Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel nem az időmérőt, magát szidta: Minden lövéssel találni kell!

Vettel nem az időmérőt, magát szidta: Minden lövéssel találni kell!

Motorsport-Magazin, Motorsport-Total, Speedweek
Három századon és egy piros zászlón múlt, hogy Sebastian Vettel nem kapott esélyt a Q3-ba jutásra, ő mégis magát okolja.

Sorozatban másodszor tudta legyőzni Lance Strollt időmérő edzésen Sebastian Vettel ám a második Q3-ba jutás nem jött össze neki. Ehhez Bakuban 0,029 másodperc hiányzott neki. Amikor mérnöke közölte vele, hogy ennyivel maradt le, a német nem győzött hitetlenkedni. „Óóó! A ***, tudod, mit! Ugyan már!” – mérgelődött.

Volt is oka rá, hiszen a Q2 első felében azzal szorult ki a top 10-ből, hogy többen később teljesítették a körüket, javítási lehetősége pedig már nem volt, hála Daniel Ricciardo 3-as kanyarban történt balesetének, ami után szombat délután harmadszor lendült a piros zászló.

Vettel a történtek után mégsem volt csapattársát vagy a szerencséjét szidta, helyette rámutatott, a kiesés tulajdonképpen rajta múlt.

Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images)

„Itt nem az a három század számít, hanem az, hogy az első körömön elkövettem egy hibát”

– utalt a több baleset helyszínéül szolgáló 15-ös kanyarban történt megcsúszásra, aminél kis híján Strollhoz hasonlóan ő is falnak koccant.

E hibáért vettel duplán fizetett, hiszen a kör hátralévő részét tönkretett gumin kellett abszolválnia. „Egy komoly elfékezés volt. Szoros volt, és tulajdonképpen szerencsés voltam, hogy tovább tudtam menni, és egy nagyon kockás gumival szeltem át a célvonalat. Ha ez nem történt volna meg, akkor egy sokkal jobb helyen lettünk volna, és a Q3-ban. Emiatt is nagy kár érte. Ilyen szempontból nem vagyok elégedett önmagammal.”

„Utána már jött a piros zászló, és meg sem próbálhattunk javítani. Ez Baku, vele jár, hogy piros és sárga zászlók jönnek. Ez is megmutatja, hogy minden lövésnek találnia kell.”

Vettel tehát könnyebben vette az időmérőt széttördelő hibákat, mint a „hülye időmérőt” és „Q3-as sz**ságot” emlegető Max Verstappen. Saját hibáját viszont nehezebben emésztette, mivel azt leszámítva egészen jó volt a köre. „Jól sikerült, az utolsó lövésig. Addig jó volt a kör, csak elfékeztem magam. Az én hibám. Ha ez nincs, nem lett volna probléma a Q3-ba jutás – már az első szett gumival.”

Sebastian Vettel (Fotó: Batchelor / XPB Images)

A 15-ös kanyart, ami a hétvégén Charles Leclerc-en, Max Verstappenen, Lance Strollon és Antonio Giovinazzin is kifogott, Vettel elsősorban a szél miatt találta különösen nehéznek.

„Hátszél volt ott, az út lefelé megy, és egy kicsivel hullámosabb is, mint amikor legutóbb itt voltunk, ezért a szél egyenesen terelődik tovább. Ez nehezebbé teszi. Megérkezel, és nem tudod, hogy mit kapsz. Lényegében csak a fékezési ponton derül ki. Mérlegelned kell, mennyit akarsz kockáztatni. Én hibáztam, szóval talán túl nagy kockázatot vállaltam.”

De még így is jobban jött ki belőle, mint Stroll, aki a jobb első kerekét törte le abban a kanyarban, és így mért idő nélkül, utolsóként zárta az időmérőt. „Egy egyszerű hiba volt. Túl mélyen mentem bele, blokkoltam a jobb első kerekem, és így mentem a féktávon. Mindig is trükkös kanyar volt. Most kicsi hátszél fújt ott, de ez mindenkinek nehézséget jelent. Egyszerűen hibáztam, és frusztrált vagyok” – kommentálta korai búcsúját a kanadai.

Vettel rádiós mérgelődésének, valamint önkritikájának azért van egy pozitív oldala is. Azt mutatja, hogy az évet nehézkesen kezdő négyszeres bajnok kezd egyre inkább harapni, az autójában egyre jobban bízik, és ha hibátlanul teljesít, jó eredményt is el tud érni vele.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Javítani vasárnap még lesz módja. „Meglátjuk, mit hoz a verseny. A gumit szabadon megválaszthatjuk. Talán ez előnyünkre válhat. Mindenki ezt mondja, szóval szívesen megismétlem én is, ha ez segít! Remélhetőleg csak előny lehet. Természetesen mindig ezt mondjuk, amikor a tizenegyedik helyen állunk. A többi majd kiderül. Hosszú lesz a verseny, és itt sok minden megtörténhet.”

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images)

További tartalmak