Musorujsag
Élő Eredmények

A 2021-es autó fejlesztésének utolsó fázisában tart a Williams

A 2021-es autó fejlesztésének utolsó fázisában tart a Williams

Motorsport
A Williams már a 2021-es autó fejlesztési programjának utolsó fázisában jár, viszont továbbra is hisz benne, hogy még fel tud szabadni némi plusz teljesítményt, mielőtt átcsoportosítja forrásait a 2022-es géppel kapcsolatos munkálatokra.

Mivel jövőre új éra veszi kezdetét, teljesen megújult autókkal, 2021 előtt pedig szinte alig lehetett változtatni a gépeken, több csapat már eleve úgy vágott neki az évnek, hogy hamar föladja az aktuális szezont és átáll a 2022-es autók fejlesztésére. A Haas például már a szezonnyitó után váltott, a Ferrari pedig nemrég jelezte, 90 százalékban már 2022-re figyel.

Dave Robson, a Williams teljesítménymérnöke egy friss interjúban kijelentette, náluk is hasonló a helyzet, mint a vörösöknél, vagyis már ők is az utolsó szakaszába léptek a 2021-es autó fejlesztésének, és hamarosan váltanak.

Ez persze nem jelenti azt, hogy teljesen elengedték az idei évet. „Az biztos, hogy nem vagyunk messze a váltástól” – mondta a szakember. „Az biztos, hogy a szélcsatornás idő szinte egészében a jövő évi autón dolgozunk. Az aerodinamikai részleg túlnyomó többsége már nagyrészt a jövő évi autón dolgozik. A tervezőrészleg helyzete hasonló.”

„Szóval most épp a végső fázisában tartunk az idei autóhoz készülő utolsó alkatrészekkel kapcsolatos munkálatoknak. Való igaz, most nagyon hasonló helyzetben vagyunk, mint a Ferrari, már ami az arányokat illeti” – utalt a vörösök korábbi nyilatkozatára.

„Van még néhány apróság, amivel nem vagyunk teljesen tisztában. Van pár elem, amit teszteltünk már, aztán levettük az autóról, és még mindig dolgozunk rajta, végezzük a finomításokat” – utalt arra, hogy hiszik, az idei autót is felgyorsíthatják még, amennyiben az említett elemeket sikerül megfelelően integrálni.

„Szerintem még mindig ki tudunk hozni az autóból egy kicsivel többet. Még van benne potenciál. Valószínűleg ez nem fogja masszívan megváltoztatni a pozíciónkat a szezon során, de még mindig van tér a javulásra. Mindenképp. Még dolgozunk ezen, még egy kicsit többet ki tudunk hozni ebből is” – zárta gondolatát a szakember.

Nicholas Latifi (Fotó: XPB)
Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak