Musorujsag
Élő Eredmények

Hamiltonnak a 100., mint az első: Az időmérőn vagyok elememben!

Hamiltonnak a 100., mint az első: Az időmérőn vagyok elememben!

F1
A századik pole-ja után Lewis Hamilton visszatekintett a 2007-es elsőre, és megállapította, érzésben nincs nagy különbség. Úgy érzi, az időmérőkön van igazán elemében.

Komoly mérföldkőhöz ért Lewis Hamilton szombaton Barcelonában: az F1-ben elsőként érte el a 100-as álomhatárt a pole pozíciók számában. A már sok rekordot magáénak tudó, de a csúcsokkal állítása szerint nem túlzottan foglalkozó brit elismerte, ez a mostani azért számára is különleges volt.

„Amikor kiszállsz az autóból, elég nehéz értékelni ezt a pillanatot. De… hű! Régóta versenyzek már. A százas határ… Szerintem senki sem gondolt rá, én magam sem, hogy valaha is elérem ezt a számot. De amikor rágondolok, az összes emberre is gondolok, aki segített ezt elérni. Az itteniekre és a gyárakban dolgozókra is. Mindig elkápráztatnak azzal, hogy képesek tovább emelni a színvonalon. Annyi ember van, és nem is látjuk egymást mindig, de össze vagyunk kapcsolva. Persze a megbeszéléseinken beszélgetünk. Ez a közös út, amit évek óta járunk, figyelemreméltó, és nagyon élvezetes” – hangsúlyozta, hogy ez az eredmény csapatmunka következménye.

Fotó: XPB)

Hamiltont meglepi, hogy bár már 99-szer átélte az érzést, még mindig ugyanolyan erővel tud hatni rá.

„Az az őrületes benne, hogy ez a századik, de mégis olyan érzés, mintha az egyik első lenne. Ez számomra még különlegesebbé teszi. Nagyon sok időmérő edzésen, éppen csak elszalasztott esélyen, nagy fejlődést eredményező pillanatokon vagyok túl. És tetszett, hogy ennyire szoros volt hármunk között. Ez a szurkolóknak is nagyszerű, de azoknak is, akik mögöttünk állnak.”

Az elsők említése kapcsán megkérdezték, mennyiben más a 100., mint 2007-ben Kanadában a legelső volt. „Azt mondanám, hogy nagyon-nagyon hasonló érzés” – felelte. „Nem emlékszem pontosan, mit éreztem 2007-ben, de akkoriban az egyenlőségért küzdöttünk az üzemanyag-mennyiség terén a csapattársammal. És az első alkalommal, amikor ugyanannyit kaptam, mint a csapattársam… Nem tudom, mennyire tudják, de tíz kilogramm üzemanyag három tizedet jelent körönként, és ha akkoriban több üzemanyagod volt, akkor az úgy másfél tizededbe került. Szóval az különleges volt” – idézte föl a Fernando Alonso elleni mclarenes első szezonját, melyben a Q3-ban még a verseny első etapjára megtankolt autókkal vettek részt.

„Akkor éreztem azt először, hogy meg tudom csinálni. És most itt vagyok, száz pole pozícióval később, és még mindig olyan fiatalnak érzem magam. És megyek tovább.”

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

A Mercedes-versenyző leginkább azt élvezte a sikerében, hogy keményen meg kellett dolgoznia érte, mivel Max Verstappen és Valtteri Bottas is nagyon szorongatta. „Izgatott voltam, mert annyira szoros volt. Az időmérő edzés különleges, mivel amikor átszeled a célvonalat, akkor tudod meg, hogy egy kicsivel előrébb vagy, de nem tudod, hogy mások nem találnak-e egy-két tizedet. Idegőrlő lehetett a szurkolóknak is, és nekem is az. Nagyon nagy szám ez, nehéz kifejezni, mennyire őrületes.”

Elismerte, az időmérők amúgy is a szíve csücskének számítanak, hiszen azokon tényleg mindent ki kell teríteniük a versenyzőknek, és ez olyan intenzív élményt jelent, ami után az autóból remegve szállnak ki. Hamiltonnal most is ez történt.

„Az időmérő alapvetően is erről szól. Ekkor derül ki, mire vagy képes. Én ilyenkor érzem magam elememben. A kiváltságosok egyike vagyok, akik lehetőséget kapnak rá, hogy előrántsák ezeket a tökéletes köröket ezekkel az autókkal.

Éreztem, ahogyan fejlődött az autó, és általában azt csinálja, amit akarok. De ma egy olyan változtatást hajtottam végre, ami rontott rajta. Nem éreztem jónak, végig hátrányban voltam. Így szereztem meg a pole-t, mert nem adtam föl. Ez csak arra bátorít, hogy folytassam tovább” – összegzett a száznál aligha megálló hétszeres világbajnok.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak