Musorujsag
Élő Eredmények
×

Nem zárja ki a Russell, Bottas helycserét a Williams főnöke

Nem zárja ki a Russell, Bottas helycserét a Williams főnöke

RTL
Lehetségesnek tartja a Williams csapatfőnöke, hogy a mercedeses előléptetése miatt elveszítik George Russellt a mostani szezon végén – és Valtteri Bottas visszatérését sem zárja ki.

Úgy tűnik, beindult az F1 átigazolási pletykaszezonja. Az elmúlt napokban több forrás is arról számolt be, hogy a Mercedes változtatni készül a felállásán, és már eltökélte, hogy 2022-ben George Russellt ülteti Valtteri Bottas helyére. Elsőként az olasz Sky televízió, aztán a német F1-Insider című portál írt arról, hogy értesülésük szerint küszöbön a váltás – most a német RTL is hasonló információkhoz jutott forrásaitól.

A német csatorna szerint Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke elégedetlen Bottas idei eddigi produkciójával, ugyanakkor ők úgy tudják, az osztrák csak a Francia Nagydíj mostani hétvégéjén kezdi meg a hivatalos egyeztetéseket a finnel, és a második ausztriai hétvége utánra rendezné is a kérdést, hogy megadja a lehetőséget Bottasnak a csapatkeresésre.

No meg talán önmagának arra, hogy Russell érkezését a brit hazai versenye, Silverstone előtt jelentse be…

Valtteri Bottas és George Russell (Fotó: XPB)

Az RTL a Williams csapatfőnökét, Jost Capitót is kérdezte Russell helyzetéről. A német nem tartja kizárnak, hogy elveszítik húzóemberüket, ám hangsúlyozta, erre legkorábban a mostani év végén kerülhet sor.

„Nem, nem beszéltünk még erről. Túl korán van ehhez” – erősítette meg Capito, hogy Wolff még nem kereste őket Russell ügyében. „Van két versenyzője, meg kell várni, hogyan alakul az idei év, hogy lássa, melyik két versenyző lenne számára a megfelelő jövőre. Hamilton és Bottas személyében van két élversenyzője, és nincs meg az égető szüksége annak, hogy bármit is lépjen. A múltkor verseny egy kisiklás volt Bottas részéről, de meggyőződésem, hogy erősen fog visszatérni, és idén még szeretne beleszólni a bajnoki küzdelembe is. Totónak és nekünk is van még időnk.”

A kérdésre, ha Bottas tovább gyengélkedik, akkor is kizárja-e, hogy Wolff megkeresi őt, elmondta: „Erről Totót kellene megkérdezni. Ebben a bizniszben semmit sem zárhatunk ki. Mi abból indulunk ki, hogy George a szezon végéig nálunk fog versenyezni. Ő is ezt akarja. Minden más csak találgatás.”

Jost Capito (Fotó: XPB)

Miután Russell a Mercedes pártfogoltja, és a Williams tavaly is kölcsönadta őt a csillagosoknak, amikor Lewis Hamilton koronavírusos lett, fölmerül, a németeknek talán joga van ahhoz, hogy bármikor kopogtasson a Williamsnél, és jelezze, azonnal szüksége van a britre. Capito ennek kapcsán csak annyit mondott:

„Érvényes szerződésünk van vele. De ha a szükség úgy hozza, bármiről meg lehet állapodni. Jó a kapcsolatom Totóval. Nem látok arra utaló jelet, hogy ez lesz, de bármikor beszélhet velem, ez egyértelmű.”

Az év közbeni váltást tehát még Bottas gyengélkedése ellenére sem tartja valószínűnek a Williams-főnök, Russell év végi távozásával viszont bevallottan számol lehetőségként.

Amikor arról kérdezték, milyen lenne az ideális utód, Capito nevetve csak annyit mondott: „Ezt megtartanám inkább magamnak.”

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Azt azért elismerte, készülnek erre a forgatókönyvre, és vannak is terveik, feltételeik.

 „Természetesen résen kell lenni, mert megvan az esélye. George-dzsal év végén jár le a szerződésünk, és nem szabad, hogy meglepetésként érjen minket, stratégiákat kell kidolgoznunk.”

„Meg kell néznünk, kik versenyezhetnek velünk, és hosszú távban kell gondolkodnunk, nem egy évben. Ha tehát a versenyzőkérdéssel fogunk foglalkozni, hosszú távú szerződést akarunk. A Williams jövőre nem lesz esélyes a futamgyőzelemre, de szeretnénk a következő években odáig jutni, és ehhez olyan versenyző kell, akinek szintén ez a célja, aki kész szintén ezért dolgozni. Olyan versenyző nem kell, aki azt hiszi, jövőre bajnok lehet, aztán majd csalódik egy nagyot. El kell gondolkodnunk, vannak lehetőségeink, de korai még erről beszélni.”

Ami a lehetőségeket illeti, Bottas túl jól nem fog állni ilyen téren, ha valóban mennie kell a Mercedestől. A versenyképes istállók többségének már vagy megvannak a versenyzői 2022-re, vagy más körökben keresik a megoldást. Reálisan nézve a finn előtt éppen korábbi csapata, a Williams lehet a legjobb opció. Capito ennek kapcsán diplomatikusan csak annyit mondott: „Én semmit sem zárnék ki jelenleg. Pillanatnyilag minden lehetséges.

Borítókép: George Russell és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak