Musorujsag
Élő Eredmények

Irvine szerint Verstappen egyre inkább Schumachert idézi

Irvine szerint Verstappen egyre inkább Schumachert idézi

Betway
A korábbi világbajnoki ezüstérmes, Eddie Irvine úgy véli, jelenleg Max Verstappen a legtehetségesebb a királykategória mezőnyben, teljesítménye és eredményei pedig az ő korábbi csapattársát, a legendás Michael Schumachert idézik.

Miután a Red Bull hosszú évek óta először olyan autóval állt elő, ami valóban bajnoki kihívója lehet a Mercedesnek és Lewis Hamiltonnak, a bikások holland versenyzője a szezon ötödik versenye után átvette a vezetést a bajnoki tabellán, és jelenleg is ott tartózkodik. Eddigi teljesítményét látva teljesen jogosan, hiszen roppant kiegyensúlyozott és folyamatosan versenyképes volt.

Ez a Ferrari korábbi versenyzőjét, Eddie Irvine-t az egykori csapattársa, a vörösökkel öt bajnoki címet szerző és a mezőnyt a 2000-es évek elején uraló Michael Schumacherre és az ő teljesítményére, az ő eredményeire emlékezteti.

„Ez egy kicsit most olyan, mint a Schumacher-effektus” – nyilatkozta az 1999-es szezon ezüstérmese a Betway-nek. „Max végig szupergyors volt, és látható, hogy most messze ő a legdominánsabb vezérpilóta a rajtrácson. Sok különböző második számú versenyző volt már a csapatban, és egyikük sem tudott a közelébe kerülni.”

„Noha Lewis rendszeresen legyőzte a csapattársait az időmérőkön és a futamokon is, szerintem valószínűleg Verstappen a legnagyobb tehetség. Igaz, Lewis igazi profi és nagyon kevés gyengepontja van. A 2021-es szezon eddig elképesztő volt. Egyértelmű, hogy Verstappen a leggyorsabb versenyző, de meg kell hagyni, hogy valószínűleg még mindig Lewis a csúcspilóta. Eddig is csodás volt nézni, ahogy ez a két srác egymásnak feszül. Szerintem nagyszerű szezonunk lesz” – magyarázta.

Eddie Irvine (Fotó: XPB)

Nyilatkozatában Irvine a két fél szurkálódása (ami azért elmarad a nagyobb szócsatáktól és sárdobálásától) kapcsán a pszichológiai hadviselésről is véleményét. „Nekem sosem volt bajom azzal, hogy belemennek a személyeskedésbe. Nálam ez a kettő egy csomag volt, a személyes és szakmai rész. Háborúban és szerelemben mindent lehet, az F1-re pedig én háborúként tekintettem, szóval tényleg nem volt bajom azzal, hogy kritizáljak, vagy bármit mondjak, ami segíthet nekem. Magamért és a csapatomért versenyeztem, nem törődtem senki mással.”

Valtteri Bottas és Sergio Pérez kapcsán ő is elmondta, mindketten fontos szerepet játszhatnak majd a bajnokságban, feladatuk pedig egyértelmű: a tehetségesebb márkatársat kell segíteniük. „Az a dolguk, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. Ennyi. Mindketten kettes számú versenyzők, de nem hiszem, hogy két olyan versenyző ellen, mint Verstappen és Hamilton ez negatívum” – mondta.

„Nem hiszem, hogy az F1-ben bárki szívesen kiállna ez ellen a két srác ellen, és rendszeresen le is győzné őket. Úgy gondolom, Hamilton már öregszik, és a tempója nem olyan, mint régebben volt, de mint mondtam, még mindig egy tökéletes profi. Szerintem az emberek azzal is tisztában vannak, hogy bárki is megy Verstappen ellen, azt Max le fogja győzni egészen egyszerűen a tiszta sebességének köszönhetően” – tette hozzá.

Irvine végül fölidézte, milyen volt egy Hamiltonhoz és Verstappenhez mérhető klasszis, Schumacher csapattársának lenni.

„Egyrészt csodálatos volt, mert azzal a versenyzővel dolgozhattam együtt, akit még mindig minden idők legjobbjának tartok. Nyilvánvaló, hogy sosem tűnsz túl jónak, ha egy olyan srác mellett vagy, mint Michael. De bizonyos tekintetben szerencsés is voltam, mert mire odakerültem, Michaelt már nagyon különlegesnek tartották. Nehéz volt tanulni tőle, mert tiszta tehetség volt. Egészen elképesztő tehetsége volt ahhoz, hogy a lehető legtöbbet hozza ki a versenyautóból. Ez volt az ő tiszta tehetsége” – fogalmazott.   

Lewis Hamilton és Max Verstappen (Fotó: XPB)
Borítókép: Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA)

További tartalmak