Musorujsag
Élő Eredmények

Hamiltonnak kevésbé fájna Verstappentől kikapni, mint Rosbergtől?

Hamiltonnak kevésbé fájna Verstappentől kikapni, mint Rosbergtől?

F1-Insider
A korábbi F1-es versenyző, Gerhard Berger úgy véli, Lewis Hamiltonnak könnyebb lesz együtt élnie egy esetleges Max Verstappen elleni vereséggel, mint a Nico Rosberg ellenivel.

Mindössze négy pont választja el egymástól a 2021-es F1-es bajnokság két fő esélyesét, Max Verstappent és Lewis Hamiltont. Szorosabb nemigen lehetett volna az eddigi küzdelem: az év eleji ütésváltásokat követően Hamilton Portimaóban és Barcelonában, Verstappen a monacói és azerbajdzsáni hétvégén volt fölényben az ellenfelével szemben, igaz, dupláznia a hollandnak a hajrában kapott defekt miatt nem sikerült.

Hogy mi lesz e párharc végkimenetele, az megjósolhatatlan, és ez máris hatalmas előrelépés 2019-hez vagy 2020-hoz képest, amikor már pár futam után eléggé egyértelművé vált, hogy csakis Hamilton lehet az év végi befutó.

A korábbi F1-es versenyző és csapatfőnök, Gerhard Berger maga is élvezi ezt a szezont. „Végre, végre, végre, a Forma–1 újra érdekes” – állapította meg a DTM jelenlegi főnöke az F1-Insidernek. „Az utóbbi évek nem ejtettek rabul: korábban a Ferrari, most a Mercedes vált állandó győztessé, és nem ezt akarja látni az ember, nem erre vágynak a szurkolók. Csatákat akarunk, amiknél nem tudni, ki fog nyerni. Ha megnézzük Bakut, öt az első tízből öten voltak egy tizedmásodpercen belül az időmérőn, és ilyenkor előre tudod, hogy izgalmas lesz. A versenyen is közel vannak egymáshoz, és pont ezt akarja látni a szurkoló.”

Gerhard Berger (Fotó: XPB)

Ettől a kiélezett helyzettől Lewis Hamilton és a Mercedes is elszokott már – sokan úgy vélik, ennek is köszönhető, hogy többet hibáznak mostanság, mint a korábbi években. Berger ugyanakkor úgy látja, Hamiltonnak bizonyos szempontból könnyebb, hogy más csapat versenyzője ellen kell küzdenie: könnyebb lesz feldolgoznia az esetleges vereséget is.

„Lewis számára egyszerűbb Max ellen versenyezni, mert kicsit szabadabb vagy, amikor az ellenfeled másik autóban ül. Ilyenkor csak az számít, hogy a másik előtt érj célba. Ha pedig nem sikerül, nem okoz nagy kárt az imázsodban, mert a másik talán jobb autóban ült. Ha viszont egy csapattárs győz le, mint őt Nico Rosberg, az inkább sérti a becsületed.”

A Hamiltont korábban az általa a valaha volt legjobbnak tartott Ayrton Sennával azonos szintre helyező Berger azzal a megállapítással nem ért egyet, hogy a hétszeres bajnok a nagyobb nyomás miatt többet hibázik. „Szerintem a hibák terén Lewis még zöld zónában van. Bakuban tudta, hogy az utolsó rajtnál mindent meg kell kockáztatnia a győzelemért, és rosszul sült el. De az ilyesmi megesik. Érdekesebb ennél, hogy a Mercedes a Red Bull nyomása alatt időről időre gyengélkedik” – állapította meg.

Borítókép: Max Verstappen és Lewis Hamilton (Fotó: XPB)

További tartalmak