Musorujsag
Élő Eredmények

Több futam sorsa kérdéses, de az F1 „a végsőkig” küzd a 23 versenyért

Több futam sorsa kérdéses, de az F1 „a végsőkig” küzd a 23 versenyért

BBC
Nem tudja még megerősíteni a Forma–1, hogyan pótolja Szingapúrt, mivel több további futam sorsa is kérdéses. Stefano Domenicali azonban kitart a 23 verseny terve mellett.

A Szingapúri Nagydíj szervezői és a Forma–1 múlt szombaton jelentették be, hogy 2020 után idén is elmarad a távol-keleti városállam versenye. Az utazási korlátozásokkal indokoltak: Szingapúr szigorúan veszi a járványhelyzetet, és félve az indiai koronavírus-variáns felbukkanásától, 21 napos karanténkötelezettséget ír elő.

Míg tavaly az újrainduláskor a Forma–1 legnagyobb problémáját magának a járványnak a megfékezése jelentette, idén a programjukat főként a rendező országok járványügyi intézkedései és logisztikai nehézségek írják át folyamatosan.

Stefano Domenicali, az F1 elnöke a BBC-nek elárulta, a protokolljuk annyira hatékonynak bizonyult, hogy Bakuban már a negyedik olyan nagydíjhétvégét teljesítették zsinórban, melyen a helyszínre utazók közül senki sem produkált pozitív tesztet (egy-egy – Monaco előtt pedig 4 – eset minden héten volt, ám azokat még az utazás előtt kiszűrték).  „Ez bizonyítja, hogy valami egészen különlegeset csinálunk. És ha figyelembe vesszük, hogy milyen sokan dolgoznak az F1-ben, ez megmutatja, micsoda erőfeszítést tettünk a védekezés érdekében” – mondta büszkén az olasz.

Stefano Domenicali (Fotó: XPB)

A versenyzéshez azonban nem elég „tisztának” lenni, hogy hová látogathat el a száguldó cirkusz, az a rendező országok helyzetétől és protokolljától függ. Szingapúr előtt Kanada, Kína és Törökország is a beutazási gondok miatt került ki a programból, és mivel ilyen téren az év második felébe sűrített Európán kívüli helyszínek körül is nagy a bizonytalanság, továbbra sem tisztázott a pontos menetrend.

Domenicali egyvalamit azonban kezdettől fogva hangsúlyoz: nem akarják alább adni a 23 versenynél.

„Szeretném megtartani a huszonhármat, mivel megígértük. Meg akarjuk mutatni, hogy elkötelezettek vagyunk a megbeszéltek iránt. Szeretném biztosítani, hogy huszonhárom versenyünk legyen, és hogy a helyzet, amiben a COVID miatt élünk, ne teremtsen lehetetlen kényszerhelyzeteket, melyekben nem tudunk menni. A jelenlegi helyzet nehéz, de a végsőkig nem fogom föladni ezt.”

Ami a tett ígéretet illeti, arról lehet szó, hogy a tavalyi csonka szezon és a bevételkiesés után az F1 idén próbálja a rekordszámú futamból származó bevétellel kompenzálni a résztvevőket. Ennek tükrében nem az a kérdés, hogy lesz-e verseny Szingapúr helyett, csak az, hogy mikor és hol tartják.

Lehetőségként többféle megoldás is fölmerült Austin duplázásától Kína vagy Törökország beugrásáig. Domenicali most elárulta, miért nem tudnak még biztosat mondani. ennek kapcsán.

Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)

„Nem egyszerű ez, és a helyzet alakulásától függően fogunk lépni. Könnyű lett volna azt mondani, hogy már ma bejelentjük Szingapúr helyettesét, de mi történik akkor, ha Japán sem lesz a naptárban? És Japánról csak az olimpia után fogunk biztosat tudni. Ausztrália pedig a hónap végére ígért fejleményeket. Szóval különböző eshetőségekre készülünk, és nem egyszerű ez, de mégis szép kihívás”

– magyarázta.

Japán mellett pillanatnyilag Mexikó és Brazília versenye is kérdésesnek tűnik az ottani járványhelyzet és a különböző vírusvariánsok terjedése miatt, Ausztrália novemberre átütemezett nagydíja körül pedig az ország továbbra is szigorú beutazási korlátozásai jelentik a bizonytalanságot, mivel nemrég olyan hírek érkeztek, hogy e korlátozásokat 2022 tavaszáig fenntarthatják.

Ezek alapján aligha dől el egy-két héten belül, hogyan módosul a bajnoki menetrend Szingapúr kihullása után, és a komolyabb átalakításokra is megvan az esély.

Borítókép: A verseny rajtja (Fotó: XPB)

További tartalmak