Musorujsag
Élő Eredmények
×

Verstappen egyelőre csak azt adja Hamiltonnak, amire szüksége van?

Verstappen egyelőre csak azt adja Hamiltonnak, amire szüksége van?

F1 Nation
Éppen Max Verstappen az, akire Lewis Hamilton évek óta várt? Damon Hill szerint a holland felpörgette a címvédőt, aki a segítségével nyerheti el a méltó elismerést.

Bármelyik csapat is van kis tempóelőnyben a Mercedes és a Red Bull közül, azt határozottan nem lehet állítani, hogy az idei bajnokság olyan egysíkúan alakul, mint az előző kettő. Lewis Hamilton ugyan most is vezeti a tabellát, és négy futam után 3-1-re áll a győzelmek tekintetében, ám sétagaloppnak nem lehetett nevezni a sikereit.

Az 1996-os világbajnok, Damon Hill szerint a mercedesesnek az elmúlt évek kritikái után éppen erre is volt szüksége. Két okból is. Egyfelől Max Verstappen szerinte a legjobbat hozza ki a címvédőből. „Már szüksége volt erre. Régóta szüksége volt valakire, aki kiáll ellene. Olyan ez, mint Góliát, aki ott áll, és üti a mellét: »Ki mer kiállni ellenem? Ki lesz a kihívóm?« A nagy bajnokoknak szükségük van valakire, akivel öklözhetnek, valakire, akihez mérhetik magukat” – ecsetelte az F1 Nation podcastban.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A másik előnye Verstappen kihívóvá válásának Hill szerint az, hogy Hamilton bizonyíthatja, a legjobbak ellen is képes helyt állni, domináns autó nélkül is. „Max nyilvánvalóan magasan áll, sokat dicsérik, Jenson (Button) azt mondta, Max a nagyobb tehetség. Ezek mind csak elégedettebbé teszik Lewist, amikor diadalmaskodik.”

„Lewis szerintem jó ideje csak üresjáratban volt. Túlságosan könnyű volt számára. Emiatt nem kapta meg a neki járó elismerést. Max idén vállalta a kihívást. De közben meg is tapasztalhatja, hogy nem is annyira könnyű, amikor igazán a csúcs közelében van.”

Habár e párharcban jelenleg Hamilton áll jobban, az még nem biztos, hogy év végén is így lesz. Hill a kettejük újabb első kanyaros csörtéjét jó előjelnek tartja, ugyanakkor rámutatott, a pályán kívül már-már túl nagy a tisztelet és a barátság a két rivális között, hiszen folyton dicsérik egymást. A volt versenyző szerint ez Hamilton kezére játszhat, és egy kihagyott lehetőség Verstappen oldaláról.

Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA)

„Ahogyan hallgattam őket beszélni, arra gondoltam, hogyan győzte le Nico (Rosberg) Lewist. Nico azzal győzte le Lewist, hogy idegesítette, kellemetlenné tette az életét. És Lewis nem szereti ezt. Ő azt szereti, ha minden szép és jó körülötte. Persze Lewis ma már sokkal tapasztaltabb, viszont számomra nem úgy tűnik, hogy Max bármilyen játszmát is folytatna a pályán kívül”

– mutatott rá.

A pályán persze más a helyzet. „Max az autóban ülve egyértelműen agresszív. A mostani autójával remekül rajtol, így Lewis és a Mercedes még akkor sem hagyakozhat arra, hogy elsőként fordul rá az első kanyarra, ha a pole-ban áll, míg Max mellette. Keresztülerőszakolta magát rajta az első körben. Úgy helyezte az autóját, hogy kiszorította őt, és Lewis ütközhetett volna vele, de vissza kellett vonulnia. Ezzel gyakorlatilag lemosta őt. Viszont Lewis hosszú távra rendezkedett be ezek után” – mondta Hill a két bajnokjelölt első körös összecsapásáról.

Max Verstappen és Lewis Hamilton csatája a Spanyol Nagydíj rajtja után (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen és Lewis Hamilton csatája a Spanyol Nagydíj rajtja után (Fotó: MTI/EPA)

Kérdés, mire elég és mire jó Verstappen ezen agressziója. Csak arra, hogy feltüzelje és a még jobbat hozza ki Hamiltonból, vagy arra is, hogy a fejébe mászva bosszantsa és megingassa őt? Barcelonában a brit megtalálta a módját a visszavágásnak, és amíg így van, könnyebb szívvel veszíthet el egy-egy rajt utáni keménykedős birkózást, hogy utólag azt hangoztathassa, az előrelátó és okos versenyzésével felülemelkedett a nyers agresszión.

Lehet, hogy a folytatásban Verstappennek bővítenie kell a kelléktárát?

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Verstappen aggódik: ismét kezd elhúzni a Mercedes
Max Verstappen egyszerű tanácsot adott a Red Bullnak az újabb vereség után: gyorsulni kell. A hollandot zavarja, hogy ígéretes szezonkezdésük ellenére idén is a Mercedes van lépéselőnyben.
F1 Hírek
Button szerint Verstappen a legtehetségesebb
A korábbi csapattárs, Jenson Button bevallottan nagy rajongója a hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnak, ám mégsem őt, hanem riválisát, Max Verstappent tartja a jelenlegi mezőny legtehetségesebb versenyzőjének.
F1 Hírek