Musorujsag
Élő Eredmények

Idegen terepen a McLaren: jövőre beszállnak az Extreme E-be!

Idegen terepen a McLaren: jövőre beszállnak az Extreme E-be!

McLaren
Ki gondolta volna? Hamarabb tűnik föl a terepralizás világában az utóbbi években terjeszkedő McLaren, mint a sportautózásban vagy a Forma–E-ben!

Amióta Zak Brown átvette az irányítást a McLaren versenyrészlegén, komoly változások történtek a márkánál. A Forma–1-es programjuk mellett elindították a saját Indycar-csapatukat, és nem zárták ki annak lehetőségét, hogy további szériákban is indulnak. Eddig a WEC-t és a Forma–E-t emlegették első számú esélyesként velük kapcsolatban, ehhez képest pénteken arról tettek bejelentést, hogy a pályaversenyzéstől elkanyarodva terepre mennek, és 2022-től csatlakoznak az idén indult tereprali-sorozathoz, az Extreme E-hez.

Az elektromos autókkal zajló bajnokság célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás problémáira, és hirdesse a környezettudatos technológiák fontosságát. A szériában már így is nagy az F1-es érdekeltség, hiszen három világbajnoknak, Lewis Hamiltonnak, Nico Rosbergnek és Jenson Buttonnek is saját csapata van, sőt, az Andretti/United Autosport csapatán keresztül maga Zak Brown is érintett.

A McLaren kiemelte, szerepvállalásukkal ők is erősíteni kívánják a fenntarthatóság és a sokszínűség melletti kampány iránti elkötelezettségüket, valamint szeretnének új szurkolókat és partnereket megnyerni a McLaren Racingnek, emellett szívesen vesznek részt egy olyan sorozatban, ami az e téren zajló technológiai kutatás-fejlesztést is gyorsítja.

„Az Extreme E megalakulása óta érdeklődéssel figyeltük a széria fejlődését, és a figyelmünket egyből felkeltette az innovatív lebonyolítási mód, különösen úgy, hogy ez lökést adhat a saját fenntarthatósági törekvéseinknek, aminek a dekarbonizáció, a hulladékcsökkentés, a sokszínűség és az esélyegyenlőség is a részét képezi” – nyilatkozta Brown. „A McLaren mindig is élen járt és sosem félt az új határok feszegetésétől. Ez most egy új vállalkozás, amivel visszatérünk a gyökereinkhez, hogy számos kategóriában indulunk, innovatívan és bátran.”

Fotó: McLaren

Brown a bejelentés kapcsán elárulta, a más kategóriákban, így a sportautózásban és a Forma–E-ben való szerepvállalásukról eközben még nem határoztak, az Extreme E-s lehetőségre viszont gyorsan le kellett csapniuk, mivel tudták, hogy nagy az érdeklődés, és a tíz hely hamar gazdára talál. Az új projektjükre a Forma–1-en kívüli személyzetet állítják rá, az anyagi szempontból beleillik a márka terveibe.

Az amerikai ügyvezető igazgató hangsúlyozta, új vállalkozásuk nem lesz negatív hatással a Forma–1-es projektjükre. „Az, ahogyan az autókat szállítják, valamint a csapat korlátozott mérete semmiképpen sem lesz nagyon zavaró a működés szempontjából. Amikor új sorozatokat keresünk, van egy szűrőnk. Megvizsgáljuk, anyagilag fenntartható-e, illik-e a márkánkhoz, jelent-e új szurkolókat. Vonzónak kell lennie a kereskedelmi partnereink számára is, és nem vonhatja el a figyelmet az F1-es csapatunkról. Az Extreme E minden pontnak megfelel” – magyarázta, hozzátéve, az Indycar-csapatuk sikere (nemrég futamot nyertek) is bizonyítja, képesek párhuzamos programokat sikeresen futtatni.

Borítókép: Fotó: McLaren

További tartalmak