Musorujsag
Élő Eredmények

Alfa Romeo: A pontok nem tükrözik, mennyit fejlődtünk

Alfa Romeo: A pontok nem tükrözik, mennyit fejlődtünk

RaceFans
Az istálló eddigi balszerencséje megakadályozta az Alfa Romeót abban, hogy jó eredményekre, világbajnoki pontokra váltsa a tavalyi szezon óta tett jelentős előrelépést – jelentette ki a csapatvezető, Frédéric Vasseur.

Kimi Räikkönen a múlt vasárnapi Azeri Nagydíjon szerezte meg idei első pontjait, csapata, az Alfa Romeo pedig két héttel korábban, Monacóban, amikor Antonio Giovinazzi tudta beverekedni magát a legjobb tíz közé (ahogyan csapattársa Bakuban, úgy ő is tizedik volt a hercegségben). Az istálló két bajnoki egységével a nyolcadik helyen áll a tabellán.

Az előtte álló legközelebbi riválistól jelenleg huszonhárom egységgel marad el, a csapatvezető, Frédéric Vasseur viszont úgy érzi, a tabella nem reflektál megfelelően a valós erőviszonyokra, az Alfa Romeo előrelépését ugyanis elfedték a különböző balszerencsés esetek.

„Tavaly óta igazán nagy előrelépést tettünk, talán a legnagyobbat az egész mezőnyben” – nyilatkozta a szakember. „Az adatok önmagukért beszélnek. Csak az időmérőt nézve a leggyorsabbtól való átlagos lemaradásunk nagyjából egy százalékponttal csökkent, míg a futamok esetében szintén jelentős, fél százalékpontos előrelépést értünk el. Egy ilyen szoros mezőnyben egy nagy előrelépés, és még nem aknáztuk ki a csomagban rejlő teljes potenciált.”

Frédéric Vasseur (Fotó: XPB)

Ahogyan a tavalyi gyengélkedésben, az idei előrelépésben is nagy szerepe volt a Ferrarinak, a motorszállító ugyanis komolyabb előrelépést ért el az erőforrások terén. Vasseur azonban jelezte, az előrelépéshez az Alfa Romeo fejlődésére is szükség volt, a csapat pedig javult az aerodinamikai téren.

„Az autónk teljes egészében jobban teljesít, mint az elődje. Nem lenne igazságos, ha egyetlen elemre mutogatnánk, amikor elismerést kapunk az előrelépésért. A motorral természetesen nagy előrelépést tettek, de az autónk minden aspektusán javítottunk, az eredmény pedig látható a pályán. 2020-ban csak nyolc Q2-es szereplésünk volt, beleértve azt is, amikor Törökországban az esőben két autóval is Q3-ba jutottunk. Most hat futam alatt nyolcszor jutottunk túl a Q1-ből a tizenkét lehetőségből és egyszer ott voltunk a Q3-ban is, szárazon, Monacóban” – magyarázta.

Ami a pontok számát illeti, az, hogy a két egység nem tükrözi a csapat valós tempóját, a főnök szerint a balszerencsés futamok mellett a kétes bírói döntéseknek is köszönheti. „Nyilvánvaló, hogy volt pár olyan eset, amikor jobban is teljesíthettünk volna, sőt jobban kellett volna teljesítenünk. Gondok voltak Antonio boxkiállásával Bahreinben, pedig pontszerző helyen haladt, és ott volt Kimi balesete Portugáliában. De sok olyan eset is volt, ami nem rajtunk múlott” – fogalmazott.

„Antonio spanyolországi futamát tönkretette az, hogy az FIA bírái tévesen megakadályozták, hogy felzárkózzon a mezőnyre. Imolában veszítettünk két pontot, miután Kimi vitatott büntetést kapott. Ezen a futamon egyébként Antonio esélyeit egy fékcsatornába akadó sisakfólia vette el. Ezek a problémák nagy nyomást gyakorolnak ránk, hogy minden alkalommal tökéletesen teljesítsünk. Tovább kell dolgoznunk azon, hogy javítsunk minden, amire hatást tudunk gyakorolni, ami pedig a szerencsét illeti, az remélhetőleg magától megoldódik majd” – zárta gondolatát.

Antonio Giovinazzi (Fotó: XPB)
Borítókép: Kimi Räikkönen (Fotó: XPB)

További tartalmak