Musorujsag
Élő Eredmények

Valami átkattant – avagy újjáépülőben Sebastian Vettel

Valami átkattant – avagy újjáépülőben Sebastian Vettel

F1, Sport1, Sky
Valami működésbe lépett Sebastian Vettelnél. Az Aston Martinnal első dobogós helyezését szerző német egyre magabiztosabb a volánnál, és elismeri, pszichológiai szempontból is jót tesznek a jó eredmények.

Az elmúlt két nagydíjhétvége után nem túlzás kijelenteni: a többek által már temetett Sebastian Vettel emelkedő pályára állt, és fokozatosan közelít a régi magasságokhoz. Már a Monacóban  elért ötödik helye is szép teljesítmény volt, éretten és előrelátóan versenyzett, de mindenekelőtt magabiztos volt az AMR21 volánjánál – idén először egy teljes hétvégén.

Mivel a hercegség pályája rendhagyó, kérdéses volt, valóban fordulóponthoz ért-e a szezonja, ám Vettel Bakuban megerősítette a tendenciát.

Az Azeri Nagydíjon eleinte nem sok jel utalt arra, hogy az Aston Martin ezúttal a középmezőny élén lehet. A szabadedzéseken nem mentek rosszul, de kiemelkedően jól sem, az időmérő edzésen Lance Stroll autóját törte a Q1-ben, míg Vettel a piros zászlónak és az egyetlen körén elkövetett hibájának köszönhette a Q2-es búcsúját. A versenyre aztán kiderült, ennél több volt az Aston Martinban. Vettel ugyan a szerencsének (Max Verstapen kiesése és Lewis Hamilton hibája) köszönhette, hogy másodikként ért célba, ám ha ezt leszámítjuk, már a 4. hely is nagyszerű eredmény lett volna tőle egy monacóihoz hasonlóan okos versenyzésnek köszönhetően, melynél mind a tempó, mind a gumikezelés, mind a taktika a helyén volt.

Sebastian Vettel (Fotó: Moy / XPB Images)

Az eredményei talán hullámoztak a három nap során, Vettelnél Azerbajdzsánban egyvalami állandóan és rendíthetetlenül megvolt: az önbizalom az autóban. És már a monacói csütörtöktől így volt, ami a nehézkes évkezdés után tényleges fordulatnak mondható.

Elnézve Vettel utóbbi két versenyét, elmondható: minden az önbizalomtól indult. A falak között gyorsnak lenni csak magabiztosan lehet, a jó taktikát is csak akkor lehet felépíteni, ha a kulcspillanatokban garantáltan, hiba nélkül oda tudja tenni magát, de az előzéseknél, a gumik beosztásánál is csak olyan versenyző képes jó munkát végezni, aki ura a gépének és komfortzónában van ahhoz, hogy tudja, mikor mit kell előhúzni a kelléktárából.

Vettel mindig a határokat feszegeti, nem ez a változó az egyenletben. Ha nincs meg a kényelemérzete, képes pörögni-forogni, érthetetlen hibákat véteni. Ha viszont minden alatta van, dobogóra vezet egy Aston Martint.

Hogy mennyire ilyen állapotban volt Bakuban, arról a futam utáni sajtótájékoztatón elmondottak is képet festettek. „A piros zászlónál az autóban maradtam, mert zónában akartam maradni, nem hagyni, hogy bármi elvonja a figyelmemet. Készen állni. Éreztem, hogy a tőlünk telhető legjobban csináltuk. Az autóm egészen kényelmes, és én azon kevés versenyzők egyike vagyok, aki nem pisil az autójába, szóval ma tudok maradni, ameddig csak kell” – ecsetelte.

Ez, vagyis a folyamatos viccelődés egyébként ugyancsak az önbizalmának visszatértéről és a komfortzóna meglétéről árulkodik.

Valami működésbe lépett Sebastian Vettelnél. Az Aston Martinnal első dobogós helyezését szerző német egyre magabiztosabb a volánnál, és elismeri, pszichológiai szempontból is jót tesznek a jó eredmények. Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A tavalyi ferraris szenvedése után sokan pedzegették, Vettelt valószínűleg mentális szempontból is egyfajta ördögi körbe került, amiből nem tudott kilépni, és csak még mélyebbre húzta. Most elismerte, az utóbbi hetek sikerei jót tettek a lelkének, és megmutatták, igenis számít a pszichológia. „Valószínűleg ez igaz. Olyan magas szinten vagyunk, hogy mind nagyon gyorsak tudunk lenni, és ilyenkor a kis dolgok jelentenek nagy különbséget.”

Egy ilyen helyzetben egyik apróság követi a másikat, és az emelkedés a kezdő lökés után szinte magától folytatódik. „Talán egy kicsit tovább tartott, mint szerettem volna az év elején, nehezebb volt alkalmazkodni az autóhoz, de igen, biztos voltam benne, hogy egyszer csak átkattan valami. Monaco nyilvánvalóan nagyszerű volt. Az ottani jó eredmény segített. Lehet elmélkedni azon, hogy ez levesz-e némi terhet a válladról, de az biztos, hogy év elején eleve magasra tettük a lécet magunk előtt, és jó volt jó eredményt elérni ott és most itt.”

„Nyitottan érkeztünk. Ez egy másik utcai pálya volt, ahol te jelentheted a különbséget, ha magabiztos vagy a volánnál, és én már pénteken nagyon jól éreztem magam. Még ha az eredmények gyengék is voltak, én mégsem aggódtam.”

„Aztán az időmérőn sajnos elfékeztem magam azon a körön. Talán nem volt tökéletes az időmérős eredményünk, jobbat is elérhettünk volna, de ez most az a hétvége volt, amikor a versenytempónk erősebb volt az időmérősnél. Idén más versenyeken az időmérőn voltunk jobbak és a versenyen szenvedtünk, de most fordítva volt. Meglepett, hogy ennyire könnyű volt a versenyen követni az Alfa Taurikat, és könnyű volt követni a Ferrarit is, nyomást gyakorolni Charles-ra és Pierre-re.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

A jelek szerint Vettelnek lépésről lépésre sikerült felépítenie az önbizalmát az Aston Martinnál, és ebben a technikai oldalon való boldogulás és a mentális hatások csak egymást erősítették. Egyfelől mostanra kiismerte az AMR21-et, csapata pedig jobban ki tudja őt szolgálni. „Nem voltak most fejlesztések, nem jelentősek. Egyszerűen bízom az autóban. Egy utcai pályán ez fontos. Ez egy jó előjel, és segíthet a következő versenyeken is. Az autó beállításaival is jobban állunk már. Nincs sok idő a két órában a szabadedzésekkel, de az ember mindennel próbálkozik, és szerintem összességében jó úton járunk a csomagunk tökéletesítésével.”

Másfelől lélektani szempontból is helyükre kerültek a dolgok.

„Mindig nagyszerű érzés egy új csapathoz csatlakozni és jó eredményt elérni együtt. Csütörtökön a sajtótájékoztatón ülve azt mondtam, nyerni vagyok itt, és azért is élveztem a futamot, mert közelebb kerültem a jó helyekhez, ami élvezetesebb. Amikor negyedik voltam, tudtam, hogy sok pontot szerezhetek a csapatnak és magamnak, de amikor dobogós helyre kerültem, már éreztem, hogy lehet keresnivalónk, ha történik valami. Ott kell lennünk, felkészülten.”

A Sport Bildnek nyilatkozva Vettel hangsúlyozta, nem történt olyan nagy változás, mint amit az eredmény sugall. „Előtte is vezettem, és nem lettem más ember” – hangsúlyozta. A különbséget az az „átkattanás” jelenti. „Az elvárások év elején magasak voltak – részünkről, de a közvélemény részéről is. A szezonkezdésünk elég döcögős volt, és emiatt volt olyan fontos ez az eredmény.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Akárhogy is muzsikál majd az Aston Martin, amikor a mezőny visszatér a nem utcai pályákra, Vettel önbizalma a jelek szerint már megvan, és ez talán átlendíti a kezdeti nehézségeken. Őt és a csapatát is.

„Egész hétvégén elégedett voltam az autóban, ami nyilván nem hátrány, szóval most remélem, hogy visszük magunkkal ezt a lendületet a következő hétvégékre. Franciaország egy normál pálya, szóval majd meglátjuk, de bízom benne, hogy mostantól gyakrabban harcolhatunk a pontokért” – tekintett előre az Aston Martin történetének első F1-es dobogósa.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

További tartalmak