Musorujsag
Élő Eredmények

Hamilton: Az autók súlyának növelése az F1 környezetvédelmi törekvéseihez sem illik

Hamilton: Az autók súlyának növelése az F1 környezetvédelmi törekvéseihez sem illik

RaceFans
Lewis Hamilton továbbra sem támogatja a Forma–1-es autók súlyának folyamatos növelését, ami elmondása szerint többek között azzal sem egyeztethető össze, hogy a királykategória fenntarthatóbbá akar válni.

A 2022-es szabályváltoztatásokkal a Forma–1-es autók – pilótával együtt mért – minimális súlya 790 kilogrammra emelkedik majd, ami 38 kilóval több, mint az idei limit, és 50 kilós emelkedést jelent az elmúlt három szezonhoz képest. Lewis Hamilton ennek a tendenciának az egyik legnagyobb ellenzője: a címvédő az évek során többször szót emelt a súlyhatár folyamatos emelése ellen.

Legutóbb kijelentette, túl azon, hogy az autók nehezebbé válása a vezetési élmény rovására is mehet, valamint a versenyzést is befolyásolhatja, az F1 által az utóbbi években egyre hangsúlyosabban emlegetett környezetvédelmi törekvésekkel sem egyeztethető össze.

„Nem igazán értem azt sem, miért lesznek az autók egyre nehezebbek, miközben annyi szó esik arról, hogy fenntarthatóbbá kell válnunk, és a sportág ebbe az irányba is halad” – kezdte a hétszeres világbajnok. „Azzal, hogy az autók egyre nehezebbek és nehezebbek és nehezebbek lesznek, egyre több és több energiát égetünk el. Szóval olyan érzése van az embernek, hogy ez nem igazán szükséges, nem illik ehhez a jó irányhoz, gondolatmenethez.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

2022-ben a 790 kilogrammos súlyhatár 100 kilóval lesz magasabb, mint volt 2014-ben a hibridéra kezdetén. Noha egyes esetekben a limitet biztonsági okokból emelték (a glória plusz kilenc kilót hozott), Hamilton megjegyezte, nem lát különösebb sportszakmai okot a folyamatos növekedés mögött.

„A könnyebb autók fürgébbek voltak, közel sem voltak ekkorák, mint a mostaniak, és a versenyzés, a manőverezés is könnyebb volt. A pályák, melyekre megyünk egyre szélesebbek, ilyen például Baku, ami nagyon széles, de vannak nagyon keskenyek. Monacóban például szinte lehetetlen volt az előzés eddig is, most viszont az autók egyszerűen már túl nagyok ahhoz a pályához” – folytatta a Mercedes klasszisa.

„Azzal, hogy az autók egyre nagyobbak és nagyobbak lesznek, egyre több energiát kell elvezetnünk. Nagyobb fékekre van szükségünk, több fékpor termelődik és több üzemanyagot is használunk, és így tovább. Nem igazán értem ezt” – utalt arra, hogy a súlynövekedés és annak hozadékai furcsán mutatnak, miközben a sportág épp elkötelezi magát amellett, hogy 2030-ra nullára csökkenti a széndioxid kibocsátást.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB)
Borítókép: Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W12. 20.05.2021. Formula 1 World Championship, Rd 5, Monaco Grand Prix, Monte Carlo, Monaco, Practice Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Batchelor / XPB Images

További tartalmak