Musorujsag
Élő Eredmények
×

Autót cserél a Francia Nagydíjra Hamilton és Bottas

Autót cserél a Francia Nagydíjra Hamilton és Bottas

F1, Crash
Egy másik vázat kap Valtteri Bottas a hétvégi Francia Nagydíjra – a csapattársáért. A Mercedesszel közben a bakui gyengélkedése okát is feltárták.

Nem tudott magyarázatot Valtteri Bottas a két héttel ezelőtti bakui hétvégén tapasztalt szenvedésére. A finn nem tudta megmondani, miért nem volt képes a hétvége egyetlen pillanatában sem tartani a lépést csapattársával, Lewis Hamiltonnal. A futam után azt mondta, csak két lehetséges okot tud: vagy valami hiba volt az autójával, vagy minden a gumikon múlt.

Mindezek után a Francia Nagydíj csütörtöki sajtónapján az Azerbajdzsánban 12.-ként célba érő finn bejelentette: „Ezen a hétvégén más vázat használok.”

Ebből azt gondolhatnánk, a Mercedes talált valamit, ám Bottas sietve hozzátette, szó sincs erről. „Ez nem egy új váz, csak egy másik. És eleve úgy terveztük, hogy most cserélünk.”

A Mercedes megerősítette a vázcsere tényét, mi több, kiderült, nem egyszerű váltásról van szó, Bottas erre a hétvégére tulajdonképpen vázat cserélt Lewis Hamiltonnal. A finn az istálló 6-os számú karosszériájával áll rajthoz a Paul Ricard-on, amivel eddig csapattársa versenyzett a szezon kezdete óta. A címvédő eközben arra a 4-es vázra vált, amivel Bottas Bakuban körözött.

A csillagosok szóvivője azzal magyarázta a cserét, hogy egyszerűen próbálják kiegyenlíteni a vázak használati idejét azok után, hogy az 5-ös vázuk, amit Bottas használt év elején, Imolában megsérült. A terveik szerint ezt a példányt hamarosan újra bevetik a szezonban.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

Vázcsere ide vagy oda, Bottas bakui szenvedésének tehát más magyarázata van. Mint azt a versenyző elmondta, annak az azóta eltelt másfél hétben sikerült utánajárniuk. „Nagy részét megértettük. Több dolog kombinációja volt. Monacóban megtaláltam a beállítást, megvolt az önbizalom, és működésre tudtam bírni a gumikat, miközben Lewisnak nem sikerült. Bakuban ennek az ellenkezője történt” – magyarázta Bottas.

„A hétvégén elég nagy volt az eltérés a beállítások között, és utólag elmondható, talán nem volt ideális a választott irány. És még volt pár más apróság is. Az autónk az ilyen típusú pályákon eléggé a penge élén táncol. A következő pályák viszont normálisnak mondhatók, így remélhetőleg jó beállításokat találunk, és nem lesz ennyire könnyű rossz irányba tévednünk.”

Ezzel arra utalt, hogy az utcai pályák nem a W12-esre vannak kitalálva. Bottas úgy érzi, a két nehéz hétvége után a Mercedes most visszatalálhat a jó formájához. „Pár napja voltam a szimulátorban, és csak azt tudom, mi mennyire lehetünk gyorsak, azt nem, mások mennyire. Tudjuk, hogy Baku és Monaco előtt versenyképesek voltunk, szóval reméljük, hogy itt is azok leszünk” – mondta a franciaországi kilátásaikról.

Hozzátette, a csalódások nem törték meg a Mercedest. „Motiváltak vagyunk. Tudjuk, hogy messze voltunk attól, ahol lennünk kellett volna csapatként. Lewisszal nagyon keményen hajtjuk a csapatot, hogy minden hétvégén olyan autót kapjunk, amiben bízni tudunk, magabiztosak lehetünk, amivel nyerhetünk.”

Borítókép: Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

További tartalmak