Musorujsag
Élő Eredmények
×

Vettel: Áttörés? Attól függ, mi jön most

Vettel: Áttörés? Attól függ, mi jön most

F1
Egyelőre nem meri kijelenteni Sebastian Vettel, hogy Monaco számára és az Aston Martin számára is áttörést hozott, de elismerte, végre van okuk az elégedettségre.

Nehézkesen indult a szezon Sebastian Vettel számára. A teszteken műszaki hibák hátráltatták a beilleszkedését új csapatánál, ráadásul az Aston Martinnak is szembesülnie kellett azzal, hogy közel sem olyan versenyképes az autója, mint tavaly volt, köszönhetően az új padlólemezszabályoknak, amik az ő koncepciójukra voltak a legrosszabb hatással. A csapat gőzerővel fejlesztett, hogy orvosolja a gondokat, Vettel pedig mindent megtett az AMR21-es alaposan megismeréséért, és Monacóban e munka eredménye a német számára egy 5. hely lett, a csapat számára pedig az idei első kettős pontszerzés.

Több szakértő jó előjelnek tekinti, hogy Vettel éppen a magabiztosságot követelő utcai pályán nyújtotta eddigi legjobb teljesítményét, és úgy vélték, ez akár az áttörés is lehetett a négyszeres bajnok számára.

Tényleg az lett volna?

„Attól függ, mi jön utána” – felelte Vettel a bakui csütörtöki sajtótájékoztatón. „Rajtunk áll. Az biztos, hogy jó hétvége volt, mindkét autónk a top tízben volt, pontot szereztünk mindketten vasárnap. Meglátjuk.”

„Bizonyos szempontból van hasonlóság a két pálya között, hiszen ez is utcai pálya, de teljesen más, sokkal gyorsabb, hosszú az egyenes. Meglátjuk, mire jutunk, de csapatként egyre inkább lendületbe jövünk az autónkkal. Eltartott egy ideig, de azt is el kell ismerni, hogy nagyon kemény csata folyik a középmezőnyben, kicsik a különbségek. Monacóban mi a pozitív oldalon voltunk, máskor a negatívon. Tovább kell nyomnunk, és kiderül, mit érhetünk el a következő versenyeken.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

A sikerélmény már nagyon ráfért Vettelre és az Astonra is, így Monaco akár még lökést is adhat számukra. „Még nem tudom, remélem, sokat jelent. Nagyszerű hétvége volt mindannyiunk számára, a csapatnak és nekem is. Jó lenne ismételni, de a hétvége hosszú, a pálya pedig nehéz és más. Nem tudnék jósolni, inkább várnék, és majd meglátjuk” – intett óvatosságra.

Vettelt arról is kérdezték, mennyire volt hatással a motivációjára, hogy az Aston Martin idén gyengébb, mint várták, illetve hogy esélyük sincs a győzelmekre.

„Más dolgot is lehet élvezni. A csapattal való közös munkát, az előrelépést. Ez nekünk összejött, minden követ megmozgattunk, mert elég nagy lemaradást kellett ledolgoznunk. Ezek elégedetté tesznek. Egy jó eredmény a legjobb fizetség a fiúknak, és nekem is”

– mutatott rá, hogy nem csak a nagy eredmények hathatnak motiválóan.

Élvezni emellett a csatákat is lehet a középmezőnyben – főleg a győztesen megvívottakat. Vettel Monacóban a kerékcseréje után Pierre Gaslyval vívott a Casino-térig vezető szakaszon. Küzdelmüket látva Damon Hill megjegyezte, ott nem kerülne egymás mellé egy riválissal, mert nincs is elég hely két autónak. „Ő talán nem csinálná, mi Pierre-rel megtettük” – reagált erre Vettel, majd újra felidézte a Gasly elleni párharc pillanatait. „Éppen csak elé tértem vissza, és nem igazán láttam, mivel a visszapillantók nem túl nagyok. Szó szerint csak hallottam őt, így tudtam, hogy ott van, ezért hagytam neki helyet. Ő látott engem, de nem tudta, hogy én látom-e őt.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

„Az emelkedős rész kanyarog, és csak bíznod kell a másik fickóban melletted. De Pierre egy értelmes srác. Nem sok időm volt gondolkodni, hagytam neki elég helyet, és gondoltam, hogy visszatáncol, mivel az autóm orra előrébb volt. Hideg volt a gumim, de megcsináltuk, működött a fordított elévágás Pierre és Lewis ellen.”

Nagy kérdés, Bakuban lesz-e olyan versenyképes az Aston Martin, mint Monacóban, illetve az autó kisebb leszorítóerő mellett is biztosítja-e Vettel számára ugyanazt az érzést, mint ott.

A német nem szívesen jósolgatna. „Sokkal kevesebb szárnnyal mész, mint Monacóban, ezért más lesz az érzés is. A pálya természetéből adódik ez. Szükség van az autóba vetett bizalomra, ez jelenti a különbséget. A belső kanyargós részen sokat lehet nyerni vagy veszíteni.”

Fotó: Aston Martin Fotó: Aston Martin

A pálya papíron akár feküdhet is Vettelnek. Bakuban még sosem rajtolt és sosem ért célba a legjobb 4-en kívüli pozícióban, ezért megkérdezték, mi a titka ezen a helyszínen.

„Ezt nem tudtam, de jól van. Remélem, hogy folytatódik ez a tendencia” – mondta a statisztikáról. „Nem tudom, hogy van-e titok. Nehéz pálya ez, nehéz mindent jól csinálni rajta, hosszú a kör. A titok annyi lehet, hogy bíznod kell az autóban és a pályában. Bíznod kell abban, hogy ki tudod hozni az extrát belőle. Ez egy utcai pálya, nincs sok tér a hibáknak. Nehéz hétvége lehet ez, a szél is erős lehet. Nem hinném, hogy lenne egy konkrét titok. Menj gyorsan és ne ütközz!”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak