Musorujsag
Élő Eredmények

Előzést Monacóban? Ötletek a pálya újragondolására

Előzést Monacóban? Ötletek a pálya újragondolására

Formel1.de, Twitter, F1, GP Fans
Unalmas vonatozás, az előzés lehetetlensége – ez is Monaco. A Forma–1 kis túlzással már a születésekor kinőtte, mégis ragaszkodik hozzá. De van-e mód a helyzet javítására? Több pályamódosítási ötlet is fölvetődött.

Nem hozott körömrágós izgalmakat a múlt hétvégi Monacói Nagydíj, ám aki a helyszínt ismeri, ezen aligha lepődött meg. Maguk a versenyzők sem készültek másra, a futam után többen megjegyezték, tulajdonképpen eseménytelen volt a délutánjuk.

Lewis Hamilton már a hétvége előtt felkészítette a szurkolókat, hogy ne számítsanak másra, csak egyhangú vonatozásra, a 7. helye után pedig arról beszélt, hogy Monaco még egy futamgyőzelem alkalmával is nehezen számít izgalmasnak. „Valószínűleg nem fogom visszanézni a versenyt… Talán az összefoglalót, hogy lássam, hogyan vesztettünk el három helyezést. Viszont örülök, hogy vége, mert ez a leghosszabb verseny. Annak éreztem. Mindig ezt mondom, nem számít, hogy milyen pozícióban értem célba, ez a pálya nem élvezetes a versenyzés szempontjából, mert nem látni rajta előzéseket, és nem lehet követni a másikat.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Hogy mennyire nem lehet előzni, azt rajta kívül többen megtapasztalták a versenyen. Például Kimi Räikkönen, aki nem sokra ment az alternatív taktikájával és a hosszúra nyújtott első etapjával. „Unalmas. Semmi sem történik, de ez Monaco. Csak próbálsz célba érni, és ennyi. Sokat tanulni nem lehet belőle. Nagyon különleges hely, ezt mind tudjuk. Ha semmi furcsaság nem történik, nincs előzés. Ez mindig így volt, de különösen amióta szélesebbek az autók. Lehetsz bármennyire lassú, akkor sem előzhetnek meg.”

A „régen minden jobb volt” nosztalgia és pár múltbéli előzés felidézése talán mást sugallhat, de tény, hogy Monaco sosem bővelkedett az előzésekben. Már Stirling Moss vagy Niki Lauda idejében is jellemző volt, hogy egy lassabb autóval fel lehetett tartani gyorsabbakat egy teljes futamon keresztül, és a húsz éve a 30 körig a másodpercekkel lassabb Enrique Bernoldi mögé szoruló David Coulthard is tudna mesélni arról, hogy a keskenyebb autókkal sem ment igazán jól a helycsere.

Enrique Bernoldi 2001-ben egy Arrows-zal tette tönkre David Coulthard délutánját (Fotó: XPB)

A svájci Marc Surer az első turbókorszakban, az 1980-as években versenyzett az F1-ben, és megerősítette, a pályán már akkor nehéz volt előrébb törni, ugyanakkor szerinte van egy lényeges különbség az akkori és a mai autók között, ami ront a helyzeten.

„Mindig nehéz volt előzni. És a mi autóink is két méter szélesek voltak, szóval ez nem lehet kifogás, hogy emiatt nem megy. A mi autóink egyszerűen nem voltak annyira tökéletesek, nyugtalanabbak voltak, többet hibáztunk. És a fékút is hosszabb volt, ami szintén segített.”

„Én egyszer például a Mirabeau-kanyar előtt Patrick Tambayt előztem meg a Ferrariban. Szóval ment. És a sikánnál – ami akkoriban sokkal veszélyesebb volt – is át lehetett passzírozni magad a másikon. De már akkor is nagy kockázat volt az előzéssel próbálkozni, és általában már nem volt visszaút: ha a másik mellett voltál, muszáj volt elmenned.”

„A mai autók túlságosan tökéletesek, a fékutak túl rövidek, és nincs idő a másik mellé kerülni. Egyszerűen túl jók ezek az autók. Annyira későn lépsz a fékre, csak másodperceid vannak, és ez nem elég az előzéshez” – magyarázta a Formel1.de-nek az F1-es tévés szakkommentátor.

Fotó: XPB

 

Változtatni, de min és hogyan?

Hamilton a verseny előtt azt mondta, talán el kellene gondolkodni a futam lebonyolítási módjának megváltoztatásán, hogy többet hozzanak ki Monacóból. Ennek kapcsán az F1 sportigazgatója, Ross Brawn a hétvégén jelezte, ők készek megvizsgálni, lehet-e bármit tenni az izgalmak érdekében, ugyanakkor a lebonyolítási mód szempontjából nem hiszi, hogy sok mindent tehetnek. „Mind ismerjük a pálya korlátait. Gyakran mondják, miért nem változtatunk a gumitaktikán, de a csapatok úgyis megoldanák ezt. Vannak sorozatok, ahol bizonyos előzési zónán kell keresztülmenni, de nem hinném, hogy nekünk hasonlót kéne csinálnunk. A pályát mindenesetre megvizsgálhatjuk” – magyarázta.

A lehetőségeik viszont eléggé korlátozottak. „Nem ez az első alkalom, hogy valaki próbál változtatni, de eddig még senki sem jutott ezzel messzire. Most viszont megvannak az eszközeink, a szimulációs eszközök, szóval megvizsgálhatjuk, hogy mit tehetnénk.”

Mick Schumacher előzi Nyikita Mazepint a Loews-ben az első körben (Fotó: Haas/LAT) Mick Schumacher előzi Nyikita Mazepint a Loews-ben az első körben (Fotó: Haas/LAT)

 

Két átalakítási javaslat

Ha van ellensége Monacónak, az a helyhiány – városként és versenypályaként is. A pálya módosítása visszatérő téma, és aligha véletlen, hogy igazán jó javaslattal még senki sem rukkolt elő.

A korábbi Forma–1-es és jelenlegi Forma–E-versenyző, Lucas di Grassi az utóbbi években aktívan foglalkozott a versenypályák lehetséges reformjával, és nemrég Monaco kapcsán is előállt ötletekkel.

Ő két opciót lát az előzés lehetőségének növelésére. Az egyik, hogy meghosszabbítják az alagút utáni egyenest, és újratervezik a sikánt. A másik, hogy felszámolják az utolsó kanyart, és a Rasscasse-t alakítják úgy, hogy változzon a kigyorsítás és hosszabb legyen a célegyenes.

„Különösen a sikán módosítása növelné a veszélyt a nagyobb tempó miatt, és még így is nehéz lenne előzni. De véleményem szerint így lehetséges lenne a szélárnyék és a DRS jobb használata és az akció növelése a zölddel jelölt területen” – írta a brazil az alább vázolt terveihez.

 

Fordított irányban?

Surer eközben drasztikusabb ötlettel állt elő. „Fordított irányba menni!” – javasolta a biztonsági szempontból valószínűleg irreális megoldást.

Bár mosolygott, szerinte komolyan is fontolóra lehetne venni ezt.

„Őrülten hangozhat, de ha megnézed, működhetne. Ezzel az alagút után a Portier-kanyarhoz érnénk. Fordított irányban ez egy remek előzési pont lehetne. És ott egy kis helyet is lehetne találni még, hiszen van ott egy kis sziget pár fával, szóval lehetne bővíteni a területet, hogy legyen elegendő bukótér, és ki lehessen menni egyenesen.”

Hogy az alagútban hogyan vágnának ki egymás mellé az autók, az persze nagy kérdés. Ez már a normál irányban sem túl megszokott manapság a nagy tempó mellett, régebben pedig a poros külső ív jelentette a problémát.

Surer mindenesetre amondó, hogy a jelenlegi irányban a kikötőnél lévő sikán már olyan előzési lehetőséget sem kínál, mint korábban. „Szerintem ezzel (ti. az irányváltással) nyerhetnének egy előzési pontot. Mert ha valamit változtatni kéne Monacóban, az éppen az, hogy találni kéne egy előzési pontot. A sikán előtt manapság már nem megy. Azt a sikánt ellaposították. Korábban huplis volt, az autók felültek. Manapság már nem így van, és emiatt annyira későn léphetnek a fékre. Ez a változás nem kedvezett az F1-nek” – állapította meg.

Bejárat helyett kijárat a Portier felé? (Fotó: XPB)

 

A kihívás még ma is a régi

Hogy Brawnék szimulációi mit hoznak ki a helyzetből, azt kíváncsian várjuk. Arra viszont senki se számítson, hogy Monaco valaha is az előzések fellegvára legyen. Hogy a hercegség futamának ezek ismeretében van-e létjogosultsága a versenynaptárban, arról mindig is megoszlottak a vélemények. A marketingszempontok és a hagyományok nyilván meghatározó tényezőnek számítanak ilyen szempontból.

Surer szerint viszont hiba lenne kivenni a programból az ikonikus helyszínt, mert ha nem is vasárnaponként, de összességében így is van sportértéke is. „Nem-nem. Egyszer egy évben el lehet ezt viselni. Azt a kérdést kell föltenni, hogy hol lehetne esetleg szélesíteni, hogy legyen egy előzési pont. Minden más szuper, a kihívás a versenyzők szempontjából éppolyan nagy, mint korábban volt” – magyarázta az exversenyző.

Borítókép: Fotó: Red Bull

További tartalmak