Musorujsag
Élő Eredmények

Verstappen és Leclerc szintjére emelkedhet Ocon az Alpine szerint

Verstappen és Leclerc szintjére emelkedhet Ocon az Alpine szerint

F1, The Race
Nem okozott fejtörést az Alpine-nak, hosszabbítson-e Esteban Oconnal. Meggyőződésük, igazi élversenyzővé válhat a francia. Nincs visszaút a Mercedeshez?

Az Alpine a héten jelentette be, hogy további három évvel, 2024-ig meghosszabbította a velük (még Renault néven) 2020-ban visszatérő Esteban Ocon szerződését. Ezzel eldőlt, a franciák Fernando Alonso mellett rá is hosszú távon számítanak. A hosszú távú megállapodás azt sugallja, a tavalyi nehézkes első féléve után Ocon meggyőzte őket, őszintén hisznek a benne rejlő potenciálban.

Laurent Rossi ügyvezető igazgató a pénteki sajtótájékoztatón elárulta, nem is igazán gondolkodtak a váltáson. Meggyőződése, Ocon akár a generációja legjobbjainak, Max Verstappennek és Charles Leclerc-nek a szintjét is elérheti. „Igen, látom a potenciált Estebanban. Be is kell váltania ezt az ígéretet, de látom benne a potenciált.”

Esteban Ocon  Fotó: XPB

„Fiatalon az említett srácok ellen versenyzett az alsóbb kategóriákban, és folyamatosan állta velük a versenyt, egy szinten voltak. Szóval nem látom akadályát, hogy elérje a szintjüket. Valójában minden időmérőn bizonyít. A négy leggyorsabb autó mögött általában inkább a versenyző teljesítménye dönt, és ő folyamatosan jó helyeken van. Szóval igen, ln látom benne a potenciált, és az Alpine-nal ezt szeretnénk is kiaknázni.”

Rossi később már óvatosabban fogalmazott, és azt mondta, Ocon mindenképpen a top 10-ben van az F1 jelenlegi mezőnyében, aztán arról is beszélt, hogy nemcsak a volán mögött, az autón kívül is értékesnek találják a franciát. „Ő szereti tökéletesíteni a részleteket. Engem Alainre emlékeztet” – utalt az Alpine négyszeres világbajnok tanácsadójára, Alain Prostra, akit alapossága miatt csak Professzornak hívtak. „Nagyon jó abban, hogy kihozza a maximumot az autóból, és ez azt mutatja, hogy folyamatosan fejlődik. Pokolian gyors is, bármilyen autóval gyors tud lenni, minden időmérőn. Szóval ez teszi őt nagyon jó versenyzővé.”

Fernando Alonso és Esteban Ocon (Fotó: XPB)

„Emellett remek csapattárs, és nemcsak a másik versenyző szempontjából, a csapat többi tagja szempontjából is. Mindenkit felráz, szóval jó, hogy a csapatunk tagja. Az F1-es versenyző mögött pedig egy remek fickó áll. Szerény, nagylelkű az idejével, , folyamatosan a rendelkezésünkre áll, még az Alpine-csoportnál is, az új autók fejlesztésében is részt vesz. Szóval nagyon jó, hogy itt van nekünk, ezért is szerződtettük három évre.”

Mivel Ocon korábban a Mercedes támogatottja volt, és a mai napig a csillagosok menedzselik, fölmerül a kérdés, a következő három évben fennáll-e a lehetősége annak, hogy ha szüksége lesz rá, a Mercedes esetleg magához hívja az Alpine-tól. Rossi megerősítette, nincsenek kiskapuk a szerződésében.

„Ő egy Mercedes által menedzselt versenyző, ennyi az egész. Továbbra is ők menedzselik, de kilépési záradék nem létezik, a Mercedes nem tudja kiemelni őt a csapatból. Szóval nem, a következő három évben velünk fog maradni” – tisztázta.

Borítókép: Esteban Ocon (Fotó: XPB)

További tartalmak