Musorujsag
Élő Eredmények
×

Brit jelölt az FIA elnöki pozíciójára – Mr. Le Mans-nal a stábjában

Brit jelölt az FIA elnöki pozíciójára – Mr. Le Mans-nal a stábjában

Autosport, Racing News 365
Hivatalosan is jelöltette magát az FIA elnöki posztjára a szövetség jelenlegi brit alelnöke, Graham Stoker. „Mr. Le Mans” is a csapatát erősíti.

Megvan az év végén leköszönő Jean Todt második hivatalos utódjelöltje a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöki posztjára. A kandidálási szándékát már áprilisban jelző Graham Stoker lesz a magát már márciusban jelöltető Mohammed ben Szulajem kihívója. A jogi végzettségű brit most jelentette be hivatalosan, hogy harcba indul az elnöki pozícióért az év végi választáson.

A pályafutását az 1980-as években versenybíróként kezdő, az FIA-hoz 2001-ben csatlakozó Stoker 2012 óta az FIA alelnöke, 2004-től az FIA Motorsport Világtanács tagja. Most az „FIA for All”, vagyis „Az FIA mindenkiért” jelmondat alatt indította meg kampányát, és a stábját is bemutatta. Abban a mobilitásért felelős alelnök, a belga Thierry Willenmarck, valamint az FIA szenátusának új-zélandi tagja, Brian Gibbons mellett  egy versenypályákról ismert nagy név is szerepet kapott: Tom Kristensen.

A kilenc Le Mans-i győzelme miatt csak „Mr. Le Mans-ként” becézett dán számára nem idegen az autóversenyzés politikai oldala, hiszen 2016 óta tölti be az FIA Versenyzőbizottságának elnöki pozícióját.

Tom Kristensen (Fotó: Price / XPB Images)

Stoker a programjáról is beszélt a hivatalos kandidálása kapcsán. „Szeretném, ha az FIA és a tagszervezetei a sport, a mobilitás, valamint a szállítmányozási és energiatrendek terén is nagyobb hatást gyakorolnának globális szinten. Építkezni szeretnénk Jean Todt elnök utóbbi több mint tizenkét évben elvégzett kiváló munkájára, és büszkék vagyunk rá, hogy segítettünk bevezetni sok innovatív programot, valamint forrásokat fordítottunk a tagok támogatására, és segítettük az elnököt a klubjaink és az FIA erősebbé tételében, hogy egy befolyással bíró és tisztelt nemzetközi szervezetté válhasson. Maximálisan hiszünk ‘Az FIA mindenkiért’ programban, ami tovább fogja erősíteni a szövetségünket, a tagok, a sport és a társadalom számára” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a 117 éves FIA komoly, globális szinten meghatározó kihívásokkal néz szembe, figyelmüket pedig egyformán fordítanák a sportra, a mobilitásra, a biztonságra és a fenntarthatóságra.

Az FIA elnökválasztására decemberben kerül sor. Eddig két jelölt van Todt helyére, Stoker és Ben Szulajem.

Borítókép: Graham Stoker (Fotó: FIA)

További tartalmak