Musorujsag
Élő Eredmények
×

Több időt kér Alonso: nehezebb a visszatérés, mint gondolta

Több időt kér Alonso: nehezebb a visszatérés, mint gondolta

Racer
Élvezetesebbnek, de egyben nehezebbnek is találta Fernando Alonso a Forma–1-es visszatérését, mint amire számított. Még több időt kért, és a nagyobb célról beszélt.

Minden új csapathoz került versenyzőnek meggyűlt, meggyűlik a baja az átállással 2021-ben, ám közülük is kilóg kicsit Fernando Alonso, aki nemcsak egy új autót és csapatot próbál kiismerni, de egyben igyekszik visszarázódni is a két év F1-es kihagyása után. A spanyol egyelőre nem remekel, rendszerint elmarad a teljesítménye Esteban Oconétól, és különös nehézséget okoz neki egy körön a legjobbat kihozni az Alpine-ból.

A kétszeres világbajnok a Racer című lapnak elárulta, az első meglepetés nem a volán mögött érte. „Hogy őszinte legyek, jobban élvezem, mint előzetesen gondoltam” – mondta az F1-es versenyzésről. „Minden kört élvezek odakint, de élvezem a felkészülést, a megbeszéléseket az autó beállításairól.”

„Most azokat a dolgokat is tudom élvezni, amiket korábban a hétvége legrosszabb részeihez soroltam. Most ezt is élvezem a hétvégében, nemcsak a pályán töltött időt, hanem az azon kívülit is jobban, mint a múltban. És ez kicsit meglepett, hiszen azt nem tudod megtervezni, mit fogsz érezni a visszatérés után.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ami a pályán nyújtott teljesítményét illeti, szintén érte őt meglepetés, igaz, már kellemetlenebb. „Talán egy kicsit nehezebb, mint amire számítottam. Nem arról van szó, hogy készpénznek vettem, hogy jönni fognak az eredmények maguktól. Tudtam, hogy szükségem volt a felkészülésre, a szimulátorban és a 2018-as autó tesztjével Bahreinben és Abu-Dzabiban töltött órákra, szóval erre számítottam. De még mindig nehézséget okoz kihozni a maximumot az autóból.”

Alonso szerint ez valamennyire a csapat miatt is van. „Úgy vélem, ez a Renault/Alpine filozófiájával is összefügg. A legtöbb versenyző, aki ide jött, az első évében küszködött. Szóval lehet valami, és van is elképzelésünk ennek az okáról, de több időre van szükség, mint azt a múlt évi szerződéskötésünkkor gondoltuk.”

„Azt gondoltam, három-négy verseny után már száz százalékon leszek, de most már úgy vélem, nyolc-kilenc futam kell.”

Bár ez a lassúság akár aggaszthatná is, Alonso mégsem esik pánikba. Sőt, igazolva érzi magát, mivel amikor az F1-es visszatérés mellett döntött, már eleve a nagy szabályváltozásokat hozó 2022 járt a fejében, és tudta, hogy 2021 a felkészülésről és a visszarázódásról fog szólni.

„Ezért is tértem vissza idén. A legfőbb motivációt számomra az új szabályok jelentették, de azokat elhalasztották egy évvel. Ha viszont csak 2022-ben tértem volna vissza, úgy csak még nagyobb kihívás lett volna mindenhez alkalmazkodni. 2021-ben szeretnénk nagy dolgokat elérni, de közben csapatként készülünk már a nagy dobásra, ami a jövőben következhet.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Hozzátette, ez nemcsak az ő beilleszkedéséről szól, hanem a csapat építkezéséről is.

„Ha 2022-ben, 2023-ban vagy 2024-ben a bajnokságért akarunk harcolni, akkor csapatként készen kell állnunk a nyomásra, a versenyek kulcspillanatának forróságára, rendelkeznünk kell azokkal az eljárásokkal, amikre a feszült helyzetekben szükség van. Ezen is dolgozunk a 2021-es évaddal párhuzamosan.”

Szerinte ilyen szempontból nem állnak rosszul „Úgy vélem, kilencven százalékban készen állunk. Mindig van miben fejlődni, ezt látjuk a Mercedesnél és a Red Bullnál is. A Mercedes egyik kerékcseréje Németországban például harminc másodpercig tartott. Szóval vannak dolgok, amiknek rosszul kell elsülniük a hétvégék és a bajnokságok során, hogy tanulhassunk belőlük, hogy kis változtatásokhoz vezessenek a struktúrában, a szervezeten belül. Mi már most sem követünk el sok hibát, szóval szerintem a csapat egészen jó helyzetben van. De minden hétvégén lehet valamit tanulni és jobban csinálni a következőre. A hátralévő tizennyolc verseny talán további tizennyolc kis lépést hoz számunkra ebbe az irányba” – magyarázta 2005 és 2006 világbajnoka.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak