Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hivatalos: kiesett a Török Nagydíj, két F1-es futam lesz Ausztriában

Hivatalos: kiesett a Török Nagydíj, két F1-es futam lesz Ausztriában

F1
Újabb komoly változás a Forma–1 2021-es versenynaptárában: a júniusra tervezett Török Nagydíjat elhalasztják, Ausztria idén is dupla hétvégét tart!

Gyorsan reagált a Forma–1 a brit kormány múlt héten tett bejelentésére, miszerint Törökország is azon piros listás államok közé került, amelyekből Nagy-Britanniába utazva 10 nap kötelező karantén vár mindenkire.

A királykategória eredetileg a már törölt Kanadai Nagydíj helyén, június 11-e és 13-a között rendezte volna meg a Török Nagydíjat, ám mivel 7 angliai bázisú csapattal nem vállalhatja a kötelező karantént, pénteken bejelentették, elmarad az isztambuli verseny, és helyette egy második ausztriai futamot vettek föl a programba.

Mindez jelentősen változásokat von maga után a menetrendben. A Spielberg közelében fekvő Red Bull Ring a tavalyi szezonnyitós duplázása után idén is egymás után tart két nagydíjat. Az elsőt Stájer Nagydíj néven június 25-e és 27-e között, a másodikat Osztrák Nagydíjként, annak eredeti időpontjában, július 2-a és 4-e között. Hogy a duplázásnak helyet csináljanak, az eredetileg június 27-ére tervezett Francia Nagydíjra egy héttel korábban, június 18-a és 20-a között kerül sor.

A Török Nagydíj eredeti hétvégéje ezzel egy üres hétvégét jelent Azerbajdzsán után – Ausztria duplázása pedig azt, hogy már az év első felében sor kerül az idei első triplahétvégére. Ilyenből az augusztusi nyári szünetet követően hármat tervezett be az F1.

Az Osztrák Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

 

A bajnokság közleményében hangsúlyozta, az év elején a programból kivett Kínai Nagydíjhoz hasonlóan a törökök is kérték, hogy ha lehetséges, egy későbbi időpontot kapjanak a naptárban. Emiatt a Török Nagydíjat hivatalosan egyelőre nem törölték, csupán elhalasztották.

Versenyük pótlására viszont csak abban az esetben kerülhet majd sor, ha a továbbra is 23 futamos versenynaptárból az év második felében további helyszínek hullanának ki. Erre egyébként van esély, hiszen sokan a koronavírus-járvány alakulását látva továbbra is bizonytalannak tartják a brazíliai és a mexikói versenyeket.

Stefano Domenicali, a Forma–1 elnöke a most bejelentett programváltozás kapcsán elmondta: „Mind nagyon vártuk, hogy Törökországban versenyezzünk, de a hatályos utazási korlátozások miatt erre nincs módunk júniusban. A Forma–1 ismét bizonyította, hogy képes gyorsan reagálni a fejleményekre és megoldásokat találni. Örülünk, hogy az ausztriai dupla hétvége azt jelenti, továbbra is huszonhárom versenyből áll a szezonunk.”

„Szeretnék köszönetet mondani a török rendezőknek és hatóságoknak az elmúlt hetekben nyújtott fáradozásaikért, valamint a francia és osztrák szervezőknek a gyorsaságukért, rugalmasságukért és ezen megoldás irányába mutatott nyitottságukért! Nagyon jó párbeszédet folytattunk valamennyi promóterrel az idei év kezdete óta, és továbbra is így lesz ebben az időszakban.”

A 2020-as Török Nagydíj rajtja (Fotó: XPB)

A sorozatot továbbra is bizonytalanságban tartó járványhelyzet kapcsán az F1 közleményében hangsúlyozta:

„A COVID-19-es helyzet továbbra is képlékeny, ezért folyamatosan figyeljük az alakulását a rendezőkkel és a csapatokkal. A Forma–1 ugyanakkor ismét megmutatta, képes kezelni az efféle kihívásokat, és gyorsan alkalmazkodik, hogy kis hatásuk legyen a szezonra. Emellett külön örülünk, hogy a jövő hétvégén Monacóban 40%-os kapacitáson újra visszatérhetnek a szurkolók a versenyeinkre.”

A járványhelyzet kezelésének hatékonyságát szemléltetendő, az F1 azt is hangsúlyozta, hogy a múlt évi újraindulás óta már több mint 78 ezer koronavírus-tesztet végeztek el a résztvevők körében, és összesen 78 pozitív eredményt regisztráltak, ami csupán 0,1%-os arány.

Idén 17 ezer teszten vannak túl négy nagydíj után, ebből 15 lett pozitív (szintén 0,1%-os arány). Az elmúlt két hét mindössze 1-1 pozitív teszteredményt hozott. Kiemelték, mindez annak is köszönhető, hogy a csapatok egy részét már beoltották, és az angliai bázisú gárdák személyzetének oltása is jól halad.

Fotó: XPB

A mostani már az ötödik programváltozás az F1 2021-es bajnokságában. Ezt megelőzően a márciusi szezonnyitónak szánt Ausztrál Nagydíjat halasztották novemberre, az áprilisra tervezett Kínai Nagydíj bizonytalan időre kikerült a naptárból, Vietnámot már év elején, Kanadát pedig pár hete törölték végleg, előbbit a járványhelyzettől független okok, utóbbit a beutazással kapcsolatos problémák miatt.

A mostani ausztriai duplázás a negyedik lesz az F1 történetében. Tavaly Spielbergben, Silverstone-ban és Bahreinben rendeztek egymást követő hétvégéken két versenyt, utóbbi helyszínen azonban más vonalvezetésű pályán.

Így fest az F1 2021-es módosított versenynaptára:

 

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak