Musorujsag
Élő Eredmények

A főnök elbeszélgetett Mazepinnel és Schumacherrel a bakui incidensről

A főnök elbeszélgetett Mazepinnel és Schumacherrel a bakui incidensről

RTL
Támadt némi feszültség a bakui futam végén Nyikita Mazepin és Mick Schumacher között az orosz agresszív manővere miatt. Főnökük először beszélt a történtekről és arról, mi történt azután a csapaton belül.

Noha a 2021-es legjobb eredményüket jegyezték a 13. és 14. helyekkel, a Haas Azeri Nagydíja nem ért szép véget. A futam utolsó körében Mick Schumacher igyekezett visszavenni az újraindításnál elveszített pozícióját Nyikita Mazepintől, ami sikerült is neki, ám miközben a célegyenesben szélárnyékból jobbra kivágott a csapattársa mellé, az orosz egy hirtelen mozdulattal rálegyezett, majd visszahúzódott balra.

Schumachert ekkor még a kocás zászló sem érdekelte, egyből integetni kezdett Mazepinnek, majd a rádión dühödten kérdezte csapatát: „Meg akar minket ölni?!”

A történtekről a Haas a futam után csak a szokásos sajtóanyagában tett említést, Günther Steiner csapatfőnök abban annyit mondott, „félreértésről” volt szó, amit a megbeszélésükön sikerült tisztázniuk.

Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT) Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

Steiner most a német RTL-nek adott interjút, melyben először beszélt részletesen az incidensről, amit Michael Masi versenyigazgató szerint utólagosan az FIA is meg fog nézni még.

„Nem vagyok versenyző, így nehéz megítélnem, de összességében ha megnézzük, nem volt ez annyira veszélyes, egyszerűen ilyen tempónál az ember nagyon érzékeny tud lenni” – mondta az olasz. „Mindkettőjükkel beszéltem, és megmondtam nekik, hogy az ilyen helyzeteket el kell kerülni, mert ha rosszul sülnek el, akkor igazán rosszul sülnek el.”

„Mindent tisztáztunk. Mindketten ott voltak a megbeszélésen, mivel mindkettőjüknek tanulni kell belőle, hogy hogyan kezeljék az ilyesmit, mert nem folytathatjuk úgy, hogy egymásra mutogatunk. Elcsitultak a kedélyek, és remélhetőleg többé nem történik meg. Elmagyaráztam nekik, mi lehetne a következménye, ha egy ilyen nem jól sül el. A jövőben ezt nem csinálhatják.”

Steiner elmondta, Mazepin egyből elismerte, hogy hibázott, Schumacher pedig szerinte a kezdeti dühkitörése után profin állt a helyzethez. „Nyikita egyből elismerte a hibáját. Mielőtt visszanézte volna a videót, másképp látta a helyzetet, egyszerűen rosszul mérte föl. Az ilyen dolgokat sokszor muszáj kiengedni, nem fojthatod el, mert akkor egyik versenyző sem fogja soha feldolgozni. Most beszéltünk róla, tisztáztuk, továbblépünk.”

Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT) Günther Steiner és Mick Schumacher (Fotó: Haas/LAT)

„Ami Mick reakcióját illeti, el tudom képzelni, hogy háromszáz fölötti tempónál tombolnak az érzelmek. De utána Mick gyakorlatilag érzelemmentes volt, pragmatikusan viszonyult a dologhoz. Meghallgatta, amit Nyikita mondott, elfogadta, és szerintem ezzel le is tudta. De Mick sem érzelmek nélküli személyiség, bármit is gondolunk róla, és szerintem néha ki kell engednie ezt. Ki kell mondania, hogy mit érez abban a pillanatban. Érthető, ha háromszázas tempónál ezt teszed, amikor látod, hogy balról érkezik egy autó. Viszont utána már nagyon profin, jól és egy huszonkét éveshez képest felnőttként viselkedett, mint mindig” – mesélte Steiner a megbeszélésükről.

Mazepin már az F1 előtt sem a finomkodó stílusáról volt ismert, az eddigi királykategóriás hétvégéin pedig már jó pár kollégáját sikerült ilyen-olyan megmozdulásokkal felbőszítenie. Steinert ennek kapcsán megkérdezték, szerinte nem kéne-e változtatnia az orosznak. „Én azt mondtam neki, hogy az ilyen helyzetekből ki kell maradnia, nehogy még nagyobb legyen rajta a nyomás a közvélemény részéről. Végső soron rajta áll, hogyan kezeli, én csak azt tudom elmondani neki, hogy mi vár rá, mivel mind voltunk fiatalok, mind feszegettük a határokat.”

„Azt kell megvizsgálnia, megéri-e ilyen helyzetekben harcolni. Előnyei, vagy hátrányai lesznek-e inkább? Ezt kell felmérnie. Ha tudod, hogy ezt csinálod és ismered a negatív következményeit, kell, hogy legyen egy hosszú távú terved.”

„Szóval inkább ezt magyarázom el neki, mintsem megmondjam, hogy mit tehet és mit nem. Nem tudok minden helyzetet végigvenni a versenyen, az időmérőn vagy a szabadedzéseken, hogy mit hogyan kell csinálnia. Neki kell ezt tudnia, gondolva arra, hogy mik lesznek a következmények hosszú vagy középtávon, és ezek alapján neki kell eldöntenie, hogy néha talán érdemesebb visszavenni. De még egyszer mondom: a döntés az ő kezében van.”

Nyikita Mazepin (Fotó: Haas/LAT) Nyikita Mazepin (Fotó: Haas/LAT)

A szakmában többen (Ralf Schumacher, Norbert Haug) fölvetették a történtek után, hogy Mazepint talán meg kéne büntetni a megmozdulásáért. Steiner bízik benne, hogy erre az FIA utólagos vizsgálata ellenére nem kerül sor.

„Nem tudok erről, és nem is beszéltünk Michaellel (Masi) erről. Gyanítom, hogy Michael beszélni fog mindkettejükkel, és tisztázni fogják, hogy mi történt, mi volt ez. Szerintem ennyi lesz, nem gondolnám, hogy utólag jönne egy büntetés. Elbeszélget majd velük, elmagyarázza, mik lehettek volna a következmények, és meg fogja hallgatni mindkettőjük mondandóját.”

Borítókép: Nyikita Mazepin és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

További tartalmak