Musorujsag
Élő Eredmények
×

Hamilton: A rugalmas szárnnyal álomhelyzet a Red Bullé Bakuban

Hamilton: A rugalmas szárnnyal álomhelyzet a Red Bullé Bakuban

The Race, Sky Sports
Egyeztetett az F1 csapataival az FIA a monacói és az azerbajdzsáni hétvégék között a rugalmas szárnyak ügyében, de az óvás lehetősége továbbra is fennáll. Lewis Hamilton szerint a Red Bull nagy előnyből indul Bakuban.

A monacói fenyegetőzések és üzengetések után lassan eljön a tettek ideje a rugalmas hátsó szárnyak körül kialakult vitában. Két hete a Mercedes, a McLaren és az Aston Martin is panaszkodott, hogy a több rivális által alkalmazott trükkös szárnymegoldás lefülelése után túl lassan reagál az FIA, és csak június 15-én lépteti életbe az új technikai direktíváját, ami az eddiginél szigorúbb rugalmassági teszteket ír elő. Ennek következtében az érintett csapatok ezen a hétvégén Bakuban még használhatják a menet közben hátrabukó szárnyukat.

A Mercedes jelezte, amennyiben az FIA nem lép valamit az Azeri Nagydíjig, ők fognak: óvást nyújtanak be a szárnyak ellen, és ha kell, meg sem állnak az üggyel az FIA Nemzetközi Sportdöntőbíróságáig.

A The Race című lap beszámolója szerint az FIA az elmúlt héten pontosított az eredeti technikai direktíváján, reagálva a panaszokra és az istállókkal lefolytatott egyeztetésekre. A június 15-ei határidő viszont érvényben maradt, így az óvás lehetőségét továbbra sem lehet kizárni.

Max Verstappen (Fotó: XPB)

Hogy lesz-e ügy, az mindenekelőtt azon múlik, az érintett csapatok (Red Bull, Alfa Romeo, Alpine, Ferrari) fogják-e használni a rugalmas szárnyukat, illetve mikor vetik be a hétvége során. A Mercedes akár követheti ellenfele útját, és mint azt a Red Bull tavaly a DAS esetében tette, már pénteken benyújthatja óvását, hogy sportszerűen megadja a lehetőséget az időmérő edzés vagy a verseny végeredményét befolyásoló büntetés elkerülésére, illetve az autó módosításra. De dönthetnek úgy is, hogy megvárják az egyik téttel bíró eseményt (időmérő vagy futam), és utána óvnak, veszélybe sodorva ezzel a Red Bull eredményét és pontjait.

A Mercedes háborgásának fő oka, hogy Bakuban nagy haszna lehet, ha valaki rugalmas hátszó szárnyat használ, hiszen úgy csökkentheti a légellenállását az egyenesekben, hogy a kanyarokban nem veszít leszorítóerőt.

Lewis Hamilton korábban azt mondta, akár 5-6 tizedmásodpercet is jelenthet a szárnytrükk az azeri pályán. A csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette, a Red Bull helyzeti előnyből vág neki a hétvégének velük szemben. „Mindegy, hogy én mit gondolok, úgysem számít, szóval nem szeretnék címlapsztorit ezzel. Hallottam róla, beszéltem róla, és tény, hogy az erre a hétvégére előírt teszteken átmegy, szóval azzal megyünk tovább, ami van. Természetesen ez egy előny az egyenesekben, és időnyereséget jelenthet számukra. Mi csak próbáljuk a legjobbunkat nyújtani, és remélhetőleg a jövőben jobbak lesznek az efféle dolgok mérésében” – nyilatkozta.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

A brit Sky Sportsnak már kicsit egyenesebben fogalmazott.

„Az van, ami van. Az itteni egy elég hosszú egyenes, és ők úgy csökkenthetik a légellenállásukat benne, hogy nem adott lesz közben a nagy leszorítóerőjük a kanyargós és lassú középső szakaszon. Ez egy olyan álomhelyzet, amire vágysz. Szóval nehéz lesz”

– mondta Hamilton.

Max Verstappen eközben úgy véli, az FIA szabályozása tiszta, nincs mit kifogásolni a szárnyukon. „Megértem, hogy egyesek panaszkodnak, de a szabályokon belül maradtunk. Nincs vele semmi baj.”

Hozzátette, rugalmas szárnyakról nem csak az ő esetükben lehet érdemes beszélni.

„A nagyobb képet kell nézni. Az autó fontosabb és dominánsabb részét az első szárny jelenti. És ott a mi megoldásunk nem hajlik annyira, mint más csapatoké…”

– utalt arra, hogy a Mercedes elöl használ hasonló hajlékony szárnyat.

A Red Bull egyébként már jelezte, amennyiben megóvják az ő megoldásukat, ők készek ugyanígy óvni a Mercedes első légterelője kapcsán.

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak