Musorujsag
Élő Eredmények

Kiesett egy Red Bull-pálya, a csapat újragondolja a fejlesztési tervét

Kiesett egy Red Bull-pálya, a csapat újragondolja a fejlesztési tervét

Auto Motor und Sport
Módosított a Red Bull a szezonbeli fejlesztési tervein, miután kiderült, hogy nem lesz verseny Szingapúrban.

A Forma–1 és a szervezők Bakuban megerősítették, idén is elmarad a Szingapúri Nagydíj. Hogy mely pályával pótolják a versenyt, arról még nem született döntés, a Red Bull mindenesetre aligha örül az ázsiai utcai pálya kiesésének azok után, hogy Monacóban és Bakuban is a leggyorsabbnak bizonyult az autójuk hasonló pályákon.

Helmut Marko, a csapat tanácsadója az Auto Motor und Sportnak elismerte: „Szingapúr természetesen olyan pálya lett volna, ami feküdt volna nekünk. De ez van.”

A szakember már annak is örül, hogy idejében kiderült, törlik a versenyt. Mint mondta, ennek megfelelően módosítani fognak az eredeti fejlesztési terveiken, és más területekre fognak koncentrálni.

„Szingapúr kiesett, és ez a fejlesztés szempontjából egészen meghatározó lépés. Szingapúr teljesen mást követel, mint a többi pálya. Így már csak egy igazán lassú pálya van hátra, Budapest. De Szingapúrhoz képest az sem nevezhető extrém lassúnak. Hál’ Istennek idejében fújták le, így még ennek megfelelően előre át tudjuk tervezni a fejlesztésünket”

– mondta az osztrák, arra már nem térve ki, hogy a Szingapúrra tervezett csomag helyett mire fordítják a felszabadult forrásaikat.

A Red Bull korábban azt mondta, a nyári szünetig biztosan folytatják az RB16B fejlesztését. Max Verstappen éppen Bakuban emelte ki, mennyire fontos lenne nem leállni ezzel a 2022-es új szabályok miatt. Ő szeretné, ha csapata nem esne a BMW 2008-as hibájába, és nem áldozná fel a mostani nagy lehetőséget a szebbnek remélt jövőért, amire garancia nincs.

Max Verstappen, Christian Horner és Helmut Marko (Fotó: XPB)

Fejlesztésre év közben motorfronton eközben nincs mód, ugyanakkor hiába a korlátozások, a megbízhatósággal kapcsolatos előrelépéseket azért lehet tenni. Míg a Mercedes és a Ferrari csapatai már Bakuban megkapták az idei első új motorjukat, a Red Bull és az Alpha Tauri azzal az erőforrással teljesítette a hétvégét, amit az első öt nagydíjon is használtak.

Marko elárulta, ennek hátterében az áll, hogy a Honda még időt akart nyerni a megbízhatósági fejlesztéseihez, ami a teljesítmény javítására is lehetőséget kínál. „Ez így van” – erősítette meg. „Próbáltuk a lehető legtovább elnyújtani az új motor bevetését. Miután a Red Bull nem tapasztalta jeleit annak, hogy az erőforrás a használat miatt veszített a teljesítményéből, ez így is marad. Gasly futamon tapasztalt teljesítményvesztését Szakurában már vizsgálják. Ha valami olyasmiről lesz szó, ami a Red Bullt is érintheti, akkor az új információk a további terveinkre is hatással lesznek.”

Borítókép: Sergio Pérez (Fotó: XPB)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Red Bull: A miénk a legjobb autó, versenyző kombináció
Amilyen szerencsés a Mercedes, Helmut Marko szerint a Red Bullnak minden pontot meg kell idén becsülnie, még ha a bajnoki előnyük soványabb is a reméltnél. A bakui károkról és Sergio Pérez majdnem-kieséséről is beszélt a tanácsadó.
F1 Hírek