Musorujsag
Élő Eredmények

Amiért nem lepte meg Alonso küszködése Prostot

Amiért nem lepte meg Alonso küszködése Prostot

F1 Nation
Nem lepte meg Fernando Alonso visszatérést követő küszködése az Alpine tanácsadóját, Alain Prostot. Elismerte, ő maga is szenvedett a kihagyása után.

Bakuban ugyan jobb formát mutatott, összességében maga Fernando Alonso is elismerte, nehezebben rázódik vissza a Forma–1-be, mint azt előzetesen gondolta. A spanyol 2018-ban fordított hátat a királykategóriának, az azt követő két évben az Indycarban, a WEC-ben és a Dakar-ralin versenyzett, majd csatlakozott az Alpine-hoz, abban bízva, hogy a 2022-es nagy szabályváltozásokkal a csapat az élmezőnybe léphet.

Az istállót tanácsadóként segítő négyszeres világbajnok, Alan Prost szerint semmi meglepő nincs Alonso dadogós kezdésében. Ő 1993-ban egy év kihagyás után tért vissza a Williamsszel, és bár a csapat akkoriban egyeduralkodó volt az aktív felfüggesztéses autójával, a francia számára kimondott nehézséget okozott az alkalmazkodás a természetellenes érzést nyújtó masinához.

„Nem lepődtem meg, hogy idő kell neki. Ehhez tényleg idő kell. A szimulátor jó dolog, de a valódi autóban kell otthon érezned magad. És a fizikai állapot is fontos, amit inkább fiziológiának neveznék, mivel a gyomornak, az egész testednek, a látásodnak, a fejednek is rendben kell lennie. És ne feledjük, nem tudhattuk, milyen hatása lehet a kerékpárbalesetének, ezért egy kicsit én aggódtam.”

„Egyre jobb lesz, de még mindig nincs a csúcson véleményem szerint. Tudja ezt, és most arra számítunk, hogy a Francia Nagydíjon jobban fog teljesíteni, mert az egy más pálya, szélesebb, jól ismeri. Meglátjuk, mindenesetre nem lep meg, hogy egy kis időbe telik ez neki” – mondta a kétszeres bajnokról az F1 Nation podcastnak.

Alain Prost és Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Prost saját visszatérésének nehézségeit is felidézte.

„Amikor visszatértem Portugáliában, föltettem magamnak a kérdést, minek tértem vissza. Sokkoló volt számomra, fizikálisan és mentálisan is. Nagyon-nagyon fitt voltam, hihetetlenül fitt, csak öt százalékos volt a testzsír arányom. Viszont amikor szeptemberben visszatértem ilyen fitten a Forma–1-es tesztre, teljesen elveszettnek éreztem magam.”

„Minden, amit az autón kívül teszel, fontos, de nem annyira fontos, mint a Forma–1-ben elvégzett munka. Másfajta izmokat erősítesz, az egész fiziológiája más, a látás is fontos, és erre az autón kívül nem lehet edzeni” – magyarázta a „Professzor”.

Borítókép: Fernando Alonso (Fotó: XPB)

További tartalmak