Musorujsag
Élő Eredmények

Valami ígéretesre bukkant a Mercedes a két hét szenvedés után

Valami ígéretesre bukkant a Mercedes a két hét szenvedés után

Mercedes
Nem várt nehézségekkel szembesítette a Mercedest az egymást követő két utcai nagydíj, de technikai vezetőjük állítja, máris van pár ígéretes ötletük.

Két egymást követő nagydíjon maradt le a dobogóról a Mercedes mindkét versenyzője. Monacóban és Bakuban összesen gyűjtött 6 pontot a csapat, a hétvégék képe pedig nagyon hasonló volt: a Mercedes szenvedett, az egyik versenyzőjük (Monacóban Lewis Hamilton, Bakuban Valtteri Bottas) mindkétszer messze elmaradt a másiktól, az élmezőnyben lévő másik pedig valamilyen hiba miatt nullázott (Bottas Monacóban az elszúrt kerékcsere miatt esett ki, Hamilton Bakuban az újraindításnál fékezte el magát).

A hét éve uralkodó csillagosok egyfajta krízisként élték meg ezt a két hetet, és elismerték, csapatként nem végeztek elég jó munkát, nem teljesítettek bajnoki színvonalon.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Az a szerencsém, hogy két nappal utána állok itt, a kamera előtt, amikor már lehiggadtam” – mondta Mike Elliott technikai igazgató a Mercedes szokásos futamértékelő videójában, képet festve arról, milyen is most a hangulat náluk.

A fülhallgatóját dühében majdnem elhajító Toto Wolffról készült videóra utalva megjegyezte, a versenycsapat, de a brackley-i és brixworth-i gyárukban dolgozók testbeszéde is azt mutatta, hogy ez a pofon mindenkinek rosszul esett.

„Fájt a mostani hétvége, és ez így is marad, amíg nem kapjuk meg a lehetőséget a javításra. Reméljük, ez már Franciaországban megtörténik, a következő versenyen. A sportban előfordulnak az efféle hétvégék, a legfontosabb, hogy hogyan reagálunk, hogyan fordítjuk át pozitív energiába a fájdalmat, majd hogyan ültetjük át a jövőben teljesítménnyé ezeket a tanulságokat. Most erre koncentrálunk.”

Hasonlót már Monaco után is nyilatkoztak. Akkor még meg voltak győződve arról, hogy Bakuban eredményesebbek lesznek, mint a hercegségben, ám ettől távol voltak. Elliott azonban elárulta, ha nem is tudták elejét venni az újabb fiaskónak, Bakuban így is érdekes felismerésre jutottak a szenvedésük kapcsán.

„Úgy vágtunk neki ennek a hétvégének, hogy tudtuk, lesznek bizonyos problémáink, de arra nem számítottunk, hogy odáig jutunk, ahol a második szabadedzésen voltunk. Egy sor teszttel próbálkoztunk, hogy jobban átlássuk a helyzetet. Ezekből aztán jött pár nagyon ígéretes elmélet”

– árulta el a szakember.

A Mercedes még a szombati harmadik szabadedzésen is folytatta a beállításokkal és leszorítóerő-szintekkel való kísérletezgetést. Lewis Hamilton az időmérőre aztán fel is javult annyira, hogy az első sorból rajtolhasson, ám vasárnap már nem volt annyira versenyképes a kisebb hátsó szárnyával, mint egy körön. Elliott szerint az utolsó lépést már nem tudták megtenni Bakuban.

„Sajnos a teszt, amit elvégeztünk, csak a harmadik szabadedzésen ment végbe, és már a hosszú etapok után került rá sor, így miközben az időmérő edzésre sikerült felgyorsulnunk, a verseny szempontjából talán nem a legjobb beállításokat találtuk meg. Ezt még meg kell vizsgálnunk, és rá kell jönnünk, hogyan alakítsuk ezt a beállítást, ha majd a jövőben hasonló gondokkal szembesülünk a versenyhétvégéken.”

Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes) Lewis Hamilton (Fotó: Mercedes)

A szakember elmondta, nem véletlen, hogy egyik versenyzőjük Monacóban és Bakuban is nagyon szenvedett. Szerinte emögött az autó alapvető gumikezelési problémája állt, amin muszáj lesz úrrá lenniük. „Érdemes kiemelni, hogy ha a mostani hétvégét a múltkori monacóihoz hasonlítjuk, Monacóban még Valtteri volt az, aki a működési tartományba vitte a gumikat és kihozta belőlük a legjobbat, míg Lewis jobban szenvedett. Ezt a csapattal jobban meg kell értenünk, és fejlődnünk kell benne, mert ha nem tesszük, akkor lesznek még pályák idén, ahol ugyanezekbe a problémákba fogunk ütközni” – bocsátotta előre.

Ugyanakkor hozzátette, a következő helyszíneken talán nem szembesülnek majd az utcai pályákon tapasztalt nehézségekkel. „A másik fontos szempont, hogy ez a pálya és Monaco is kivételt képez, ezért abban reménykedünk, hogy nem lesznek hasonló problémáink a következő pár futamon. Szorítsunk, hogy jobb helyzetben leszünk!”

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak