Musorujsag
Élő Eredmények
×

Meglepő fordulat: télig váratná a Mercedes Bottast és Russellt

Meglepő fordulat: télig váratná a Mercedes Bottast és Russellt

Racefans, Motorsport
Egészen télig kétségek között tarthatja Valtteri Bottast és George Russellt a Mercedes. Toto Wolff nem sok esélyt lát arra, hogy a szezon közben véglegesítsék a Mercedes 2022-es felállását.

Ahhoz képest, hogy egyes források nemrég arról számoltak be, a Mercedes már eldöntötte, jövőre George Russellnek adja Valtteri Bottas ülését, most úgy áll a helyzet, hogy talán még a nyári szünetre jósolt döntés is több hónappal csúszni fog. A Francia Nagydíj felvezetéseként a két versenyző cáfolta, hogy már eldőlt volna, hol folytatják pályafutásukat, ám mindketten arról beszéltek, hogy még a nyáron számítanak a helyzetük tisztázására.

Bármennyire is szeretnének azonban tisztán látni, Toto Wolff pénteken előrebocsátotta, nincs sok esély arra, hogy az idény vége előtt választanak közülük.

Toto Wolff és Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

„Szerintem valamikor a télen” – felelte az osztrák a kérdésre, mikorra várhatunk tőlük új híreket ez ügyben. „De azt nem tudom, hogy decemberben, januárban vagy februárban.”

Megkérdezték, valóban képesek lesznek ilyen sokáig várni a végső szó kimondásával. „Nagyon valószínű, mivel mindig is elkötelezettek és lojálisak voltunk a versenyzőinkhez. És ezt fogjuk csinálni” – felelte.

Mindez több szempontból is meglepő fejlemény. Egyfelől Wolff idén év elején nem győzte hangsúlyozni, milyen kellemetlen szituációba sodorták magukat azzal, hogy egészen februárig halogatták Lewis Hamilton szerződéshosszabbítását, és hogy mindent megtesznek a hasonló helyzet elkerüléséért. Bottas és Russell persze nem Hamilton, náluk a feltételeket inkább diktálják, mintsem egyezkednek róluk – a jelek szerint az esetükben nem olyan zavaró a késlekedés.

Valtteri Bottas (Fotó: XPB)

A másik szempont, hogy a csapat ezzel saját versenyzőit is nehéz helyzetbe hozza, hiszen minél később tisztázódik valaki jövője, annál kevesebb esélye lesz szükség esetén új munkaadót találni. Bottas nem véletlenül mondta azt, hogy még a nyári szünet előtt tudni szeretné, van-e jövője Brackleyben. Ha a „lojális” Mercedes valóban meglépi, hogy a szezon után választ csak közülük, az akár annak a jele is lehet, hogy elutasító válasz esetén is lehetőséget tud biztosítani nekik. Russell szerződése év végéig szól a Williamsszel, ha a Mercedes nem lépteti elő, vélhetően hosszabbítani fog. Bottas számára eközben már most is a grove-i istálló tűnik az egyedüli alternatívának, mivel a jobb ülések már elkeltek, a Red Bull-csapatokat aligha érdekli a finn, az Alfa Romeónál pedig jó eséllyel a Ferrari-programból merítkeznek.

George Russell (Fotó: XPB)

A kérdés csak az, a Williams tud-e várni decemberig vagy akár februárig. Jost Capito csapatfőnök nemrég azt nyilatkozta, bárki is lesz a versenyzőjük, fontos, hogy illjen a hosszú távú projektjükbe, és hosszú távon számíthassanak rá.

A találgatások szerint Bottas esélyei jelenleg nem jók a Mercedesnél, ám ha valóban csak év végén születik döntés, a finnek még lesz lehetősége javítani. Wolff egyértelművé tette, leginkább rajta áll, merre billen majd a mérleg nyelve. A kérdésre, mit kell tennie azért, hogy megtarthassa az ülését, Wolff elmondta:

„Gyorsan vezetnie az autót szombaton és vasárnap. Ha ezt megteszi, akkor nagyon jó helyzetbe hozza magát a következő évre.”

Ebből akár úgy tűnhet, a Mercedes nem akarja erőltetni a változtatást, ha nem muszáj. A szempontok között nem is az esetleges vérfrissítés jótékony hatása az első. „Hogy ezt a szempontot is számításba kell-e venni? Mindenképpen! De nem ez a fő motiváció. A legfontosabb a versenyző kiegyensúlyozott teljesítménye. Különösen ebben a nehéz évben, amikor két versenyzőre van szükségünk. Ha az egyiknek van egy rossz hétvégéje vagy egy kiesése, akkor szükség van a másikra, hogy hozza az eredményt. Ezért is fontos, hogy mindkettő a képességeinek maximumán legyen” – ecsetelte Wolff.

Borítókép: George Russell éd Valtteri Bottas (Fotó: Batchelor / XPB Images)

További tartalmak