Musorujsag
Élő Eredmények

F2: Lawson nyerte az azeri időmérőt

F2: Lawson nyerte az azeri időmérőt

Boxutca
A Red Bull új-zélandi védence, Liam Lawson szerezte meg a rajtelsőséget – és az azért járó négy bajnoki pontot – a Forma–2-esek azerbajdzsáni időmérőjén. A második helyről a csapattárs, Jüri Vips indulhat majd a főfutamon, a harmadikról pedig a bajnoki tabella másodikja, Oscar Piastri.

Röviddel az F1-esek első szabadedzése után a Forma–2-es időmérővel folytatódott az Azeri Nagydíj programja.

A nevelőszéria versenyzőinek a monacói ketté osztott időmérő után ezúttal a klasszikus keretek között kellett megmérkőzniük a rajtelsőségért, vagyis a 30 perces kvalifikáció alatt kellett a lehető leggyorsabb kört megfutniuk.

A kvalifikáció idejét, ahogyan azt az előző években megszokhattuk a csapatok két részre osztották, vagyis mindenki futott gyors köröket az időmérő első, majd második felében is.

Az első gyorskörök után a Ferrari akadémiáján edződő Marcus Armstrong vezette a tabellát, 188 ezreddel megelőzve az Alpine juniorját, Christian Lundgaardt. A harmadik helyen az első roham végén a Monacóban rajtelsőséget szerző és az F2 történetének legfiatalabb futamgyőztesévé váló Théo Pourchaire állt a harmadik helyen, a Red Bull-os Liam Lawson pedig a negyediken.

A bajnoki pontversenyt vezető Guanyu Zhou csak a tizenegyedik pozíciót foglalta el az első „etap” után, a lista másodikja, a tavalyi F3-as bajnokként erősen debütáló Oscar Piastri pedig csak a tizenötödiken.

A második roham első gyorsköreit követően a Monacóban egy technikai vétség miatt futamgyőzelmet vesztő Lawson ugrott az élre, mögötte pedig a csapattárs, Jüri Vips állt, remek pozícióból várták tehát a töltőkörök utáni utolsó próbákat a Hitech – és a Red Bull juniorakadémiájának – versenyzői.

A legmeggyőzőbb tempót az utolsó pillanatokban is ők ketten diktálták, körén azonban végül csak Lawson tudott javítani, ő szerezte tehát meg a rajtelsőséget és az azért járó négy bajnoki pontot a bakui időmérőt.

Az első sor tehát a Red Bull juniorjaié lett, a másodikból pedig az F3 tavalyi két bajnoki riválisa indulhat majd: a harmadikról Piastri, a negyedikről pedig Pourchaire. Az ötödik helyre Daniel Ticktum ugrott föl, Armstrong pedig végül csak hatodik lett, miután a második szakaszban nem tudott javítani. Zhou nyolcadik lett az időmérőn, ő tehát most a fordított rajtrácsos versenyen számíthat jobb szereplésre – persze Bakuban bármikor borulhat a papírforma…

Ami a holnapi első sprintversenyt illeti, annak a tizedik leggyorsabb kört futó Robert Shwartzman vághat majd neki a legkedvezőbb pozícióból, a második helyről pedig Jehan Daruvala startol majd. A harmadik rajtkockáról a már említett Zhou indulhat.

Borítókép: Liam Lawson (Fotó: F2)

További tartalmak