Musorujsag
Élő Eredmények
×

Lehetőség valami különlegesre: Austin nyitott az F1-es duplázásra

Lehetőség valami különlegesre: Austin nyitott az F1-es duplázásra

Racer, ESPN
Nyitottak az Amerikai Nagydíj szervezői egy dupla austini Forma–1-es hétvégéje. Vezetőjük valami különlegessel állna elő, ha két futamuk lehetne.

A múlt hétvégén vált hivatalossá, hogy 2021-ben is elmarad a Szingapúri Nagydíj a koronavírus-járvány, illetve az annak kapcsán bevezetett utazási korlátozások miatt. Az F1 továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy 23 futamos legyen az idei bajnokság, ám hogy mely helyszín lesz az ázsiai verseny helyettese, arról még nem döntött. Stefano Domenicali a BBC-nek elárulta, ennek kapcsán mindenekelőtt azt kell látniuk, maradnak-e még el futamok a második félévben, és e szerint választanának a lehetséges opciók közül.

Lehetséges beugróként a naptárból korábban kikerült Kína és Törökország is fölmerült, de vannak, akik szerint a legnagyobb esély arra van, hogy az amerikai Austin egy helyett két nagydíjat rendezzen egymás után. Az Amerikai Nagydíjat október 24-én tartják, ám a duplázáshoz lehetőség van a dátumok módosítására is.

Lewis Hamilton (Fotó: XPB) Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

Az austini promóter, Bobby Epstein a Racernek nyilatkozva elismerte, váratlanul érte, hogy fölmerült a duplázás lehetősége, mivel egyelőre csak elméleti lehetőségként, a többi futamrendezővel együtt merült föl a duplázás lehetősége. „Teljesen meglepetten hallottam és olvastam ezt a sajtóban. Ha ez lenne a terv, akkor abból lehetne tudni, hogy ez nem csak puszta spekuláció, hogy felkészültünk a bevétel kérdésére, kértük volna a jegyárusítást, és a pálya bérlői kérdezősködnének, hogy mi történik. Arra ébredtünk, hogy ez így előjött, miközben mi egyedül akkor beszéltünk erről, amikor minden promóterrel – legalábbis az állandó jellegű létesítményekével – egyeztettek erről, hogy lássák, lehetséges lenne-e.”

„Megkérdezték, mi lenne, ha ilyen helyzet állna elő, érdekelne-e minket a dolog, és mi azt mondtuk, hogy persze. De ez hetekkel ezelőtt volt. Azóta beszéltünk az F1-gyel, nem erről a témáról, mivel még nem tartunk ott, hogy erről beszéljünk. Szerintem elég sok dolguk van jelenleg” – festett képet Epstein arról, hogy is állnak most a dolgok.

Egyúttal gyorsan hangsúlyozta, őket továbbra is érdekli a duplázás lehetősége, sőt, miután az eredeti versenyükre máris eladták a jegyeket, komoly potenciált látnak benne. „Mindent meg fogunk tenni, ami a sportnak jó, és szerintem ez jó lenne. Szeretnénk, ha anyagi szempontból rendben lennének, szeretnénk, ha a szurkolók minél izgalmasabb F1-es élményt kapnának, és ez több szállásfoglalást és látogatót jelentene a városunknak is. Szóval ha adott a lehetőség, meg kellene próbálnunk, és meg kéne vizsgálnunk, működhet-e.”

„Lehetőség lenne valami különlegeset csinálni. Vannak támogatóink, akiket igazán érdekelne a tíz vagy akár még több nap Forma–1 lehetősége. Többeket érdekelne ez, nagyobb lenne az aktivitás, jobban a kirakatban lennénk, és szerintem az egész várost megmozgatná, létrejönne egy nagy F1-es szurkolói zóna, ami igazán különlegessé tenné az eseményt.”

Epstein az ESPN-nek hozzátette: „Egy második austini verseny lehetséges. De az nem igaz, hogy a második austini verseny már kész tény. Ha úgy döntenek, hogy akarják, hogy szükségük van rá, és ha a sport számára ez a legjobb választás, akkor meghozhatják a döntést, és mi készen állunk rá.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Kiemelte, állandó pályaként megoldható a duplázás által jelentett logisztikai kihívás, és arról is beszélt, hogy ebben az esetben az eseményük teljesen más lenne, mint a normál Amerikai Nagydíj, másfajta körítéssel.

A labda ezek alapján úgy fest, az F1 térfelén pattog. A két amerikai futam alighanem számukra is vonzó lehetőség. Egyes találgatások szerint azonban erre nem csak Austinnal lehet esély. Egy másik pálya, Indianapolis neve is előkerült, mivel az F1 bevallottan tárgyal velük egy jövőbeli újbóli F1-es futamról. A létesítmény szóvivője nemrég cáfolta, hogy egyeztettek az idei beugrásról.

Austin mindenesetre jelezte, őket az sem zavarná, ha a királykategória Indianapolisba is ellátogatna. „Ha ez a legjobb nekik, akkor mi is ezt fogjuk akarni. Könnyű, mert nem kell kétszer szállítani mindent. Nekünk nem kell attól tartanunk Austinban, hogy októberben fagyni fog, szóval Austin egyszerűbb lenne. De ha az F1 számára jobban megérné, azt tehetik, ami rövid és hosszú távon a nekik legjobb.”

Borítókép: Fotó: XPB

További tartalmak