Musorujsag
Élő Eredmények

Miért nem próbálta elrabolni Hamilton pluszpontját a Red Bull?

Miért nem próbálta elrabolni Hamilton pluszpontját a Red Bull?

Sky Sports, F1
Minden pont kulcsfontosságú lehet az idei bajnokságban, a Red Bull Monacóban mégis lemondott arról, hogy elraboljon egyet Lewis Hamiltontól. Elmagyarázták, miért.

A hétvége előtt 14 pontos hátrányban volt Max Verstappen Lewis Hamiltonnal szemben, a Monacói Nagydíjról viszont 4 pont előnnyel távozott. A futamgyőztes eggyel több egységgel is növelhette volna fórját, ám a 7. helyen célba érő ellenfele ki tudta használni a verseny hajrájában mögötte keletkezett űrt, így sort kerített egy extra kerékcserére, és a lágy gumin megfutotta a verseny leggyorsabb körét a bónuszpontért.

„Már azért hálás vagyok, hogy célba értem és szereztem pár pontot, valamint megfutottam a leggyorsabb kört. Minden kis pontocska, amit egy ilyen rossz hétvégén szerezhetünk, számíthat a végén” – állapította meg a verseny után Hamilton.

Érdekesség, hogy a leggyorsabb körre a Red Bull is rámehetett volna a hajrában. Sergio Pérez a 4. pozícióban 32 másodperces előnnyel ért célba az 5. Sebastian Vettel előtt, vagyis nála is volt elég tér arra, hogy egy plusz kiállás után megtartsa a helyezését.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Hogy mégis miért nem ment rá a Red Bull erre a pontra, amivel Verstappen és a csapat bajnoki előnyét is növelhette volna, arra Christian Horner csapatfőnök adott magyarázatot a futam után.

„Gondolkodtunk ezen, de úgy voltunk vele, elérhető egy dobogó Monacóban, inkább tartjuk nyomás alatt Landót, és meglátjuk, tudunk-e profitálni a hibájából”

– mondta a Sky Sportsnak.

Dobogós esélyként arra utalt, hogy Pérez a hajrában 1 másodpercre megközelítette a 3. helyen haladó Lando Norrist. Habár Monacóban nehéz előzni, a Red Bull mégsem érezte teljesen reménytelennek a helyzetet. Norris elismerte a futam után, hogy nagyon szenvedett a végén a kemény gumik életben tartásával, és nehézséget okozott neki az 5 körrel frissebb abroncsokon haladó, gyorsabb Pérez feltartóztatása, hiszen nem hibázhatott.

Hornerék úgy érezték, nem lenne fair a versenyzőjükkel szemben, ha Verstappen kedvéért megfosztanák őt az esélytől. „Lewis akkoriban lila szektoridőket autózott, de úgy éreztük, egy dobogó többet ér, mint egy pont a leggyorsabb körért. Ezért tartottunk ki ennél a stratégiánál.”

Az eset megmutatja, bármennyire is segítőnek szánja a mexikóit a bajnoki csatában a Red Bull, lefokozott vízhordóként azért nem kezeli.

Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Pérezt Helmut Marko tanácsadó külön megdicsérte a verseny után, mivel jó tempót diktált és érvényesíteni tudta a jó stratégiáját, amivel így is pontot rabolt Hamiltontól.

A versenyzőben azért így is volt némi hiányérzet azok után, hogy az időmérő edzést csak 9.-ként zárta egy olyan pályán, amelyen mindent a rajtpozíció határoz meg.

„Elégedett vagyok az eredménnyel. A csapat szempontjából is nagyon jó. És amikor majd Abu-Dzabiba érkezünk, már senki sem fog emlékezni erre a versenyre, csak azt fogják látni, hogy hány pontunk van csapatként. Innen nézve csapatként jó munkát végeztünk, és sikerült minimalizálnunk a szombati károkat”

– mondta az első Red Bull-os dobogójára továbbra is csak váró Pérez.

Hozzátette, ha minden a tervei szerint alakul, a folytatásban még több ponttal segítheti a Red Bullt a bajnokságban. „Jó nap volt a csapat számára. De még csak az ötödik verseny volt idén, sok van még előttünk. Ha elégedett leszek az autóval, nagy előrelépést fogok tenni, és sok pontot fogok szerezni a csapatnak.”

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Hozzátette, a mostani hétvége újra megmutatta, mennyire fontos lenne rendbe tenniük az egykörös tempóját. „Dolgozunk azon, hogy irányt találjunk az autóval szombatonként, és versenyképesek legyünk” – ecsetelte. A versenyen szerinte már megvan az autóba vetett bizalom. „Vasárnap igen, szombaton viszont még kell egy kis idő. Ezen a hétvégén egyszerűen rossz irányba indultunk el, és nem olvastuk olyan jól az autót, mint Max. De reméljük, hogy a következő versenyeken megtesszük a következő lépést.”

A Monacói Nagydíj eseményeivel részletesen foglalkozunk a Boxutca magazin 17 óra 15 perckor kezdődő hétfői adásában az M4 Sporton.

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak