Musorujsag
Élő Eredmények

Új szerződést érhet Péreznek, ha tartja a bakui formáját

Új szerződést érhet Péreznek, ha tartja a bakui formáját

F1, GP Fans
Csak Max Verstappen és Sebastian Vettel szerezte meg nála hamarabb az első győzelmét a Red Bull-lal. Ha Sergio Pérez így folytatja, aligha gondolkodnak majd a szerződése meghosszabbításán.

Év elején azt mondta, öt futamot kér, és formába lendül új csapatánál. Ez az idő Monacóban lejárt, és elismerte, talán kicsit alábecsülte a rá váró feladatot. Sergio Pérez aztán megérkezett Bakuba, és megszerezte az első Red Bull-os győzelmét. Mégpedig kétségtelenül az idei eddigi legerősebb hétvégéjén, melyen a Q3-as hibáját leszámítva végig versenyképesnek bizonyult és közel volt Max Verstappenhez.

Az F1-es pályafutása során másodszor nyerő mexikói nem titkolta, nagy megkönnyebbülés számára ez a siker. „Az első F1-es győzelmed hihetetlen élmény. De most, hogy egy új családban, egy új csapattal szereztem meg az első győzelmemet, ez még jobban összekovácsol bennünket. Együtt éljük át ezeket a pillanatokat, ami különleges. Ezekért élünk, ezeket a napokat szeretnénk élvezni. A mostani versenyen végig teljes gőzzel mentem, és mentálisan nagyon megterhelő volt” – mondta a mezőny egyetlen olyan tagja, aki két különböző csapattal is nyerni tudott már a 2014 óta íródó hibridérában.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

„Nem úgy alakult az évkezdésünk, ahogyan vártam. Nehezebb volt, mint amire számítottam. De a legelső naptól rendkívül keményen dolgoztunk a mérnökökkel a gyárban, és végre egy nagyon jó eredményt értünk el.”

„Korábban már láttunk villanásokat, amikor jó volt a tempó, de ezen a hétvégén minden nagyszerűnek tűnt a Q3-as első körig. De nem hagytuk el magunkat, vártuk a versenyt, és rendkívül elégedett vagyok az eredménnyel. Ez most nagy lökést ad az önbizalmamnak és a csapatomnak is.”

„Nagyon fontos ez. Igazi hullámvasút volt eddig a szezonunk, és fontos kiélvezni ezeket a pillanatokat” – mondta a Q3-ban elrontott köre miatt a futamnak csak a hatodik helyről nekivágó Red Bull-os.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Pérez elérkezett a várva várt áttöréshez a Red Bullnál? „Határozottan úgy érzem, hogy előreléptem. Nemcsak ezen a hétvégén, már Monacóban is” – felelte a bakui győztes. „Minden hétvégével egyre többet tanulok, és minden hétvége után alapos elemzések jönnek a gyárban, hogy kitaláljuk, mit tudnánk jobban csinálni csapatként.”

„Lassan odaérünk, fejlődünk, és nem látom akadályát annak, hogy egy másfajta pályán hasonló teljesítményre legyünk képesek. Egyre magabiztosabb vagyok, a csapattal is egyre jobban értjük egymást.”

Ugyanakkor jelezte, e folyamatnak még nem ért a végére. „Ez még mindig csak az év hatodik versenye volt, sok van még hátra. Fontos, hogy megtartsuk ezt a lendületet és folyamatosan fejlődjünk, versenyről versenyre. Nagy lépést tettem előre az autó megértésében és a kényelemérzet szempontjából. És úgy érzem, még mindig sok van bennünk. Keményen dolgozunk tovább, mindent beleadok” – ígérte.

Lehet, hogy Pérez csak Max Verstappen balszerencsés kiesése miatt nyert, ám a bakui teljesítményével ettől függetlenül is meggyőzte a Red Bullt, hiszen kollégája defektjéig úgy nézett ki, hogy az istálló megszerzi a 2016 óta első kettős győzelmét. És az sem mellékes szempont, hogy Pérez ezen a versenyen hozta azt, amire eredetileg szerződtették: jó hátvédje volt Verstappennek, a futamon és a Mercedestől való pontrablás szempontjából is. Ellentétben például az ellenfél B-emberével, Valtteri Bottasszal.

Christian Horner csapatfőnök megelégedéssel figyelte ezt. „Tudtuk, hogy ezen a pályán jó lehet, de nem tudtuk, hogy ennyire! Egész hétvégén gyors volt, elképesztő tempót ment. Csak a Q3-as körében hibázott, de a versenye fergeteges volt” – dicsérte Pérezt, aki szerinte olyan jó tempót autózott, hogy a kiállások után még akár Max Verstappen elé is kerülhetett volna, ha nem húzódik el a kerékcseréje.

Sergio Pérez (Fotó: XPB)

Pérezt csak erre a szezonra szerződtette a Red Bull, a helyzetéről pedig Helmut Marko szerint csak a nyári szünetben fognak elgondolkodni. Horner szerint ha így folytatja, nem lesz nehéz dönteniük.

„Igazán elégedett vagyok Checo munkájával. Még csak hat versenyen vagyunk túl a huszonháromból, szóval van még időnk. Szeret a csapatunknál lenni, nagyszerű munkát végez, és csak így kell folytatnia”

– mondta Horner az esetleges hosszabbításukról.

„Nyilvánvalóan jó érzés, hogy mindkét autónk ott volt az élen. Két vasat tarthattunk a tűzbe. Elveszítettük a vezető autónkat, de Checo ott volt, hogy megszerezze nekünk a győzelmet. Pontosan ezt keressük. Elégedettek vagyunk vele, örülünk, mert a csapat  a színfalak között nagy erőfeszítéseket tett, és minden partnerünk hihetetlenül keményen dolgozott. Mindenki hozzátette a magáét, Checót is beleértve.”

Ekkor nyertek először a Red Bull eddigi győztesei:

Max Verstappen – 1. futam, 2016, Barcelona

Sebastian Vettel – 3. futam, 2009, Sanghaj

Sergio Pérez – 6. futam, 2021, Baku

Daniel Ricciardo – 7. futam, 2014, Montreal

Mark Webber – 44. futam, 2009, Nürburgring

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak