Musorujsag
Élő Eredmények

Bottas Hamiltonról: Nem azért vagyok itt, hogy elengedjem!

Bottas Hamiltonról: Nem azért vagyok itt, hogy elengedjem!

Sky Sports, Motorsport-Total, Autosport
Nem érezte úgy Valtteri Bottas, hogy különösebb szívességet kellene tennie a rá fölzárkózó Lewis Hamiltonnak. A főnök haragját ezúttal megúszta.

A 2019-es emlékezetes Magyar Nagydíjon alkalmazott taktikáját választotta a Mercedes Barcelonában, miután látta, hogy Lewis Hamilton önerőből nehezen fogja tudni átverekedni magát a nála lassabb, de a rajtnál elé került Max Verstappenen. Második kerékcserére hívták bajnokukat a futam derekán (42. kör), és ezzel vállalták, hogy két autójuk helyet cserél a pályán. A második helyre ugró Valtteri Bottast nem hívhatták ki, mivel ő volt az a bábu, aki sakkban (azaz a pályán) tartotta az élen haladó Verstappent, így egy olyan helyzet állt elő az év negyedik versenyén, ami a nyári Magyar Nagydíjakon azért valamivel egyszerűbbnek mondható: a bajnokságot vezető Hamiltont vissza kellett hozni a ponthátrányban lévő Bottas elé.

A csapata a finnek nem mert nyílt csapatutasítást adni. Hamilton érkezése előtt csak annyit mondott Bottasnak a mérnöke: „Lewis más taktikán van. A győzelemért harcol.” Amikor a brit már támadási közelségbe került, pedig csak annyit közöltek vele: „Ne tartsd fel!”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Hamilton a 10-es kanyarban bújt be a másik Mercedes mellé, de igazi elengedésről nem lehetett beszélni. A finn rövidet fékezett, kicsit védekezett, mielőtt megadta magát. „Nem sokat mondtak nekem, csak hogy ne tartsam föl túlságosan. Nem azért vagyok itt, hogy hagyjak elmenni másokat, hanem azért, hogy versenyezzek” – mondta a futam után.

A Sky Sportsnak elismerte, korábban is félrehúzódhatott volna Hamilton elől, de ő inkább azt nézte, mi a jobb a saját versenye szempontjából. „Próbáltam kiejteni Charles-t (Leclerc) a kerékcsere-ablakomból, hogy újra kiállhassak és megpróbálkozhassak a leggyorsabb körrel. A legfontosabb tehát a saját versenyem volt számomra akkor.”

„Megkaptam az üzenetet, és nyilván eltérő taktikán voltunk akkor, így hacsak nem történt volna valami őrült dolog, nem igazán harcoltam volna vele. Fejben tartottam, hogy nem szeretnék túl sok időt veszíteni, és a saját versenyemre fókuszáltam. Versenyzőként magadat helyezed előtérbe és a saját futamodat, mert ezt kell tenned.”

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A megoldás meglehetősen felemás lett: Bottas úgy tartotta magát év eleji fogadalmához, miszerint idén önzőbb lesz, mint korábban, hogy közben mégsem tette tönkre vele Hamilton versenyét. Szerencséjére Toto Wolff, a Mercedes főnöke nem volt mérges rá a futam után, igaz, az osztrák szavai azért beszédesek voltak.

„A versenyzők ösztönei olyanok, amilyenek. Talán jobb lett volna, ha hamarabb elengedi, mivel Lewis teljesen más taktikán volt, de végső soron meglett az eredmény, és meg tudom érteni, hogy Valtteri bosszús volt az újabb nehéz napja miatt. Ha viszont ezzel veszítettük volna el a versenyt, akkor kritikusabb lennék. De így is tanulhatunk belőle. Ez fordított irányban is megtörténhet, és erről fogunk is beszélni, de nagyon bajtársias módon”

– mondta, Wolff.

Bottas makacssága Hamiltont zavarta a legkevésbé. Elmondása szerint nem tudott arról, hogy kollégáját figyelmeztették. „Őszintén szólva nem tudtam, hogy kapott üzenetet, ezért úgy voltam vele, hogy versenyzünk. És ez teljesen rendben is volt számomra, különösen a szezon ennyire korai szakaszában” – magyarázta.

„Úgy voltam vele, rendben, közel kell kerülnöm hozzá, és előznöm kell. De a nagyon eltérő stratégiánk miatt előbb-utóbb úgyis megelőztem volna, annyival jobb volt a gumim. A tízes kanyarban került rá sor. Azt gondoltam, ott van a rés, de nem voltam teljesen biztos benne. Valtteri viszont teljesen sportszerű volt. Remélem, nem veszített vele túl sok időt.”

Lewis Hamilton és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Bottas ebbe a helyzetbe az első körös pozícióvesztése miatt került: Hamiltonék első helyért vívott csatája miatt a 2-es kanyarnál kicsit vissza kellett vennie, amivel a 3-asban Charles Leclerc a külső íven megelőzte őt. Ezek után sokáig követte a Ferrarit, és annyi időt vesztett, hogy végleg kijelentkezett a győzelemért folyó versenyfutásból.

„Charles jobb ívet választott a hármas kanyarban, és őszintén szólva nem is láttam őt a külső íven. Amikor észrevettem, már túl késő volt, megelőzött. Nehéz volt követni, ezért tudtam, a negyedik helyről nehéz dolgom lesz már. Kicsit tönkretette a versenyemet, amiért kár, de legalább a dobogó meglett, és több pontot szereztünk, mint a Red Bull.”

„A tempó rendben volt, először egy kiállást terveztünk, de kiderült, hogy ez nem lehetséges. A közepes gumi jobban fogyott, mint gondoltuk, ezért cserélnünk kellett. Csak apró részleteken múlik. Amúgy a tempó rendben van. Csapatként sok pontot szereztünk, de nem volt tökéletes. Lesz még munkánk” – értékelt Bottas.

Borítókép: Valtteri Bottas és Lewis Hamilton (Fotó: Formula1/Twitter)

További tartalmak