Musorujsag
Élő Eredmények

Így beszélte le a McLaren kétéves eltiltásáról Mosleyt Ecclestone

Így beszélte le a McLaren kétéves eltiltásáról Mosleyt Ecclestone

Racefans
Miközben barátját, Max Mosleyt gyászolja, a Forma–1 korábbi vezére, Bernie Ecclestone elmesélte, hogyan beszélte le a korábbi FIA-elnököt arról, hogy két évre kizárja a bajnokságból a McLaren csapatát.

Hétfőn jött a hír, hogy 81 esztendős korában elhunyt az FIA korábbi elnöke, Max Mosley. A brit ügyvéd, korábbi versenyző és csapattulajdonos 1993-ban lett a Nemzetközi Automobil Szövetség első embere, 2009-ig töltötte be ezt a pozíciót, és az évtizedek alatt az F1 kereskedelmi ügyeit intéző Bernie Ecclestone-nal együtt formálták a legnagyobb globális sportjává a királykategóriát.

Ecclestone a Racefansnek nyilatkozott barátja elvesztéséről.

„Olyanok voltunk, mint a testvérek. Sosem titkolóztunk egymás előtt. Jó volt a kapcsolatunk”

– mondta az F1 éléről 2017-ben elmozdított üzletember.

Miközben elévülhetetlen érdemei voltak az autóversenyzés és a közúti autók biztonságának növelésében, Mosley ellentmondásos személyiség is volt, és az F1-ben több botrány is összeforrt a nevével. Az egyik ilyen volt a McLaren 2007-es kémügye, melyben az FIA végül 100 millió dolláros pénzbírsággal, valamint a konstruktőri bajnokságból való kizárással büntette meg a wokingi csapatot, miután egyik vezető mérnökük több száz oldalnyi bizalmas dokumentumot szerzett meg egyik Ferrarinál dolgozó barátjától.

Max Mosley és Ron Dennis (Fotó: XPB)

Mosley és a McLaren akkori vezetője, Ron Dennis sosem kedvelték egymást, és ez a botrány örökre éket vert közéjük. Ecclestone elárulta, barátja eredetileg két teljes szezonra el akarta tiltani az F1 második legrégebbi csapatát a történtek után, és ő volt az, aki meggyőzte, hogy ne tegye ezt.

„Ki akarta hajítani őket a bajnokságból két évre. Azt mondtam neki: »Ezt nem teheted meg, mert ha kihajítod őket, akkor örökre végük. Sosem térnek vissza. Nem zárhatnak be, hogy aztán hirtelen csak úgy újra kinyissanak«”

– mesélte Ecclestone.

„Azt mondtam Maxnek: »Nem hajíthatod ki őket a bajnokságból, ez őrültség lenne. Ők egy átkozottul jó csapat, remekül szervezettek, jól irányítják őket. Semmi rossz nincs Ronban.« Max viszont nem jött ki vele valami jól.”

„Azt mondtam, inkább pénzbírságot adjunk nekik, bármennyit is keresnek majd a következő két évben, annyit. Szóval számolgattam, és azt mondtam, százmillióst. Amikor ezt a Motorsport Világtanács elé tártam, Max támogatta, és azt monda, ez lesz az, amit tenni fogunk. Szóval megbüntettük őket százmillióra.”

Bernie Ecclestone és Max Mosley (Fotó: XPB)

Ecclestone elmondta, voltak nézeteltérések és egyet nem értések közöttük Mosleyval, de rendszerint barátként tisztázni tudták őket. Egyetlen dolgot bánt meg vele kapcsolatban: amikor 2008-ban kirobbant Mosley News Of The World-ös szexbotránya, nem állt ki mellette nyilvánosan,

„Mindenkinek azt mondogattam: »Hogy viselkedhet így valaki az ő pozíciójában?« Közben egyáltalán nem értettem egyet az emberekkel, de nem támogattam Maxet. Csak azért nem, mert annyi ember mondta azt, hogy nem kéne barátoknak lennünk és hasonlók. De utána bocsánatot kértem tőle, nyilvánosan, a Motorsport Világtanácsban, és elmagyaráztam nekik, hogy nem voltam boldog, hogy nem támogattam őt.”

Mosley rákban halt meg, Ecclestone pedig tudta, hogy már nincs sok hátra neki. Elmondása szerint még a halála előtt pár nappal is beszéltek. „Nem volt jó formában. Rossz érzés volt felhívnom őt, hogy megkérdezzem, hogy van. Időnként felhívtam, és azt kérdeztem tőle: »Még nem javítottak meg«? Ilyen humorunk volt mindkettőnknek. Tudta, hogy mit érzek iránta, és azt szokta felelni: »Nem, de most valami mással próbálkozunk.«”

Borítókép: Max Mosley és Ron Dennis (Fotó: XPB)

További tartalmak