Musorujsag
Élő Eredmények

Ocon remekelt, Alonso célt ért – az Alpine kezdi a Renault-t idézni

Ocon remekelt, Alonso célt ért – az Alpine kezdi a Renault-t idézni

F1, Sky Sports
Nem egyszeri kiugró eset volt az Alpine Portugál Nagydíjon mutatott szereplése, Barcelonában mindkét autót a top 10-be juttatták, és Esteban Ocon kis híján még a Ferrarit is legyőzte.

„Erre a megerősítésre volt szükségünk. A pályát mindenki betéve ismeri. Portimaóban gyorsak voltunk, de nem tudtuk, itt is azok leszünk-e. De az autó nagyszerű volt az egész időmérőn, és nagyszerűen érzem magam a volán mögött” – nyilatkozta széles mosollyal Esteban Ocon a Spanyol Nagydíj időmérő edzése után.

Azon az 5. rajtkockát szerezte meg az Alpine-nal, mindössze 7 századdal elmaradva a negyedik Charles Leclerc-től, 6 tizeddel verve a 10.-ként záró Fernando Alonsót. A francia ezzel a tavalyi Stájer Nagydíj óta legjobb rajthelyezését jegyezte, és ami az Alpine számára ennél is fontosabb, megerősítette, hogy az egy héttel ezelőtt mutatott javulásuk nem a portugál pálya sajátosságainak következménye volt, hanem az elért fejlődésüknek.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Nagyszerű edzés volt, és nagyon boldog vagyok, hogy az első ötből indulhatok. Rég volt már. Ez megmutatja, mennyire szorosan együtt dolgozunk az engem körülvevő emberekkel.

Kifizetődött, hogy nem voltunk elégedettek azzal, ahol az év elején voltunk, hiszen mindkét gyárunk nagyon motiválttá vált, fejleszteni akarták az autót, meg akarták találni a sok kis apró dolgot, amik a jelek szerint működnek. És megyünk tovább, mert lendületbe jöttünk”

– mondta Ocon.

Szerinte most már nyugodtabbak lehetnek, mivel tudják, a munkájuk eredménye a javulás, nem külső tényezőké. „Ez a megerősítése annak, hogy az autónk jól működik. Portimao nagyon rendhagyó pálya volt, kevés tapadással, ezért nem voltunk biztosak a dolgunkban. Látni akartuk, itt hogyan teljesít az autó, hiszen tavaly rosszul mentünk itt, mindkét autónkkal a top tízen kívülre kerültünk. Most, hogy a legjobb ötben vagyunk az időmérőn, bebizonyosodott, hogy előreléptünk.”

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Ocon csak egy dolgot bán: nem tudta legyőzni Charles Leclerc-t és ezzel nem ő lett a legjobb a két élcsapat mögött. Elmondása szerint a Q3-as második körében, amikor Leclerc-en kívül senki sem tudott gyorsulni, neki megvolt rá az esélye. „Én javítottam volna, de adódott egy kis problémánk. Még utána kell néznünk, mi volt az. Egy tizeddel jobb voltam, szóval meglehetett volna a negyedik hely is, amit sajnálok kicsit. De elégedett vagyok az ötödik hellyel is.”

És azzal is elégedett lehet, hogy sorozatban harmadszor győzte le kétszeres világbajnok csapattársát szombaton. Alonso a Q2-ből még úgy ment tovább, hogy csak két tizedre volt Ocontól. A különbség közöttük a végére azért nőtt meg, mert nem alakult ideálisan az utolsó edzésrész számára. „A Q3-ban volt egy kis zűrzavar a kivezető körön a forgalommal” – nevezte meg az okot a spanyol.

Házon belüli veresége viszont kicsit sem bántotta, hiszen előzetesen attól tartott, megint rosszabbul alakul az időmérője, és ez sokba kerülhet neki Barcelonában.

„A Q3 volt a cél. Nagyon szoros a verseny a középmezőnyben, mint tudjuk, és a Q3 volt a célja a csapatnak, mindkét autóval.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Kérdés, mire lesz mindez elég az Alpine-tól vasárnap. Egy hete a Ferrari bajlódott a gumikezeléssel, ami Barcelonában is meghatározó lehet. A McLaren eközben vasárnaponként szokott jobb formát mutatni. Ocon szerint valahol a két csapat között vannak, de lehet keresnivalójuk ellenük. „Az autó a versenyen is képes jó eredményre, ezt Portimao is megmutatta. A Ferrari ellen viszont nehéz dolgunk lesz. Különösen Charles (Leclerc) volt nagyon gyors pénteken a hosszú etapokon. Meglátjuk.”

Alonso szerint nem csak a tempó lesz meghatározó a futamon. „Holnap jól kell rajtolnunk, jó első kört kell teljesítenünk, és próbáljuk konzerválni a pontszerző helyünket a versenyre. Mindig vannak lehetőségek. A versenyek hosszúak, bármi megtörténhet. Reálisan nézve nem sok előzési pont van, nehéz lesz, szóval ha egy-két kör után megszilárdítod a pozíciódat, nehéz lesz már előzni. Jól kell rajtolnunk, és agresszívnek lenni az első körben” – bocsátotta előre a hazai pályán versenyző veterán.

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak