Musorujsag
Élő Eredmények

Alonso a középmezőny élén: Gyorsak vagyunk!

Alonso a középmezőny élén: Gyorsak vagyunk!

F1
Kicsit már kezdett kételkedni önmagában az Alpine az utcai pályákon mutatott formája láttán, de a Francia Nagydíj nyitónapja megnyugtatta őket. Akár a középmezőny élére is állhatnak?

A téli szélcsatorna-gondok miatt nehézkesen alakuló évkezdése után nagy megkönnyebbülést jelentett az Alpine csapata számára a Portimaóban és Barcelonában nyújtott jó teljesítményük, ám ezt követően hiába vártak jó eredményeket Monacóban, pofonként érte őket a drámai visszaesésük. Bakuban sem remekeltek, annak ellenére sem, hogy Q3-as szereplők és pontszerzők voltak, hiszen a versenytempójuk gyengébb volt a vártnál, és csak a futam végi kavarodásnak volt köszönhető, hogy Fernando Alonso 6.-ként ért célba.

Ezek után most újra fellélegezhetnek a franciák: hazai versenyhétvégéjük pénteki edzésnapján mindkét autójukkal a legjobbak között voltak, a délutáni gyakorláson Fernando Alonso a 4. időt autózta, fél másodpercen belül maradva Max Verstappenhez képest, míg Esteban Ocon 6. lett Charles Leclerc mögött.

„Gyorsak voltunk ma, jó volt az autó” – állapította meg elégedetten az egyre inkább formába lendülő Alonso.

„Egy kicsit kísérletezgettünk a beállításokkal az első és a második szabadedzésen. Még nem kaptunk egyértelmű választ, de a jelek szerint jól működik. Reméljük, át tudjuk menteni a gyorsaságunkat szombatra. A középmezőny viszont nagyon sűrű, pár tized dönt – meglátjuk, hol végzünk.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

Ocon sem panaszkodott sokat. „Jónak tűnik! Az autó gyors volt ma. Még csak péntek van, érdemes kivárni, és még kell is javulnunk pár területen, de így is bőven a legjobb tízben voltunk ma, mindkét autóval, jók voltunk a hosszú etapokon, szóval jól sikerült ez a péntek. De a szombat számít majd igazán” – intett azért óvatosságra.

Alonso elismerte, az előző két verseny kicsit elbizonytalanította a csapatukat. Még úgy is, hogy hitték, a „normál” pályákon újra feljavulnak.

„Magunkat is megkérdőjeleztük azok után, ami Monacóban és Bakuban történt. Még mindig nincs meg minden válaszunk. Itt most minden a megszokottnak tűnik a versenyképességünk szempontjából. Ez jó hír az év hátralévő részére nézve.”

Ocon szerint most már elhihetik, hogy a formahanyatlásuk csak a pályák miatti kisiklás volt. „Erre számítottunk. Vagy inkább úgy mondanám, ebben reménykedtünk. A célunk az volt, hogy visszanyerjük a normál pályákon megszokott formánkat. Két nagyon más pályán vagyunk túl, jó, hogy most visszatértünk.”

Fernando Alonso (Fotó: XPB)

„Az autót jó volt vezetni. A meleg miatt mindenkinek nehéz volt, a kanyarok gyorsak, a gumikat pedig elég nehéz kezelni így, de mi jó munkát végzünk.”

Hogy az Alpine meg is tud-e ragadni a középmezőny élén, megelőzve a Ferrarit, a McLarent, az Alpha Taurit, az persze már más kérdés. Alonso úgy véli, hatékony munkával lehet rá esélyük. „Tökéletesítenünk kell a beállításokat. Sok adatot kell feldolgoznunk, hiszen két autóval különböző dolgokat teszteltünk, és a gumik is meghatározóak lesznek. Ha a sűrű középmezőnyben nem tudsz mindent tökéletesíteni szombaton és vasárnap, már ki is szorulsz a pontzónából. Lesz még munkánk.”

Borítókép: Fotó: Alpine

További tartalmak