Musorujsag
Élő Eredmények

Zavaros a defektügy – vudu varázslat lehetett…

Zavaros a defektügy – vudu varázslat lehetett…

Twitter, Aston Martin
Humoros módon világított rá Jenson Button, hogy van egy kis furcsaság a Pirelli bakui defektekre adott hivatalos magyarázatában… Közben a Red Bull után a másik érintett csapat is közleményt adott ki.

A Pirelli kedd este tette közzé az Azeri Nagydíjon történt két bal hátsó defekt kapcsán lefolytatott vizsgálatának eredményét. Közleményükben a gumik „használatának körülményeit” nevezték meg a defekt okának, és miután jelezték, hogy szigorítanak az ellenőrzések folyamatán, tulajdonképpen azt üzenték, hogy a gumijuk azért nem bírta a strapát, mert a csapatok nem egészen úgy használták, ahogyan azt ők elvárnák tőlük. Ezt ugyanakkor nem mondták ki egyenesen, sőt, kiemelték, hogy a két érintett istálló, a Red Bull és az Aston Martin minden előíráshoz tartotta magát: a futam előtt a guminyomásuk rendben volt.

A 2009-es világbajnok Jenson Button a Twitteren élcelődött a furcsa helyzeten, melyben hivatalosan senki sem felelős a defektekért.

„Szóval mi volt akkor a hibák oka?! Az Aston Martin és a Red Bull tartotta magát a határértékekhez, a gumikon nem voltak törmelék okozta vágások, sem felületleválás nem történt, vagy hiba a Pirelli részéről? Gyanítom, csakis vudu varázslat lehetett”

– ironizált a brit.

Felvetése jogosnak tűnik, hiszen hogy melyik oldalon van inkább a felelősség, az tulajdonképpen csak nézőpont és érdek kérdése.

Max Verstappen (Fotó: MTI/EPA) Max Verstappen autója (Fotó: MTI/EPA)

A Pirelli szerint a gumijuk megfelelő minőségű volt, csak a verseny közben nem olyan nyomásértékekkel használták, amilyenekre tervezték őket, ezért nem bírták az etap végéig. A csapatok erre mondhatják, a Pirellinek számolnia kéne azzal, hogy a jelenlegi szabálykereteken belül ők minden trükköt bevetnek a gumik teljesítményének javításáért, akár a guminyomás menet közbeni célzott csökkentését is, tehát ezt is bele kéne kalkulálniuk a gumik tervezésénél, illetve a nyomásérték meghatározásánál. A helyzetet viszont egy harmadik módon is lehet értelmezni: nem a gumikkal volt gond, hanem az ellenőrzés folyamata és a szabályok bizonyultak nem megfelelőnek.

Bakuban Lance Stroll és Max Verstappen kapott defektet a futamon, csapatuk, az Aston Martin és a Red Bull közleményben reagált a Pirelli vizsgálati eredményére. Utóbbi istálló már kedden megtette ezt, előbbi szerda délután adta ki a saját kommünikéjét. Érdekesség, hogy annak szövege szinte megegyezett a Red Bulléval.

„A Lance Stroll autóján az Azeri Nagydíj 29. körében történt gumiproblémát követően együttműködtünk az FIA-val és a Pirellivel a vizsgálat során. Megerősítjük, hogy nem volt szó autóval kapcsolatos hibáról, ami a gumihibát okozhatta volna. A csapat mindig a Pirelli által előírt paraméterek szerint működtette a gumikat, és ez a továbbiakban is így lesz”

– írták.

Szabad fordításban mindez annyit jelent: a Pirellihez hasonlóan ők sem magukat érzik felelősnek a történtekért.

Lehet, hogy tényleg vudu varázslók lehettek…?

Borítókép: Lance Stroll (Fotó: XPB)

További tartalmak