Musorujsag
Élő Eredmények

Hat tizeddel múlta felül a várakozásukat a Williamst legyőző Schumacher

Hat tizeddel múlta felül a várakozásukat a Williamst legyőző Schumacher

Motorsport-Magazin, Motorsport-Total, Speedweek
A portugáliai verseny után a spanyolországi időmérőn is sikerült legyőznie az egyik Williamst Mick Schumachernek. Többet hozott ki a Haasból, mint a csapattal előzetesen gondolták.

Miközben Nyikita Mazepin nem tud egyről a kettőre jutni a Haasszal, és csak a büntetéseket szállítja, Mick Schumacher egyre magabiztosabb és jobb a VF-21-es volánja mögött. Egy hete Portimaóban először teljesített hibátlan versenyt az F1-ben, és először győzött le mást is a csapattársán kívül, most Barcelonában az időmérő edzésen Nicholas Latifi újbóli lehagyásával pedig először volt jobb egy másik csapat versenyzőjénél nyílt csatában szombaton (Cunoda Juki Imolában baleset miatt idő nélkül zárt a Q1-ben).

Schumacher 0,102 másodperccel autózott jobb időt a Williams kanadai versenyzőjénél, úgy, hogy csapatával előzetesen nem is számítottak arra, hogy megszorongathatják a grove-i csapatot.

„Ez kicsit több volt, mint amit vártunk. Előzetesen úgy láttuk, hogy öt tizedre vagyunk a Williamstől. Szerintem sikerült egészen jó kört futnom” – mondta a német. „Sajnos az első kanyarban veszítettem egy kicsit. Talán elkaphattam volna Kimit is. Szerintem ma két tized még volt benne, szóval pont annyi, amennyivel Kimi jobb volt”

– utalt a körén hibázó, és emiatt csak 17.-ként záró Kimi Räikkönenre.

Mick Schumacher (Fotó: Haas F1 Team)

Azt a plusz hat tizedet, amivel jobban szerepelt, mint számolták, Schumacher főként az autója átalakításával nyerte. Péntek után változtattak pár dolgon. „A módosítások tegnap után egyértelműen jól sikerültek. A csapat a beállításokkal jól választott. Folyamatosan látjuk a javulást az időmérős teljesítményünkön. Már a harmadik szabadedzésen is egészen jól éreztem magam. Egyszerűen próbáltunk nagyobb tapadást nyerni elöl, és ez összejött.

„Mindent jól csináltunk, nagyon elégedett vagyok a csapattal, mert óriási munkát végeztek az autón.”

Schumacher ezúttal sem adott szemernyi esélyt sem a csapattársának. Nyikita Mazepin most 0,7 másodperccel volt lassabb nála, és az edzés után ismét az autó egyensúlyára panaszkodott. Beszédes volt, ahogyan kommentálta a kollégája körét a csapatrádión.

Nyikita Mazepin (Fotó: Haas/LAT) Nyikita Mazepin (Fotó: Haas/LAT)

„Ez őrület, ember! Fogalmam sincs, hol van benne ez az idő.”

Michael Schumacher fia megerősítette a Haas csapatfőnökének korábbi kijelentését, miszerint a stílusának köszönhetően ő egyszerűen jobban boldogul az idei autóval.

„Mindenkinek megvan a maga stílusa. Én szeretem a könnyű hátsó tengelyt. Nyikitánál talán ez másképp van. Nincs szó arról, hogy teljesen más irányokat választunk, de mást preferálunk az autóval. Pillanatnyilag én egészen elégedett vagyok vele” – magyarázta Mick.

Ami a versenyt illeti (14:30, M4 Sport – élő – www.m4sport.hu/elo ), Schumacher pénteken még azt mondta, a pályán elfoglalt pozíció lesz a legfontosabb, így akár lehet keresnivalójuk a papíron gyorsabb Williams ellen. Most, hogy az egyik előtt áll, még javultak is a kilátásai. Ennek ellenére óvatos. „Nehéz lesz. Valószínűleg szeles idő lesz, és meleg, ami nem tesz jót a gumiknak. Emiatt nyitottak leszünk, meglátjuk, hogy alakul. Egyszerűen a legjobbat akarjuk kihozni belőle” – mondta, hozzátéve, az egy kiállás és a két kiállás is lehetséges opció a stratégia terén.

Mick Schumacher (Fotó: LAT Photo)

A Haas újonca elmondta, Barcelona talán nem a legerősebb pályájuk, de a távlati céljáról, vagyis a Q2-be jutásról továbbra sem tett le. „Ez egy reális cél, és nem lennék elégedett, ha idén nem jönne össze. Keményen dolgozunk rajta, és lesznek még pályák, amik jobban fekszenek nekünk. Noha ez most nem a legjobb pályán, így is egész jó köridőt értünk el, igazán közel kerültünk Kimihez. Elégedettek lehetünk, és remélem, hogy a szezon hátralévő részében elérjük még a Q2-t.”

Az irányt mindenesetre a csapat és a saját részéről is jónak érzi. „Folyamatosan javulunk, és fontos lesz megtartani ezt. Természetesen az előrelépések mértéke egy idő után kisebb lesz, de így is próbálunk a helyes irányba haladni, vagyis előre” – mondta Schumacher.

M4 SPort élő: www.m4sport.hu/elo
Borítókép: Mick Schumacher (Fotó: Haas F1 Team)

További tartalmak