Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton: Nem Verstappen emelt új szintre, hanem én magamat

Hamilton: Nem Verstappen emelt új szintre, hanem én magamat

F1, Motorsport
Lewis Hamilton állítja, Max Verstappennek és a Red Bull idei erős formájának sincs semmi köze ahhoz, hogy idén magasabb szinten teljesít, mint korábban.

Toto Wolff csapatfőnök legutóbb úgy fogalmazott, Lewis Hamilton olyan szinten versenyez idén, amilyet korábban még nem látott a Forma–1. A hangzatos kijelentéseket kevésbé kedvelő és kereső vezető mérnök, Andrew Shovlin eközben úgy vélte, bajnokukból az hozta ki az eddigi remek teljesítményt, hogy már a téli teszten látta, a Red Bull nagyon felerősödött tavalyhoz képest, és eleve úgy rendezkedett be, hogy csakis tökéletességgel lehet keresnivalójuk ellene.

A szakmában sokan vélik úgy, hogy éppen az teszi nagyszerűvé Hamilton és Max Verstappen idei párharcát, hogy a két versenyző egymást hajszolja egyre jobb és jobb teljesítményekbe. Van viszont a paddockban valaki, aki másképp látja ezt: maga Hamilton.

Lewis Hamilton (Fotó: FIA Pool Image)

A címvédőnek szerdán Monacóban föltették a kérdést:

„Nagyszerű párharcot vívtok idén Maxszal. Szerinted új szintre emelt téged?”

Hamilton pontosított:

„Úgy vélem, én emeltem új szintre magamat. Semmi több.”

Hamilton érezhetően gondosan ügyel rá, hogy semmit se mondjon ellenfeléről, ami egy kicsit is növelhetné az önbizalmát. Fenti válasza az eddigi csatáik kapcsán mondottak mellett nem érkezett meglepetésként.

Mac Verstappen és Lewis Hamilton csatája a 2021-es Portugál Nagydíjon (Fotó: Wolfgang Wilhelm)

Hamilton ugyanakkor saját mérnökére is rácáfolt, és állította, a teszteken tapasztaltak, így a Red Bull jó formája sem volt hatással rá. „Minden évben az a cél, hogy a maximumot hozd ki mindenből. Nincs olyan év, aminek úgy vágsz neki, hogy van két tizeded tartaléknak, vagy hogy most egy kicsivel kevesebbet adsz. Minden évben a maximumot adod bele, és van, hogy nem úgy mennek a dolgok, mint szeretnéd. Bizonyos dolgok elvonhatják a figyelmed, nem használsz ki lehetőségeket, vagy nem mindig vagy annyira teljes, mint lehetnél. Idén nem ez a helyzet, úgy kezdtem, ahogyan akartam.”

Arról is beszélt, hogyan emelt a szinten önerőből, Verstappen segítsége nélkül… „A járvány miatt változtattam, fittebb vagyok, mint valaha, több időm van edzeni, dolgozni a mentális oldalon, megismerni az autót. Ezek együttese segített emelni a szinten, és csapatként is ez a célunk.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

„Csak minden területre oda kell figyelni. Alkalmazkodni kellett a világjárványhoz, olyan változtatásokra volt szükség, amikre mindannyian rákényszerültünk. Jobban kell érezned magad a buborékodban, és többet kell kihoznod magadból. Több időm jut edzeni, fókuszálni, odafigyelni mindenre. Kevesebb a figyelemelterelés. Aztán a munkamódszer: hatékonynak kell lenni. A mérnökökkel való kommunikációban, abban, hogyan kell fejleszteni az autót, hogyan hozhatsz ki mindent a körből, hogyan találhatod meg az egyensúlyt az időmérő és a verseny között. Szóval különböző dolgok.”

Hozzátette még:

„Minden évben dolgozom azon, hogy kiforrottabb versenyzővé váljak. Nem csak arról szól ez, hogy ki a legtehetségesebb. Senki sem tudhatja, ki mennyire tehetséges. Véleményem szerint az számít inkább, hogy mennyi munkát fektetsz bele.”

Mindez Jenson Button legutóbb Barcelonában tett kijelentése után, miszerint Max Verstappen az általa eddig látott legnagyobb versenyzőtehetség, még némi sorok közti üzenetet is rejtegethetnek. Akárhogy is, Hamilton Monacóban máris jelezte, ezt a bajnoki csatát keményen fogja végigjátszani, és a lélektani hadviseléstől sem riad vissza.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: LAT Images)

További tartalmak