Musorujsag
Élő Eredmények

Még nem tudja a Red Bull, ad-e még egy évet Péreznek

Még nem tudja a Red Bull, ad-e még egy évet Péreznek

Formel1.de
Nem zárta ki annak lehetőségét a Red Bull tanácsadója, hogy 2022-re is szerződést adjanak Sergio Péreznek, igaz, szerinte bővelkednek az egyéb lehetőségekben is.

Miután szerződtette Sergio Pérezt 2021-re, a Red Bull az első pillanattól hangsúlyozta, a versenyzőprogramjukon kívülről választott mexikóit amolyan átmeneti megoldásnak tekintik, hosszabb távon továbbra is a saját tehetségeikből merítve látnák el a két F1-es csapatukat versenyzőkkel. Ebből arra következtethetünk, hogy a Red Bull nem önmagában csak Pérez idén nyújtott teljesítményétől teszi függővé, lesz-e közös folytatás 2022-ben, hanem azt is számításba veszi, mik a kilátásaik az utánpótlás-programjuk terén.

Helmut Marko tanácsadó a Formel1.de-nek adott interjúban előrebocsátotta, nem fogják elkapkodni a döntésüket a jövő évi felállásukról, már csak azért sem, mert bajnokesélyes élcsapatként megtehetik, hogy várnak és méregetik a lehetőségeiket.

Sergio Pérez (Fotó: Red Bull) Sergio Pérez (Fotó: Red Bull)

„Legkorábban nyáron kezdünk el gondolkodni ezen. A versenyzőpiacon mi egy vonzó partnernek számítunk. Nem gondolnám, hogy egy versenyző bármelyik csapattal is lezárna egy megállapodást azelőtt, hogy próbálkozna nálunk. Mi maximálisan a világbajnokságra összpontosítunk. Szóval nem tekintjük problémának, hogy ki lesz Max Verstappen csapattársa jövőre. Még van erre időnk”

– tette egyértelművé.

A dobogós helyezést nekik még nem számító Pérez idei teljesítménye kapcsán Marko felemás mérleget vont öt versenyhétvége után. „A versenytempóját pozitívnak találom. Az nagyon jó, időnként Max szintjén van. Monacóban is bizonyította, ahol a fordított elévágásra játszottunk, és volt három-négy kör, amikor ő volt a leggyorsabb, már egészen elhasznált gumikon. Szóval a versenytempó rendben van. A gyenge pontját az időmérő edzés jelenti. E téren gondoskodnunk kell a javulásról.”

Ami az alternatív lehetőségeket illeti, Cunoda Juki Verstappent idézően gyors előléptetésére kevés esély mutatkozik, főleg a mostani problémáit látva, így házon belül ismét Pierre Gasly lehet az első számú opció. Tavaly a formajavulása ellenére szóba sem került a francia visszavitele a Red Bullhoz, ám Marko most nem zárt ki semmilyen lehetőséget.

Cunoda Juki és Pierre Gasly (Fotó: XPB)

„Mindenekelőtt: Gaslyval még további két évre szól a szerződésünk. Ez egy olyan szerződés, ami lehetővé teszi, hogy akár a Red Bullnál, akár az Alpha Taurinál versenyezzen.”

„De itt is ugyanaz a helyzet: még nem gondolkodtunk el a versenyzőfelállásunkon, csak a nyáron fogunk, és aztán döntünk” – tette egyértelművé, hogy az egyszeres futamgyőztes sorsáról is ők döntenek.

Tavaly Pérez ellenfelének számított még a Red Bull-ülésért zajló versenyfutásban Nico Hülkenberg, aki jelenleg az osztrák márka F1-et közvetítő tévécsatornáján szakértő. Amikor arról kérdezték, érdemes-e a németnek fitten tartania magát egy esetleges 2022-es lehetőség reményében, Marko mosolyogva csak annyit mondott: „Nagyszerű munkát végez a Servus TV-nél, nagyon-nagyon jók a számaink. Ezenkívül ő tartalékversenyző az Aston Martinnál és a Mercedesnél, szóval emiatt fitten kell magát tartania.”

Ez nem feltétlenül jelent jó kilátásokat Hülkenberg számára. Pérez és Gasly mindazonáltal a jelek szerint nagyon is reménykedhet.

Borítókép: Max Verstappen és Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak