Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen aggódik: ismét kezd elhúzni a Mercedes

Verstappen aggódik: ismét kezd elhúzni a Mercedes

F1, Sky Sports, Motorsport-Total
Max Verstappen egyszerű tanácsot adott a Red Bullnak az újabb vereség után: gyorsulni kell. A hollandot zavarja, hogy ígéretes szezonkezdésük ellenére idén is a Mercedes van lépéselőnyben.

A téli bahreini teszt alapján az egész szakma úgy vélte, a Red Bull vág neki orrhossznyi előnyből a 2021-es F1-es bajnokságnak. A Mercedes alaposan rá is játszott a helyzetre, ellenfelét emlegette egyértelmű favoritként, és még az első versenyeken is folyamatosan azt hangoztatta, hogy az RB16B a gyorsabb autó, saját pole-jaik és győzelmeik pedig csak a kiemelkedő teljesítményüknek, valamint az ellenfél hibáinak köszönhetők.

Az elmúlt két hét valamelyest azonban módosított ezen a képen. A Red Bull egy körön talán Portugáliában és Spanyolországban is esélyes lehetett volna a Mercedes legyőzésére, a versenyen mindkétszer egyértelműen a Mercedes bizonyult valamivel gyorsabbnak. Barcelonában Max Verstappen szerint nem is kicsivel.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

„Őszintén szólva nem vagyok túlzottan csalódott, mivel mindent megtettem, amit lehetett, csak egyszerűen lassabbak voltunk” – mondta a Lewis Hamiltontól elszenvedett vereségétől, ami azok után jött, hogy a futam nagy részében ő vezette a mezőnyt. „Amikor mindketten a közepesen voltunk, láttam, hogy sokkal gyorsabb. Mindvégig 1-1,2 másodpercre volt tőlem itt, szóval szinte lehetetlenség volt. Egyszerűen próbáltam életben tartani a gumit, és amikor kiállt, tudtam, hogy vége.”

A futamot követő sajtótájékoztatón Verstappen kritikus értékelésbe kezdett.

„Egyszerűen túl lassúak voltunk. Így foglalnám össze. Nincs igazán mit diskurálni rajta. Mindent megpróbáltam, amit lehetett, óvtam a gumikat és hasonlók, de ez nem elég, amikor ennyire nyomnak hátulról. Egyértelműen gyorsabbak voltak”

– fogalmazott kicsit sem jókedvűen.

Később arról is beszélt, hogy a Mercedes tempófölénye szerinte tendencia, és ellenfelük azon állítása, miszerint a Red Bullé a gyorsabb autó, legfeljebb az idénynyitón állta meg a helyét – ott is csak félig-meddig. „Az egyetlen pálya, ahol kicsi előnyben voltunk, Bahrein volt, de a versenyen ott is jobbak voltak, mint vártuk. Azóta jobban kiismerték az autójukat, jobban összeállt, jobb lett az egyensúlya, és elénk ugrottak. A versenyen jobban bánnak a gumikkal, és jobb a tempójuk is” – mondta ki nyíltan.

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Érezhető volt, hogy Verstappent nem annyira a barcelonai vereség bosszantja, mint inkább az, hogy a Red Bull érzése szerint ismét kezd leszakadni a Mercedestől. „Amikor ilyen sokáig vezetsz a versenyen, az jónak néz ki, de meg kell nézni azt is, mi történt a verseny alatt.”

 „Összességében egyszerűen nem vagyunk elég gyorsak. Idén eddig nagyjából így ment ez. Az időmérőkön egészen versenyképesnek tűnünk, de a versenyen egy kicsit küszködünk.”

Csapatának jelezte, sürgős javulást vár. „Az ember mindig többre vágyik, ez kell legyen a cél. Nem lehetünk elégedettek a második hellyel. De legalább elmondhatjuk, hogy mindent megpróbáltunk” – összegzett.

A Red Bull az elmúlt két hétvégén használt pár fejlesztést az autóján, ám a jelek szerint ezek nem hoztak annyit, amennyit a Mercedes a Bahreinben még problémás autójának egyre jobb kiismerésével nyert. Verstappen szempontjából aligha nyújt vigaszt, hogy főnökei, Christian Horner és Helmut Marko az ellenfél dicséretével próbálták szépíteni helyzetüket. A csapatfőnök szerint már az komoly előrelépés a részükről, hogy ennyire meg tudták szorongatni a Mercedest azon a pályán, amin a csillagosok uralkodtak az utóbbi hét évben. Marko eközben a Lewis Hamiltonnal alkotott erős kombinációjukat dicsérte: „Ha valaki ennyire kiemelkedő, és van egy ilyen csúcsversenyzője, az ellen nem lehet mit tenni” – mondta szinte a kezét széttárva.

Max Verstappen (Fotó: Red Bull) Max Verstappen (Fotó: Red Bull)

Marko maga is elismerte, hogy ezúttal a lassabb versenytempójuk miatt buktak el. „A Mercedes versenytempója egyszerűen sokkal jobb volt a miénknél. Tulajdonképpen sarokba voltunk szorítva” – állapította meg. Verstappen 14 pontra hízó bajnoki lemaradása kapcsán ugyanakkor megjegyezte: „Ez nem aggasztó. De muszáj javítanunk a versenytempónkon, ez egyértelmű.”

Kérdés, mi biztatót tudnak mondani a csalódott Verstappennek. Marko egyelőre ezzel állt elő:

„Most abban bízunk, hogy megmarad az időmérős erősségünk, és Monacóban senki sem fog elmenni mellettünk. Ebben bízunk most.”

Arról is beszélt, hogy autójukra a két hét múlva következő hercegségbeli versenyen is fölkerül pár új elem. „Van pár fejlesztésünk. Hogy mennyire lesz gyors és hatékony, az Monacóban fog kiderülni.”

Hosszú távon viszont komolyabb fejlesztésekre lesz szükség, ha a versenyeken igazán támadni akarják a Mercedest. Az egykörös tempójukra nem hagyatkozhatnak folyamatosan. Mindez viszont fölveti a kérdést, a 2022-es nagy szabályváltozások mellett hajlandóak-e vállalni, hogy nagyobb erőket ölnek az idei, tovább nem vihető konstrukció javításába.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Marko egyértelművé tette, nem hajlandóak föladni egyik évet sem. „Már döntöttünk: a nyári szünetig gőzerővel fogjuk fejleszteni a mostani autót és a 2022-est is. Aztán meglátjuk, hogyan áll a bajnokság” – bocsátotta előre az osztrák, aki abból indul ki, hogy a szezon közepén még mindig komoly esélyük lesz a végső győzelemre. „És muszáj lesz megtalálnunk az optimális egyensúlyt, hogy mindkét feladatot megoldjuk. Ha azt mondjuk, hogy 2022-re összpontosítunk, akkor nem fogjuk megnyerni a bajnokságot.”

Résen kell lenniük, mert ha nem vigyáznak, a Mercedes e téren is sarokba szoríthatja őket, mint tette azt vasárnap Barcelonában…

Borítókép: Max Verstappen (Fotó: XPB)

További tartalmak