Musorujsag
Élő Eredmények

„Maugliként” érkezett, most rá építi a jövőt az Alpine

„Maugliként” érkezett, most rá építi a jövőt az Alpine

F1
Szerdán újabb versenyző jövője vált biztossá a Forma–1-ben: Esteban Ocon büszke, hogy az Alpine olyan hosszú szerződést kötött vele, amilyet még senkitől sem kapott.

Nem is lehetne jobb Esteban Ocon hazai futamának a felvezetése. A francia Alpine-csapat a hétvégi Francia Nagydíj előtt jelentette be, hogy további három évvel, egészen 2024-ig meghosszabbították a megállapodásukat versenyzőjükkel.

A 2019-ben partvonalon kívülre kerülő, majd 2020-ban Daniel Ricciardo csapattársaként nehézkesen visszarázódó Ocon idén meggyőzően kezdte a bajnokságot, stabilan jobbnak bizonyult Fernando Alonsónál, így az Alpine-nak nem kellett sokat gondolkodnia azon, igényt tart-e a szolgálataira a folytatásban.

Esteban Ocon (Fotó: FIA Pool Image)

„Természetesen boldog vagyok. A Forma–1-ben nem egyszerű bebiztosítanod a jövődet, és nincs is sok versenyző, akinek pillanatnyilag be van biztosítva. Ráadásul három évvel, ami olyan stabilitást jelent, amire építkezhet a csapatunk” – nyilatkozta Ocon az F1-nek adott Instagram-interjúban. „Elégedettek vagyunk a csapatunk fejlődésével és működésével, és azzal is, ahogyan Fernandóval dolgozunk együtt. Egyértelműen ez volt a jó döntés, és remélem, hogy szép emlékekkel folytatódik ez a történet.”

Ocon örömmel látja, hogy bízik benne annyira csapata, hogy már ilyen korán elkötelezze őt.

„Sokat tárgyaltunk, és ráadásul ilyen korán került rá sor, miközben általában az év végéig várni kell rá. Ez nagy terhet vett le a vállamról. Mostantól már a lényegre, a teljesítményemre összpontosíthatok. Jövőre nagy lehetőséget kapunk az új szabályokkal. Reméljük, hogy az élen harcolhatunk, egy erős autóval.”

Noha az enstone-i alakulat már Renault-ként is hangoztatta, nem a nemzetiség az elsődleges szempont a versenyzőjük kiválasztásakor, azért aligha volt hátrány, hogy Ocon franciaként képviseli majd a franciák színeit a következő években is. Remélik, hogy a trikolórjuk a jövőben díjátadókon is egyre gyakrabban lesz majd látható a futamok után.

„Komoly céljaink vannak, a legjobb helyezésekért akarunk küzdeni mindketten a jövőben. Még nem tartunk ott, de az új szabályokkal lehet rá esélyünk. Fernando, én, az egész csapat ennek eléréséért dolgozunk” – mondta Ocon.

Esteban Ocon (Fotó: XPB)

Hozzátette, számára már idáig is rögös út vezetett.

„Azt hiszem, ez az első alkalom, hogy ilyen hosszú szerződéssel rendelkezem. Emlékeznünk kell arra, honnan indultunk. 2019-ben nem volt ülésem, szóval meg kell valljam, hosszú volt ez az út. Ezek után elképesztő a visszatérés és a hosszú távú jövőm bebiztosítása.”

Saját eddigi produkciójával elégedett. A mérnöki csapatának felfrissítése és a tavalyi gyenge pontok kijavítása Ocon szerint meghozta a várt eredményt, és most élete formájában van. „Úgy érzem, szépen fejlődtem a csapatnál. A múlt évhez képest sok dolgon változtattunk idénre. A mostani munkamódszerünk sokkal jobban működik, ez önbizalmat és lendületet ad nekünk. A csapaton belül jó a hangulat, élvezzük a munkát, és nagyszerű, hogy folytathatjuk tovább.”

Az pedig külön öröm számára, hogy azzal a csapattal maradhat, amellyel életében először vezethetett F1-es autót, és amelyhez 2010 óta fűzik szálak ilyen-olyan módon. „Jó, hogy továbbíródik ez a történet. Több névváltáson is keresztülmentek, én is felnőttem időközben. A gyárban akkoriban az emberek Mauglinak hívtak a hosszú hajam miatt. Akkor láttam, ahogyan a versenyzők a szimulátorban készültek, és arra gondoltam, egy nap majd én is ezt akarom csinálni. És most itt vagyok” – mondta az időközben rövidebb, és érzése szerint előnyösebb frizurára váltó francia.

Az Alpine a Ferrari, a McLaren és a Haas után a negyedik csapat, amelyről már biztosan tudható, hogy változatlan felállással folytatja 2022-ben. Mellettük várhatóan az Aston Martinnál sem lesz változás (Lance Stroll maradása garantáltnak tűnik).

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak