Musorujsag
Élő Eredmények

Ismét úgy érzi Hamilton, ő előzte meg a balesetet Verstappennel

Ismét úgy érzi Hamilton, ő előzte meg a balesetet Verstappennel

F1, Sky Sports, Motorsport-Total
Az idei negyedik versenyen sem maradt el Lewis Hamilton és Max Verstappen kerék a kerék elleni összecsapása. A címvédő ismét úgy érzi, ő kerülte el a bajt.

Ha a bajnokságban kezd is előnyre szert tenni Lewis Hamilton és a Mercedes, a Max Verstappen elleni csatában így is megmaradt az idei százszázalékos mérlegük: továbbra is elmondható, mindegyik idei versenyen megvívtak egymással valamikor a pályán. Imolához hasonlóan most a Spanyol Nagydíjon is a rajt utáni pillanatok hozták közöttük a legkeményebb összecsapást. Verstappen jobban indult, és az első kanyarra a belső íven fékezhetett, újra kiszolgáltatott helyzetbe hozva ellenfelét.

A két autó koccanása ezúttal elmaradt, Hamilton még azt megelőzően a bukótér felé terelte Mercedesét.

„Továbbra is nagyon tetszik ez a párharc, amit vívunk” – jelentette ki Hamilton a futam utáni sajtótájékoztatón. „A rajt és az első kanyar nem volt ideális. Meg kell ezt vizsgálnunk, és rá kell jönnünk, hogyan csinálhatnánk ezt jobban a jövőben.”

Max Verstappen és Lewis Hamilton rajt utáni csatája (Fotó: Formula1/Twitter)

A kérdésre, mit ért ez alatt, némi gondolkodás után elmondta: „Valtteri a harmadik helyről indult, és természetesen csapatként dolgozunk, ezért a pálya bal oldalán maradtam. Utólag visszagondolva azt hiszem, volt egy pillanat, amikor Max mögöttem bemozdult, és én még keresztezhettem volna az útját, hogy bebiztosítsam magam. De nem tettem” – utalt arra, hogy a kollégájára is gondolt a helyezkedéskor.

Ami az ezt követő összecsapásukat illeti, Hamilton Imolához hasonlóan most is úgy érezte, neki köszönhetően maradt el a baleset. „Ahogy az egyes kanyarba mentünk, én egyszerűen biztosra mentem, hogy hagyjak annyi helyet Maxnak, amennyit tudok. Fejben mindig arra gondolok, hogy ez egy maratoni, nem egy sprint, szóval nagyban gondolkodtam.”

„Lehettem volna egy kicsit agresszívebb is. De szükségem van rá? Nos, azért vagyok abban a pozícióban, amiben, mert nem leszek túl agresszív, amikor nem muszáj”

– magyarázta.

Max Verstappen és Lewis Hamilton rajt utáni csatája (Fotó: Formula1/Twitter)
Max Verstappen és Lewis Hamilton rajt utáni csatája (Fotó: Formula1/Twitter)

Verstappen eközben nem kommentálta ellenfele szavait, a támadásáról csak annyit mondott: „Az indulásom jól sikerült, és egy kicsivel kevesebb szárnnyal mentünk, mint a Mercedes, ez is segített Lewis mellé érni. Aztán megpróbáltam az egyesben.”

Az esetet a két versenyző főnöke is véleményezte. Toto Wolff a Mercedestől elismerte, a rajt után azt hitte, elveszítették a versenyt, és csak a gumik kopását látva tért vissza a győzelembe vetett hite. A holland támadásában nem talált kivetnivalót. „Kemény volt, de nem volt kirívó” – kommentált, majd megerősítette bajnoka szavait: „A mi versenyzőink próbáltak segíteni egymásnak.”

A Red Bull-os Christian Horner eközben azt mondta, jó, hogy Hamilton idejében belátta a csatavesztését.

„Az egyes kanyar óriási volt. Az igazi Max Verstappen! Megpróbálta. Fantasztikusan jól helyezte az autóját. Lopott egy kis szélárnyékot, egy kis lendületet vett, majd egyszerűen később fékezett, elfordította az autóját. Szerencsére Lewis kihátrált, máskülönben talán a kerítésen kötöttek volna ki…”

– ismerte el a brit.

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

Az egész csatának Hamilton helyett végül a mögöttük figyelő Valtteri Bottas lett a legnagyobb vesztese, aki fékezni volt kénytelen az ívre visszatérő csapattársa miatt, és ezzel vesztette el a harmadik helyét Charles Leclerc-rel szemben, ami megpecsételte a versenyét.

„Az első két kanyarban csak egy ív van, szóval sokat nem tehetsz. Tudtam, hogy tartanom kell a helyemet, de a hármasban csak próbáltam közel maradni Lewishoz belül, és esélyem sem volt, mert Charles annyira közel volt, és annyira jól tapadt a külső íven” – magyarázta, elismerve, nem is vette észre a ferrarist, csak amikor már mellette volt.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak