelonában összességében már hatodszor első rajtkockás bajnok.

Közösségi oldalán már a Mercedes is köszöntötte őt, egy ötletes, Hamilton születési évét idéző videóval.

Fotó: XPB)

Hamilton a saját oldalán egy animációt osztott (osztatott) meg, melyhez azt írta: „100 POLE! El sem tudom kezdeni leírni, milyen érzés. Nem tudom eléggé megköszönni a csapatnak és mindenkinek a gyárban a sok segítséget, amivel hozzájárultak ehhez a hihetetlen mérföldkőhöz. Hálás vagyok. Újra és újra olyan érzés, mint az első győzelmem.”

További tartalmak