Musorujsag
Élő Eredmények

Mazepin manővere? A mi időnkben megszokott volt – Berger

Mazepin manővere? A mi időnkben megszokott volt – Berger

AvD Motorsport
Húsz-harminc évvel ezelőtt aligha kavart volna akkora hullámokat Nyikita Mazepin ráhúzós manővere, mint most

Az „életveszélyes” és a „sportszerűtlen” jelzővel is illették Nyikita Mazepin Azeri Nagydíj utolsó körében saját csapattársa, Mick Schumacher elleni manőverét. Az orosz a célegyenesben hirtelen húzott rá az őt szélárnyékból jobbra előzni kezdő kollégájára, aki a leintés után káromkodva panaszkodott a csapatrádión: „Meg akar ölni minket?!”

Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke elárulta, a futam után higgadt körülmények között beszélgettek el a versenyzőkkel, Mazepin elismerte, hogy hibázott, és mindent tisztáztak.

Miközben sokan kritizálják a nem éppen finomkodásáról híres Mazepint, a korábbi versenyző, Gerhard Berger megállapította, a bakui manővere csak a mai szemek számára hat durvának.

„Nálunk az ilyesmi teljesen természetes volt. És nem csak az utolsó körökben volt így. Az elöl haladó szélesített”

– mondta az AvD Motorsport magazinnak az F1-ben 1984 és 1997 között versenyző osztrák.

Rámutatott, míg ma érvényben van a szabály, miszerint irányt váltani csak egyszer lehet a másik előtt (féktávon), náluk kicsit lazábbra engedték még a gyeplőt. „Akár két-három alkalommal is gond nélkül irányt válthattál. Akár le is szoríthattad a másikat. Akkoriban voltak részek, ahol nem voltak kamerák, amiken keresztül ezt látni lehetett volna. Ma mindent látni, és a szabályok is mások.”

Nyikita Mazepin (Fotó: XPB)

Berger szerint sem Mazepin manővere, sem Schumacher reakciója nem számított rendkívülinek. „Ha szabályt sértett volna, a bírák léptek volna valamit. Ha nem csináltak semmit, akkor a kereteken belül maradt.”

„Természetes, hogy az utolsó körben kiszélesíted az autódat, és természetes, hogy védeni próbálod a pozíciódat. Az is természetes, ha káromkodsz, miután nem sikerül előzni, vagy ha kicsit nyomás alá kerültél. Ez mind teljesen normális, a sportnak szüksége van ilyesmire”

– érvelt a Benetton, a Ferrari és a McLaren korábbi versenyzője.

Egykori német ellenfele, Christian Danner eközben rámutatott, Schumachert a történtek után alighanem már nem fogja váratlanul érni, ha megismétlődik a jelenet. „Ez is a tapasztalatszerzés része. Mickkel nem fog másodszor is megtörténni ez, legközelebb már felkészült lesz, és tudni fogja, mi történhet.”

Nyikita Mazepin és Mick Schumacher (Fotó: XPB)

Miközben Mazepint a stílusa mellett annak kapcsán is kritizálják, hogy fizetős versenyzőként érkezett az F1-be (apja a Haas főszponzorának, az Uralkalinak a vezetője), Berger a védelmébe vette őt. „Hogy egy milliárdos fia, az semmiképpen sem büntetés számára. De jó munkát kell végeznie, hoznia kell az eredményeket. Az F2-ben nem volt kiemelkedő, de rossz sem. Normális, hogy megkapta az esélyt az F1-ben.”

A csapaton belüli erőviszonyok szerinte azért egyértelműek. „Mick Schumacher megmutatta, hogy sakkban tudja  tartani Mazepint, és kivívta az első számú pozíciót” – dicsérte a németet Berger.

Borítókép: Mick Schumacher és Nyikita Mazepin (Fotó: Haas/LAT)

További tartalmak