Musorujsag
Élő Eredmények

Árulkodó testbeszéd: már maga Vettel is elvesztette a hitét?

Árulkodó testbeszéd: már maga Vettel is elvesztette a hitét?

RTL, Motorsport
Sebastian Vettel elismerte, egyelőre sem az Aston Martin, sem ő maga nem elég gyors ahhoz, hogy megszerezze első pontjait. Honfitársai is kételkednek a sikerében – és talán már ő maga is?

Négy verseny, nulla pont – ez Sebastian Vettel eddigi mérlege az Aston Martinnál. A tavalyi ferraris szenvedését is beleszámítva a négyszeres világbajnok már 7 verseny óta nem gyűjtött bajnoki pontot, ami az egész F1-es karrierjének leghosszabb sikertelen sorozata.  A top 10-ben Vettelt idén egyszer láthattuk: a Portugál Nagydíj időmérő edzésén. Csapattársa, Lance Stroll eközben már 5 egységet gyűjtött, és Vettellel ellentétben neki legutóbb Barcelonában is volt esélye a pontra: Pierre Gasly csak a futam hajrájában vette el tőle a 10. pozíciót.

Vettel a futam után elismerte, az Aston Martinnak újra kell értékelnie az év eleji céljait, mivel a konstruktőri harmadik hely nagyon távoli és irreális számukra. Autójuk még a fejlesztésekkel együtt sem elég gyors – és bevallása szerint még ő maga sem az vele.

„Nos, otthonosabban érzem magam, de még hiányzik egy kis tempó a pontszerzéshez. A versenyre visszatekintve elmondható, talán csinálhattunk volna pár dolgot másképpen is, de összességében ez mutatja meg, hogy hol tartunk jelenleg”

– mondta a 13. helyéről.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Vettel rámutatott, talán követtek el taktikai hibákat Barcelonában (elszúrt első kerékcsere, túl korai második), a fő gondjuk az, hogy a nagyon sűrű középmezőnyben nem tudják igazán előrébb verekedni magukat.

„Elég pár tizedmásodperc, és máris pár rajthelynyi a különbség” – mondta. „Mindenki próbál javulni, ezért igazán nehéz nagyobb előrelépést tenni, mint a többiek. Most kicsit meglepett, hogy az Alpine nem volt igazán gyors a versenyen – gyorsabbnak vártam őket, mert az időmérőn sokkal gyorsabbak voltak. De nagyon szoros. Az Alpha Tauri eközben sokkal jobb volt a versenyen, mint szombaton. Minden hétvége más, és nagyon szoros. Ha egy kicsit elégedettebb vagy, és ha egy kicsit jobban passzol a pálya az autóhoz, akkor meg lehet találni egy-két extra tizedet” – elmélkedett.

Vettel azt is mondta, tovább fejlesztenek, abban bízva, hogy talán javul a helyzetük, szavaiból ugyanakkor azt érezni, nincs meggyőződve arról, hogy még megfordítható a szenvedős szezonjuk. És e fordulatban már a honfitársai is egyre kevésbé hisznek.

Az idén csak pár nagydíjat közvetítő német RTL nemrég a közösségi oldalán arról indított szavazást a szurkolók körében, hogy szerintük a nyári szünet előtt megszerzi-e Vettel az idei első bajnoki pontjait. A voksolók 77%-a nem tartja ezt valószínűnek.

Sebastian Vettel és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

De a csatorna munkatársai is kételkednek. A műsorvezető Florian König „nem lát esélyt rá, hogy jelentősen javuljon a helyzete” az Aston Martinnak, és kiemelte, mivel igencsak távol vannak a pontszerzéstől Vettellel, ahhoz némi szerencsére is szükségük lesz.

Boxutcai riporterük, Peter Reichert eközben a Barcelonában tapasztaltak alapján úgy érzi, Vettel már elvesztette a hitét, és igazán lelkesnek sem mutatkozik.

„Ha figyeltük őt Barcelonában, pillanatnyilag nem sokban emlékeztet arra a Sebastian Vettelre, akit amúgy ismerünk. Arra, aki beszélgetés közben sokat nevetgél. Ez megfigyelhető nála. Az egész testbeszéde azt mutatja, hogy nincs száz százalékon, inkább csak úgy ötvenen”

– vélekedett a riporter, aki szerint Vettel másik problémáját az őt ismét két hellyel megelőző Lance Stroll jelenti az autó mellett.

Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA) Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

Az RTL-esek rámutattak, még ha Vettel egykedvűsége csak az interjúknak és a terhesnek érzett médiamunkának is szól, az Aston Martin így sincs jó helyzetben. F1-es kommentátoruk, Heiko Wasser kiemelte: „A fő gond, hogy 2022-ben teljesen új szabályok jönnek, és nemigen lesz csapat a mezőnyben, amely rendkívül sokat akarna költeni. Kisebb fejlesztések lesznek, de nagy ugrásokra nem számítok, mert mindenki teljes erővel a jövő évre összpontosít.”

A következő állomást Monaco jelenti. Vettel szereti a hercegséget, ám a szűk korlátok közötti gyors körözéshez a versenyzőnek bíznia kell az autójában, az autónak pedig nagy leszorítóerővel kell rendelkeznie. Ez két olyan kritérium, ami az ő esetében egyelőre nincs meg…

„Meglátjuk” – mondta Monacóról Vettel. „A legjobbakhoz viszonyítva nálunk hiányzik némi leszorítóerő, szóval nehéz lesz. De Monaco mindig más. Remélhetőleg jelenthetjük mi a különbséget” – próbált optimista maradni.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Aston Martin: Az F1 nem kért a Mercedesszel igazságosabb javaslatokból
Az idei szabályváltozások hátterét megkérdőjelező Aston Martin állítja, voltak igazságosabb módosítási javaslatok is a 2021-es autók lelassítására, ám  szabályalkotók azt választották, ami a Mercedesnek – és ezáltal nekik – a legjobban fájt…
Aston Martin Cognizant Formula One Team