Musorujsag
Élő Eredmények

Egy beszédes ellentmondás Hamilton eddigi legerősebb évkezdésében

Egy beszédes ellentmondás Hamilton eddigi legerősebb évkezdésében

Racefans, Crash
Meglepi a Mercedest, hogy Lewis Hamilton éppen az évek óta legkiélezettebb szezonjukban produkálta minden eddiginél jobb évkezdését. Szerintük van összefüggés a kettő között.

Lehet, hogy a négy eddigi versenyből hármat Lewis Hamilton nyert idén, de aligha lehetne máris a tavalyi határozottsággal kijelenteni, hogy ez a bajnokság is az övé lesz. A Red Bull és Max Verstappen közel van, nagyon szorongatja őket, és a két versenyző között lévő 14 pontos differencia miatt is korai lenne még aggódni egy 23 futamos bajnokság e korai szakaszában.

Bármennyire is szoros azonban a Mercedes és a Red Bull küzdelme, Hamilton egyvalamiben máris túlszárnyalta még a legdominánsabb idényeit is: több ponttal áll négy verseny után, mint korábban bármikor!

Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA -Alejandro Garcia) Lewis Hamilton (Fotó: MTI/EPA -Alejandro Garcia)

Hamilton az eddigi három győzelme mellett egy második helyet jegyez. Ilyen jól csak egyszer, 2015-ben állt, ám mivel abban a szezonban még nem járt egy pont a leggyorsabb körért, idén viszont egyet már kapott érte, így ezzel az egy egységgel túlszárnyalta a hat évvel ezelőtti legjobb teljesítményét.

Tette mindezt úgy, hogy az autója kevésbé kiemelkedő, mint abban a szezonban. Ezen ellentmondás kicsit a Mercedest is meglepi, mint azt Andrew Shovlin vezető versenymérnök elárulta. „Igen, meglep. Jó munkát végez, nemde?” – állapította meg elégedetten a barcelonai győzelmük után.

„Hogy őszinte legyek, a bahreini téli teszten látható volt, hogy Lewis belátta, neki és a csapatnak tökéletesnek kell lennie ahhoz, hogy esélye legyen a futamgyőzelmekre. Érezni lehetett rajta, hogy a rosszul alakult teszt számára nem azt sugallta, hogy ez nem az a bajnokság lesz, amiben ő nem harcolhat.”

Shovlin szerint amekkora az ellentmondás aközött, hogy a Mercedest évek óta most szorongatják a legjobban, és aközött, hogy Hamilton az eddigi legjobb évkezdését produkálta, annyira összefügg a kettő egymással, mivel éppen a szorult helyzet kényszerítette ki Hamiltonból, hogy a legjobbját nyújtsa minden hétvégén.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Engem kicsit meglep ez a statisztika, hiszen most a legkisebb a különbség a riválisunkkal szemben az elmúlt pár évet tekintve. Ő viszont ennek köszönhetően került olyan mentális állapotba, hogy egyszerűen minden apró lehetőségből a maximumot hozza ki. A pályán, a beállításoknál, azzal, ahogyan a hétvégéhez viszonyul. Ezt Bahreinből hozta magával, és a jelét sem látjuk azóta, hogy ez eltűnne”

– fejtegette a brit.

Hamilton azért így is követett már el hibákat idén, a legnagyobbat Imolában, a versenyen történt kicsúszásával. Ott csak a szerencséjének köszönhette, hogy a későbbi piros zászló visszaadta neki az esélyt a második hely visszaszerzésére, ugyanakkor ezt a lehetőséget is két kézzel megragadta.

Barcelonában a mutatott tempójuk alapján már nem volt meglepő, hogy a Mercedes legyőzte a Red Bullt, Shovlin szerint azonban a pálya karaktere miatt mégsem volt egyértelmű, hogy ez az ő hétvégéjük lett. „Papíron azt mondanám, ez a pálya inkább feküdt a Red Bullnak, mint nekünk. Részben mert mi a maximális leszorítóerőt biztosító hátsó szárnyunkat használtuk, míg az övéket csak pénteken láttuk, aztán váltottak. Ez azt jelenti, hogy ők még tudják növelni a leszorítóerőt” – magyarázta.

Utóbbi a nagy leszorítóerőt igénylő monacói pályán akár még az osztrákok hasznára is válhat – akárcsak az, hogy a Red Bull legfőbb erősségét idén eddig az egykörös tempó jelentette a Mercedesszel szemben. „Meglátjuk, hogyan teljesítünk ott, és ha nem mi leszünk a leggyorsabbak, akkor is próbáljuk majd megnehezíteni az életüket” – tekintett előre hamiltoni szemléletmóddal Shovlin.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak