Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel: Elvesztegetett esély lenne, ha most föladnánk

Vettel: Elvesztegetett esély lenne, ha most föladnánk

Autosport, F1
Nem túl jók az Aston Martin kilátásai a 2021-es szezon hátralévő részére, ám Sebastian Vettel szerint hiba lenne ebben a helyzetben a rövidebb utat választaniuk.

Eredetileg a konstruktőri bajnokság harmadik helyét vették célba, és tavalyi jó eredményeik után még több dobogót, de az újabb futamgyőzelmeket sem tartották elképzelhetetlennek. Innen nézve igazi hideg zuhannyal kezdődött az idei szezon az Aston Martin számára. Hamar kiderült, hogy autójuk az új szabályoknak köszönhetően közel sem olyan versenyképes, mint a múlt évi Racing Point volt, Barcelona pedig azt mutatta, hogy még a problémák megoldására szánt új fejlesztések sem biztos, hogy jelentősen javítani fognak a helyzetükön.

Ennek kapcsán fölmerült, az ennél többre vágyó gárda talán Sebastian Vettel előző csapatának stratégiáját követhetné: ahogy tavaly a Ferrari már a problémák felismerésekor föladta az évét (és tulajdonképpen a 2021-est is), úgy most ők is ezt tehetnék, hogy már a nagy változást hozó 2022-re összpontosítsanak, remélve, hogy ezzel némi egérútra tesznek szert a még a helyezésekért csatázó ellenfelekkel szemben.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Vettel Barcelonában – még a versenyhétvége kezdetén – azonban elmondta, hiba lenne a részükről máris föladni.

„Nem gondolnám, most még nem. De összességében az életben is igaz, hogy a rövidebb utat járva nem járhatsz jól. Még mindig sok mindent megtanulhatunk, szóval ez egy elvesztegetett lehetőség lenne.”

Vettel ezzel arra célzott, hogy mivel egy újjáalakulóban lévő, bővülő csapatról van szó, ki kell használnia a nehézségeket is a továbbfejlődéshez. „A kérdés most az, miben méred a lehetőséget: dobogókban, pontokban, győzelmekben vagy másban? Mi csapatként sok apró dologban javulhatunk, és végül mindig az apróságok válnak döntővé, ezek vezetnek a tökéletesség felé. Még ha most nem is olyan helyezésekért küzdünk, mint szeretnénk, akkor is hasznosan eltölthetjük az időnket.”

Az Aston Martin gépezete több területen is dadogott eddig. Túl az autójuk problémáin, a stratégiájuk, a boxutcai munkájuk is többször volt kifogásolható. Imolában például a verseny előtti esőre a fékhűtónyílások méretének csökkentésével akartak reagálni, segítve a gumik melegítését, ám elszámolták magukat, és mindkét autójuk hátsó fékjét már a rajtrácsra vezető körön megsütötték. Vettelnek ez boxutcai rajtjába került. Spanyolországban eközben a német első kiállása több mint 4 másodpercig tartott, és ezzel pozíciót veszített, majd a második kerékcsere időzítésével is voltak gondok, hiszen utána beragadt Kimi Räikkönen mögé.

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Egyelőre az is kérdés, a fejlesztéseik valóban vannak-e annyira hatékonyak, mint tervezték. Bár állították, minden úgy működik, ahogyan várták, a versenyen mutatott formájuk sokat így sem javult.

Vettel ennek ellenére állítja, az Aston Martinon belül a megfelelő a hangulat – és ezt főnöke, Otmar Szafnauer is megerősítette. „A csapatunkban az a legjobb, hogy igazi versengők alkotják. Csak ez foglalkoztat minket. Egy kis csapat voltunk, aztán bővültünk, de még most sem vagyunk nagyok, ahhoz idő kell. Ami a hangulatot illeti, nincs szükség lökésre, mert mindenki a versenyzésre összpontosít, ezt szeretjük, és keményen dolgozunk azért, hogy többet hozzunk ki az autóból. Az persze biztos, hogy amikor megkapod a lehetőséged, boldogabb vagy. De Sebnek igaza van, igazi versengők vagyunk, és keményen dolgozunk” – nyilatkozta az amerikai Barcelonában.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak