Musorujsag
Élő Eredmények

Inkább esett ki Vettel a Q2-ben, mint hogy a lágyon jusson tovább

Inkább esett ki Vettel a Q2-ben, mint hogy a lágyon jusson tovább

F1, Motorsport-Magazin, Motorsport-Total
Képesnek érezte az Aston Martint Sebastian Vettel az újbóli Q3-ba jutásra, még úgy is, hogy a gumicsapda fogva tartotta őket. Összejön-e nekik az újabb vasárnapi javítás?

Nem hozott újabb Q3-as szereplést az Aston Martinnak a Francia Nagydíj időmérő edzése. Lance Stroll a későre hagyott gyorskörével és a korai rontásával értékelhető idő nélkül már a Q1-ben búcsúzott, Sebastian Vettel pedig a Q2-ben esett ki. A 12. idejénél csak 0,031 másodperc hiányzott neki Esteban Ocon legyőzéséhez, a top 10-be kerüléshez viszont 0,122 Daniel Ricciardóval szemben.

A német sok riválisához hasonlóan a közepes gumin próbálta kivívni a továbbjutást, ám miután a második körén nem tapadt kellően az autója eleje, elmaradt a szükséges javítás. A nap végén elmondta, mivel volt a legnagyobb problémája. „Az elejével. Az utolsó szett gumin nagyobb volt az alulkormányzás, de részemről sem volt egy jó kör az. Ez a kettő együtt nem sült el jól. Emiatt nem tudtunk javítani, és nem tudtuk célba venni a Q3-at.”

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin) Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

Meggyőződése, az Aston Martin ezúttal is volt elég jó ahhoz, hogy a mezőny első felébe kerüljön vele. „Mindenképpen benne volt. Jónak tűnt a helyzet, megvolt a tempónk a Q3-ba kerüléshez, és szoros volt. Nem hiányzott sok.”

Vettel elismerte, az Aston Martinnak ezen a pályán nem ízlik igazán a Pirelli sárga jelölésű abroncsa. „Nem éreztem magam annyira jól rajta. Már tegnap sem, és ma sem. Most utána kell járnunk, hogy a gumik fölmelegítésénél elrontottunk-e valamit. Fogalmam sincs. Az autó a lágyon jobban működött, és ennek utána kell járnunk.”

„Nem volt meg ugyanaz az érzés, mint a lágyon, és amikor a második szett gumira váltottam, csak még rosszabb lett. Az első kör után úgy éreztem, tudok még javítani. Egy kicsit változtattam az autón, de ettől csak még alulkormányzottabbá vált, és még több gondom lett a gumikkal. Megnézzük, lehet, hogy a bemelegítő körön csináltam rosszul valamit.”

Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

Adódik a kérdés: ez esetben miért erőltették a közepesen való továbbjutást, és miért nem tették föl a Q2 második körére a gyorsabb és náluk jobban működő lágy gumit?

Vettel rámutatott, csapdában voltak.  „Ezt a kérdést könnyű megválaszolni. Versenyzőként mi inkább rajtolunk a tizenegyedik, tizenkettedik helyről, mint hogy a lágyon induljunk. Ezen a hétvégén így is nehéz lesz messzire vinni a gumikat. A lágy nem túl népszerű szerintem” – utalt arra, hogy túl gyorsan fogy ez a típus ahhoz, hogy jó versenygumi legyen.

Kárhoztatni őket szerinte ezért nem lehet. „Még így is közel voltunk ahhoz, hogy összejöjjön. Egészen jónak tűntünk. Úgy éreztem, tudnék még javítani, és meg is volt az esély rá, hogy a közepesen menjek tovább, de nem sikerült.

A lággyal sikerült volna, de akkor a nyolcadik-kilencedik helyen végeztünk volna, és a verseny szempontjából az nem lett volna ideális. Így legalább szabadon választhatunk gumit.”

Az Aston Martin ezen a hétvégén kicsit árral szemben úszott eddig. Péntek délután a közepes gumikon futották a legjobb idejüket, ezért is végeztek annyira hátul, a szombat déli harmadik gyakorlást pedig a kemény gumikon kezdték, még versenyszimulációkat futva, és csak utána váltottak a lágy keverékekre. Vettel elismerte, nem az egykörös teljesítmény állt náluk a fókuszpontban.

Sebastian Vettel (Fotó: Aston Martin)

„Nehéz megmondani, mi lesz a versenyen. Az autónkat kicsit talán inkább a versenyre állítottuk be, szóval remélem, ez segíteni fog. Fontos lesz óvni a gumikat. Ha ez sikerül, akkor még javíthatunk egy keveset” – vélekedett, majd hozzátette, az előttük lévő autók valamivel gyorsabbak, így nem lesz könnyű dolguk.

Összegzésként elmondta:

„Szerintem az időmérőnk rendben volt. Közel voltunk a McLarenhez, Az Alpine itt nagyon erős, és ez változtat a helyzeten. Hirtelen két további autó van elöl, és ez jelenti a különbséget, amiatt tűnsz rosszabbnak.”

Hogy hátrébb végeztek, mint Monacóban vagy Bakuban, az nem érte meglepetésként. „Itt kicsit nehezebb nekünk, de erre számítottunk.”

Vettelt végül megkérdezték, örülne-e annak, ha vasárnap az időjárás némi kavarodást okozna. „Nem tudom, az előrejelzés mond esőt? Akkor nincs ellenemre. Eshet az egész verseny alatt” – mondta, miután tájékoztatták arról, hogy van némi sansz a vasárnapi csapadékra.

Borítókép: Sebastian Vettel (Fotó: XPB)

További tartalmak