Musorujsag
Élő Eredmények

Vettel miatt változtatott munkamódszerén az Aston Martin

Vettel miatt változtatott munkamódszerén az Aston Martin

F1, F1-Insider, Motorsport-Total
Új módszereket és nézőpontokat hozott Sebastian Vettel az Aston Martinhoz. Főnöke elárulta, változtattak miatta a csapatmegbeszéléseken is.

A bakui második helyezés olyan eredmény volt Sebastian Vetteltől, amilyet az Aston Martin a szerződtetésekor remélt a némettől.  A négyszeres bajnokot azonban nem csupán azért akarták a soraikban tudni, mert úgy érezték, képes lehet a jó teljesítményre a pályán, a garázsban és a gyárban ugyanolyan pluszt vártak tőle, mint a volán mögött.

Vettel igazi csapatember, híres az alaposságáról és a részletekre való odafigyeléséről. Korábbi Red Bull-os főnöke, Christian Horner tavaly egy interjúban elmesélte, hogyan is kell elképzelni egy futam utáni megbeszélést Vettellel.

„Sebastiannal a csapatmegbeszéléseink nagyjából két órán át tartottak. Fél órán keresztül beszélt a bemelegítő körről, valamint arról, hogyan próbálta ki a kulacsát. A verseny minden részletét leírta, és azt is, a gumik milyen fázisokon mentek keresztül. Több volt az információ, mint amit fel tudtunk dolgozni”

– festett képet a Vettel-módszerről, hozzátéve, eközben másik versenyzőjük, Mark Webber negyed óra alatt letudta a teljes versenyének értékelését.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Aligha véletlen, hogy eddigi csapattársai közül is többeket elsősorban Vettel munkamódszere nyűgözte le. Daniel Ricciardo és Charles Leclerc is ezt emelte ki elsőként, amikor azt kérdezték tőlük, mit tanultak tőle.

Az Aston Martin csapatfőnöke, Otmar Szafnauer Bakuban – még Vettel dobogót hozó futama előtt – elárulta, a Vettel-módszer már az ő csapatuk életére is komoly hatással van. Változtattak is a munkájuk eddigi menetén.

„Jól működik Lance és Seb kapcsolata. Sebastian tapasztaltabb, és kicsit változtattunk a megbeszéléseinken. Sebastian egy kicsit kitágította látóterünket annak kapcsán, amit és ahogyan csinálunk, és nemcsak Lance, de az egész csapat átvette ezt tőle”

– mesélte az amerikai.

Az istálló tehát e téren megkapta a versenyzőtől, amire vágyott. Vettel győztes mentalitását és az élcsapatoknál szerzett korábbi tapasztalatait kulcsfontosságúnak tartják az építkezésükben, melynek eredményeként a következő években ők maguk is igazi élcsapattá szeretnének válni.

Sebastian Vettel és Otmar Szafnauer (Fotó: Aston Marin) Sebastian Vettel és Otmar Szafnauer (Fotó: Aston Marin)

Ettől egyelőre még távol vannak, ahogyan a 2021-es eredeti céljuktól, a konstruktőri harmadik helytől is. Szafnauer akkor ugyan még nem tudta, hogy Vettel dobogóval ajándékozza meg őket Azerbajdzsánban, de elismerte, a vártnál nehézkesebb évkezdésük miatt már nem a bajnoki harmadik hely hajszolása a céljuk. „Nagyobb a hátrányunk az előttünk lévőkkel szemben, mint az előnyünk a mögöttünk lévőkkel szemben. Igazán jó munkát kéne végeznünk a szezon hátralévő részében, jobban ki kell ismernünk az autót, fejlesztéseket kell hoznunk, a versenyzők számára otthonosabbá kell tennünk az autót, hogy a lehető legjobb helyen végezzünk a középmezőnyben. Nem lesz könnyű, de mindent megteszünk” – ígérte, a konkrét helyezésekről már nem beszélő Szafnauer.

Vettel korábbi Toro Rossó-s csapatfőnöke, Gerhard Berger biztosra veszi, hogy a bajnok még érhet el szép sikereket az Aston Martinnal. „Sebastian élvezi Lawrence Stroll és a Mercedes-főnök, Toto Wolff támogatását is, ami jó feltételeket jelent. A csapat elég jó ahhoz, hogy Bakuhoz hasonlóan további dobogókat szerezzen” – vélekedett.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: Aston Marin)

További tartalmak