Musorujsag
Élő Eredmények

Nem hiba, csak „ujjprobléma” – Wolff védelmébe vette Hamiltont

Nem hiba, csak „ujjprobléma” – Wolff védelmébe vette Hamiltont

Sky Sports, Crash, GP Fans
Egy szerencsétlen mozdulat tette tönkre Lewis Hamilton bakui versenyét, ám a Mercedes főnöke úgy véli, az egész csapatnak magába kell szállnia az elmúlt két hét után.

Ajtó-ablak helyzet volt, Lewis Hamiltonnak és a Mercedesnek viszont sikerült nem eltalálni az üres kaput. Max Verstappen egy biztos győzelmet bukott el a defekt miatti kiesésével az Azeri Nagydíjon, így a címvédőnek nem lett volna egyéb dolga, mint célba érni és jó sok pontot hozni ellenfelén a csapat egyik leggyengébb hétvégéjén. Akár még a győzelem is meglehetett volna, hiszen a piros zászlót követő új rajt után éppen az első helyért harcolt Sergio Pérezzel, amikor elvétette az első kanyart.

Mint kiderült, Hamilton a csata hevében véletlenül hozzáért a csapat által csak „fékvarázslatnak” hívott kapcsolóhoz, ami általában a fékek és a gumik gyors fölmelegítésében segíti őket a biztonsági autós fázisok vagy a kivezető körök előtt.

„Nem tudom biztosan, de amikor Pérez az újraindításnál felém mozdult, reagáltam, és közben eltaláltam egy kapcsolót. Ez azt eredményezte, hogy csak az első fék működött, és elfékeztem magam, ezért kicsúsztam” – magyarázta Hamilton.

Hamilton

Toto Wolff csapatfőnök védelmébe vette a versenyzőjét.

„Nem lehet ezt hibának nevezni, egy ujjprobléma volt inkább, mivel a kormányon elért egy kapcsolót, amivel módosult a fékerőelosztás. Az egész előre tolódott, és gyakorlatilag nem lassult le”

– magyarázta, kiemelve, Hamilton fékjeinek füstölése a rajt előtt nem függött össze a kérdéses kapcsoló állítgatásával. Ezt egyébként a brit is hangsúlyozta.

Az osztrák azzal is próbálta kisebbíteni a balszerencsés mellényúlás jelentőségét, hogy rámutatott, Bakuban összességében gyengén teljesített a Mercedes. „Hogy őszinte legyek, mindketten megsemmisültünk. De ez van. Annyira közel volt hozzá, aztán minden odalett. Nekem, aki ezt a csapatot vezeti, a legjobbat kell kihozni belőlük, és mi most nem biztosítottunk versenyképes csomagot a versenyzőink számára ezen a hétvégén. Messze nem volt versenyképes a csomagunk.”

„A frusztrációnk nem csak a balesetnek köszönhető, hanem annak, hogy nem feleltünk meg a saját elvárásainknak. Mind, együttesen: Lewis, a mérnökök, én, mindenki a csapatnál.”

A Mercedes az elmúlt hét évben akadtak nehéz hétvégéi, ám olyan még nemigen fordult elő, hogy kétszer egymás után teljesítsenek ennyire rosszul. Monacóból egy 7. hellyel, Bakuból pont nélkül távoztak, és tulajdonképpen még annak örülhetnek, hogy Max Verstappen kiesésével a versenyzők bajnokságában nem nőtt a lemaradásuk. A konstruktőröknél így is 26 pont a hátrányuk a Red Bull-lal szemben.

Lewis Hamilton füstölgő fékekkel várta a rajtot. De nem ezen múlt (Fotó: XPB)

„Ezek voltak a legnehezebb versenyek, mivel Monacóban nem teljesítettünk jól, és Valtteri ott simán dobogós lett volna. Harminchat óráig tartott a kerékcserénk, ami nem felel meg az általunk elvárt szintnek. Az autónk most szinte mindegyik edzésen sehol sem volt, az igazat megvallva a harmadik helyen körözgetés rendben volt, de nem elfogadható, hogy az autónkból a rajt után vagy a kerékcserék után nem tudtuk kihozni a teljesítményt. Másodperceket veszítettünk, mire jó helyzetbe hoztuk az autót, amikor rendesen működik.”

„Túl sokáig tartott működésre bírni a gumikat, és más hibákat is vétettünk csapatként. A legtöbb időt a hetes és a tízes kanyar között veszítettük el, de nem volt meglepetés számunkra, hogy az autónk hirtelen a senki földjén volt, mivel a gumikkal már Monacóban is gondunk volt.”

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Más kérdés, hogy Hamiltonnal még e nehézségek ellenére is dobogós helyet szerezhettek volna Bakuban. Akkor nyilván másképp értékelnék a hétvégéjüket. „Ez egyszerűen fájó. Mondhatni már rajta volt a kezünk a trófeán, mivel Max nem szerzett pontot. Az érzelmek, a frusztráltság pillanatnyilag mindent elnyomnak. Nem tudom a harmadik helyet választanám-e vagy ezt.”

„A tanulság az, hogy a bajnoki harcban a csúcsformánkat kell nyújtanunk, és az autónk most egész hétvégén nem volt jó. A csapatnak is hibátlanul kell működnie, és ezen a két hétvégén egyikünk sem működött hibátlanul.”

Wolff reméli, hogy e gyengélkedés csak a két utcai pálya miatt volt, és a folytatásban visszatérnek a normál kerékvágásba. „Ismerjük a hiányosságainkat, ezeket láttuk a pálya meghatározott pontjain. Tudjuk, hogy föl kell zárkóznunk. Fáj, hogy a győzelem elérhető közelségbe került, de egyszerűen a legjobb formánkat kell hoznunk ebben a bajnokságban ahhoz, hogy lépést tartsunk velük. Előre tudtuk, hogy ezek lesznek a leggyengébb versenyeink, és remélem, hogy igazunk is lesz. Meglátjuk, az európai versenyek hogy alakulnak. Az utóbbi kettőn egyértelműen elmaradtunk az elvárásainktól. A csapat mérges, de harcosok vagyunk, és ezt a dühöt most pozitív energiává fogjuk átalakítani.”

Borítókép: Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak