Musorujsag
Élő Eredmények

A Williams főmérnöke szerint Russell távozása hatalmas veszteség lenne

A Williams főmérnöke szerint Russell távozása hatalmas veszteség lenne

Motorsport-Total
A Williams főmérnöke, Dave Robson úgy érzi, hatalmas veszteség volna a csapat számára, ha a Mercedes által támogatott és a csillagosokkal számtalanszor szóba hozott George Russell a szezon végén eligazolna tőlük.

Jó ideje pletykálnak már arról, hogy 2022-ben George Russell veheti át Valtteri Bottas helyét a Mercedesnél (vagy lehet Lewis Hamilton utódja, amennyiben a hétszeres világbajnok úgy dönt, az idei év végén visszavonul). A brit előléptetése senkit sem lepne meg, hiszen évek óta a csillagosok támogatják őt, és egyre több szakember szerint eljött a váltás ideje.

Amennyiben a Mercedes előlépteti Russellt, a Williamsnek is új versenyző után kell néznie, a brit pótlása pedig nagyon komoly feladat lesz, az elmúlt években ugyanis ő szinte folyamatosan kihozta a maximumot versenygépükből – legalábbis az időmérőkön mindenképp.

Hogy Russell távozása jelentős hatást gyakorolna a Williamsre, azt a főmérnök, Dave Robson is elismerte, amikor ennek lehetőségéről beszélt. „Ami engem illet, személy szerint úgy érzem, hatalmas veszteség lenne” – mondta a Motorsport-Totalnak. „Fantasztikus volt vele dolgozni, már akkor is, amikor először vetettük alá értékelésnek.”

„Nyilvánvaló volt, hogy van benne valami, hogy igazán kimagasló tehetsége van az autóvezetéshez” – folytatta a szakember, aki nyilatkozata során „néha frusztráló, ugyanakkor nagyszerű közös utazásként” jellemezte a csapat és Russell eddigi közös éveit.

George Russell (Fotó: XPB)

„Mindannyian rengeteg időt és energiát fektettünk abba, hogy segítsünk neki azokon a területeken, melyeken segítségre van szüksége. Sokat tettünk azért, hogy terelgessük őt, és nagyon nagy kár lenne elveszíteni anélkül, hogy valóban hasznát láttuk volna az autóban. Való igaz, hogy hatalmas veszteség lenne, de ez olyasmi, amire nem igazán tudok hatást gyakorolni” – magyarázta.

„George mióta itt van egyszerűen egyre jobb és jobb lesz. Szinte minden futammal fejlődött. Nem feltétlen a vezetés tekintetében, ezen a téren ugyanis mindig nagyon erős volt. Hanem abban a tekintetben, hogy érti ezt a játékot, amit játszunk, és azt, mit kell tennünk, hogy jól csináljuk. Egészen egyszerűen végtelenül sokat fejlődött, és a csapatban betöltött szerepe roppant különleges” – folytatta a szakember.

Tavalyi bahreini beugrása kapcsán a mérnök kijelentette, őt nem lepte meg Russell remeklése, képességei alapján ugyanis mindig úgy érezte, nem okoz neki problémát a szintlépés. „Nem volt meglepő, hogy beugrott az autóba és jól teljesített. Nem hiszem, hogy sok minden változott, leszámítva azt, hogy egyre éhesebb a sikerre, és arra, hogy gyorsabb autója legyen. 2019 igazi tűzkeresztség volt számára, és amint megértette, milyen helyzetben vagyunk, rendkívül erős volt abban, hogy meghatározta a megoldandó problémák listáját” – fogalmazott.

„Nemcsak a technikai hozzájárulásáról van szó, hanem arról a rengeteg munkáról is, amit a szimulátorban végez, és ahogyan a terveit vezeti, valamint arról is, ahogyan kommunikál a többiekkel és a pozitív hozzáállásáról is. Pont egy olyan konstruktív természetre volt szükségünk az elmúlt években, mint amilyen ő. Komoly szerepet játszott a csapat életében. Amikor ő beszél, az emberek figyelnek rá” – zárta gondolatát.

George Russell (Fotó: XPB)
Borítókép: George Russell (Fotó: XPB)

További tartalmak